Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche potřebuje 34 hodin k aplikaci legendární závodní barvy pro 911 Dakar. Jak vypadá postup?

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Nový model 911 Dakar lze mimo standardního laku objednat také v legendárním zbarvení, které bylo k vidění u vítězného vozu v roce 1984 v závodu Paříž-Dakar. 

Zdá se, že Porsche 911 nezná limity. Ke známým modelům jako Carrera, Targa, Turbo, Turbo S, GT3 nebo GT3 RS se nyní připojila verze se zvýšeným podvozkem do náročného terénu s názvem Dakar, která odkazuje na vítězný vůz Porsche z dálkové soutěže Paříž-Dakar v roce 1984.

Video se připravuje ...

V oficiálním videu Porsche, se cesty dakarského speciálu z 80. let  a novinky ze Stuttgartu potkávají. Příjemným překvapením je, že nové 911 Dakar přebírá po předchůdci mimo jiné také bílou a Gentian modrou metalízu, což byla typická barevná kombinace sponzora Rothmans. 

Ještě více překvapující je, že tato barva neslouží pouze pro parádu na video, ale je možné si ji skutečně objednat. Je součástí paketu Rallye Design, který v českém konfigurátoru stojí 741.901 korun. Nápis Rothmans vystřídal nápis “Roughroads”. Když si slova rozdělíme, vznikne nám heslo “drsné cesty”, kterých si model 911 Dakar dozajista užije.

Automobilka během oficiálního představení odhalila, že aplikace legendární barvy na jeden model trvá více než 30 hodin. Vše začíná nástřikem celé karoserie v bílé barvě před nanesením bezbarvého laku a následného broušení. Pokračuje se modrou metalízou, která se natírá ručně. Celý tento proces trvá sedm a půl hodiny.

Jakmile lak uschne, karoserie je odeslána do oddělení Porsche Exclusive Manufaktur, kde jsou aplikovány dekorativní fólie, zde patří mimo zmíněného nápisu Roughroads individuální závodní číslo s možností výběru od 0 až po 999 a sada polepů ve zlaté a červené barvě. Během této práce je potřeba oddělit části karoserie, a tak se práce protahuje o dalších osm a půl hodiny.

Stejně jako každý jiný model, který projde dílnou Porsche Exclusive Manufaktur, se i modely 911 Dakar s paketem Rallye Design podrobí přísné výstupní kontrole. Co více dodat? Snad jen, skvělá práce, Porsche!

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme