Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie se pochlubila unikátním mobilním operačním centrem, nástavba vznikala v Česku

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Mobilní operační centrum bude primárně určeno pro SPJ a nasazováno během mimořádných opatření, hromadných a pátracích akcí.

Policie ČR se pochlubila novým přírůstkem do svého vozového parku, kterým je vůbec první Mobilní operační centrum, určené zejména pro zásahy Speciální pořádkové jednotky (SPJ). Vozidlo je koncipováno jako nezávislé mobilní pracoviště a využíváno bude prioritně pro společné zásahy integrovaného záchranného systému (IZS).

Základem vozu se stal Mercedes-Benz Arocs 2542 L NR s pohonem 6x2, obvykle osazovaný 12,8litrovým vznětovým motorem o výkonu 310 kW (420 k), který nese speciální nástavbu vyrobenou v České republice. Na jejím vytváření a vybavení se přitom již od počátku podíleli policisté z SPJ.

Video se připravuje ...

Nástavba má vysouvací pravý bok, díky němuž lze rychle rozšířit vnitřní pracoviště, dva samostatné vchody a dvě samostatná pracoviště. Stabilitu vozu zajišťují hydraulicky výsuvné nohy, poháněné vlastním hydraulickým systémem, elektrickou energii pak dodává generátor doplněný o záložní bateriový systém.

Velký vnitřní prostor, uzpůsobený pro minimálně deset policistů (případně dalších členů IZS), je vybaven kancelářským vybavením i speciální televizní stěnou. Nechybí plný přístup do systémů Policie ČR, GSM připojení, LTE připojení nebo satelitní připojení na internet.

Kolem celého vozu jsou kamery, nabízející přehled o dění a umožňující řidiči bezpečný průjezd pod mosty bez ohrožení drahého příslušenství na střeše. Ta je totiž kromě majáků osazena také různými výsuvnými stožáry s komunikační, osvětlovací a pátrací technikou. Vybavení lze přitom pohodlně ovládat zevnitř pomocí tabletu.

Ve speciální výbavě vozu nechybí ani komunikační technika (vysílačky) pro pátrací akce, technika rozšiřující GSM signál a signál policejních radiostanic, technologie pro přenos obrazu z pátracího vrtulníku, termovizní dálková kamera, venkovní obrazovka pro instruktáž většího počtu lidí, monokulární termovize pro propátrávání budov nebo magnetické kamery, které mohou přenášet obraz do vozu z jakéhokoliv místa.

 „Velmi si vážím spolupráce s hlavním městem Prahou, která přetrvává již mnoho let. Díky daru, který jsme získali, mohlo být zakoupeno zcela unikátní a specifické vozidlo, které bude využíváno policisty speciální pořádkové jednotky při mimořádných událostech a bezpečnostních opatřeních. Vozidlo policisté sami navrhli tak, aby jim co nejvíce vyhovovalo ve  službě při zajišťování veřejného pořádku a zajišťování bezpečnosti ve městě. Jsem si jist, že mobilní operační centrum usnadní práci nejen policistům, ale zároveň přispěje ke zlepšení vzájemné komunikace všech složek integrovaného záchranného systému při společném nasazení,“ řekl ředitel krajského ředitelství hlavního města Prahy Tomáš Lerch.

 „Udržení a zároveň posílení vysoké úrovně standardu bezpečnosti v Praze je moji dlouhodobou prioritou, proto jsem velice rád, že jsem přesvědčil své kolegy na Radě města k pořízení tohoto unikátního mobilního operačního centra ve výši 30 mil. Kč. Vozidlo přispěje k zajištění větší bezpečnosti pro Pražany a to zejména v případech, kdy je potřeba operativně řídit síly a prostředky na místech vzniku mimořádných událostí,“ uvádí náměstek primátora hlavního města Prahy pro bezpečnost Petr Hlubuček.

Vozidlo bude využíváno v situacích, kdy je potřeba vytvořit řídící štáb, ve kterém budou zasedat zástupci složek integrovaného záchranného systému, Městské policie, Magistrátu hl. m. Prahy popřípadě dalších složek, potřebných k řešení vzniklé mimořádné události. Dále bude vozidlo využíváno při bezpečnostních opatřeních, jako jsou velká shromáždění, koncerty, fotbalová utkání či jiné bezpečnostní akce,“ dodal Hlubuček.

Projekt mobilního operačního centra se začal rodit v roce 2019, kdy na něj byly také vyhrazeny finanční prostředky. Celková cena vozidla i s nástavbou, kterou uhradilo hlavní město Praha, je již zmiňovaných 30 milionů korun.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Barry Lyndon
3. 2. 2022 23:39
Re: Ach jo....
Hlavně to stát utrácí na dluh. Kdybychom si na tyhle hračky vydělalii, tak OK, ale ekonomika na to nevydělala, půjčili jsme si na to.
Avatar - pradeda777
3. 2. 2022 20:20
Ach jo....
...další miliony od daňových poplatníků vyhozeny za zbytečnost. Stát utrácí jak pominutý a proto tu máme problém s vysokou inflací.... :-[] :-[] :-[]