Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie ČR převzala 500 nových SUV Škoda Kodiaq, všechny mají 140 kW a 4x4

Ondřej Mára
Diskuze (37)

V rámci obměňování vozového parku dostanou policisté celkem 3300 nových vozů značky Škoda, z toho 1853 kusů připadá na model Kodiaq.

Policie ČR zahájila další rozsáhlou obměnu vozového parku, na které se podílí mladoboleslavská automobilka. Ministerstvo vnitra totiž vloni se společností Škoda Auto uzavřelo rámcovou kupní smlouvu, která se týká cca 3300 nových vozidel. Celkem 1853 z nich pak představuje SUV Škoda Kodiaq.

Celkem 500 ze zakoupených vozidel Kodiaq, které si policie nedávno převzala, pak společnost Škoda Auto v rámci samostatného tendru přestaví z klasických civilních vozidel na vozy odpovídající standardům Policie ČR.

Vozy dodané ve stříbrné barvě tak budou opatřeny policejními polepy a vybaveny prostředky zvláštního určení, včetně střešních majáků, přípravy pro instalaci radiostanice a vybranými položkami ze Škoda Originálního příslušenství, jako jsou například dělící mříže zavazadlového prostoru nebo koberce.

Výbava všech 500 vozů vychází z výbavového stupně Ambition, pod jejich kapotou je však uložen 2,0litrový motor TSI o výkonu 140 kW v kombinaci se sedmistupňovou převodovkou DSG, která posílá výkon na všechna kola. Nové vozy tak najdou uplatnění i při zásazích za zhoršených povětrnostních podmínek nebo při jízdě mimo zpevněné komunikace.

Pokračujeme v první velké obměně policejního vozového parku po více jak deseti letech. V roce 2019 jsme začali vozy Octavia Combi, dnes policii předáváme prvních 500 vozů SUV pro náročnější výkon služby. Dalších cca 2800 nových aut dostane policie v polovině letošního roku. Policisté už dnes nejezdí v ojetinách, ale v kvalitních nových vozech,“ uvedl podle tiskové zprávy ministr vnitra Jan Hamáček.

Video se připravuje ...

Jeho slova pak doplnil policejní prezident Jan Švejdar: „Jsem velmi rád, že po úspěšném nákupu policejních vozidel 4×4 v roce 2019 a 4×2 v roce 2020 pokračuje Policie ČR v zásadní obměně vozového parku, tentokrát přestavbou vysoutěžených „komerčních“ vozidel Škoda Kodiaq do policejní verze. Pořízením takovýchto vozidel se policie posouvá k optimalizaci vozového parku zejména ve vztahu k přímému výkonu služby. Příkladem umístění přestavěných vozidel jsou základní policejní útvary v horských oblastech, které jsou doposud vybavené běžným typem policejních vozidel. Kvalitativní posun je jak ve vybavení, tak hlavně ve zvýšeném a více chráněném podvozku.

Závěrem připomeňme, že Škoda Kodiaq nedostala policejní barvy poprvé. Již v minulosti převzaly upravená SUV Kodiaq policisté z pražské Pohotovostní motorizované jednotky, kteří uvnitř vozí i výbavu jako je hydraulika na otvírání dveří, beranidlo, zastavovací pásy, neprůstřelné vesty, atd. Kodiaq je však populárním policejním vozem i v zahraniční, například ve Velké Británii dostal policejní barvy i sportovně laděný Kodiaq RS.

Ondřej Mára
Diskuze (37)

Doporučujeme

Avatar - Dinar
29. 4. 2021 13:53
No, tak sláva,
hned se cítím bezpečněji.
Osobně bych jim nakoupil dobré boty, aut netřeba, ať pochodují po ulicích místo vožení si pr.delí.
Avatar - Barry Lyndon
29. 4. 2021 12:24
Re: chrocht
A majitele obvinit z obecného ohrožení a poškozování životního prostředí, minimálně podmínka by mu slušela.
Avatar - Barry Lyndon
29. 4. 2021 12:21
Re: Skvělá volba!
Pokud se od paliva odečte spotřební daň (stát zde platí sám sobě), tak ekonomicky nedává žádné jiné palivo než benzin smysl.
Diesel je kdekoliv ve státní správě nesmysl ekologický i ekonomický.
Avatar - Mikesus
29. 4. 2021 12:03
Re: Proč nefasujou
Vždyť je mají taky. Ioniqy EV potkavam často.
29. 4. 2021 09:22
Re: Škoda potřebuje prodat víc benzínů...
Přesně tak, PČR si často stěžuje e nemá prachy ani na benzín, ale na servis mít bude?