Prezidentské volby 2023: Bývalý premiér Babiš už není favorit. Kdo ho předehnal?

Komerční prezentace

Necelé čtyři měsíce zbývají do prvního kola prezidentských voleb. Kampaně běží naplno, prezidentští kandidáti navštěvují rozhovory, objíždějí republiku a někteří z nich mají soudní přelíčení. Řeč je samozřejmě o bývalém premiérovi Andreji Babišovi. Ten vlivem svého trestního stíhání stále oficiálně neoznámil kandidaturu a jeho preference tak prudce klesly. Místo na výsluní teď zaujímá armádní generál ve výslužbě Petr Pavel. 

Dny Miloše Zemana na Pražském hradě jsou pomalu u konce. V lednu nás čekají volby nového a v pořadí již čtvrtého prezidenta České republiky. Předseda senátu Miloš Vystrčil už vypsal termíny. První kolo je naplánováno na 13. a 14. ledna 2023 a případné druhé kolo na 27. a 28. ledna. V druhém kole se hlasuje pouze mezi dvěma nejlepšími kandidáty z první volby a nedojde k němu, pokud někdo v prvním hlasování získá nadpoloviční většinu hlasů.

V současné situaci je to ale velmi nepravděpodobné a zdá se, že podobně jako v předchozích případech přímé volby, se dočkáme obou kol. Současné hlavě státu skončí druhé funkční období 8. března 2023. Pak bude řada na nové státnici či státníkovi. I na to se dá sázet u Fortuny, třeba s bonusem pro nováčky. Neomezenou sumu můžete vsadit i na jednotlivé kandidáty.

Babiš už není favorit číslo jedna

Ještě dva měsíce zpátky byl jasným favoritem šéf hnutí Ano a expremiér Andrej Babiš. Ten sice tvrdil, že volební kampaň nezahájil, ale objevoval se na billboardech, internetu i ve městech v karavanu a pod heslem „Za Babiše bylo líp!“ svou kampaň přeci jen začal. V půlce září ale Babiš svou kandidaturu stále nepotvrdil a na čele mu vyrostly další vrásky. Soudní proces ke kauze Čapí hnízdo, ve kterém je obžalovaný z dotačních podvodů, nezačal vůbec dobře. Soud jeho právníkům zamítl některé požadavky a přijal i výpověď jeho syna, čemuž se Babiš snažil zabránit.

Na kampaň teď není čas a i z toho důvodu už Babiš není favoritem číslo jedna. Předehnal ho armádní generál a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. Jemu kurz radikálně klesá a není divu, Petr Pavel se snaží působit seriózně, zodpovědně a profesionálně. Chodí do rozhovorů, mezi lidi a rozbíhá svou kampaň. V poslední době hodně rezonovalo jeho kontroverzní prohlášení, že by jako prezident nedal státní vyznamenání bratrům Mašínům, kteří za sebou při útěku z komunistické vlasti nechali řadu mrtvých. Na druhém místě zůstává Babiš, který se v odhadech těší podpoře podobně jako hnutí Ano.

Šanci na vítězství má tentokrát i žena

Favoritem číslo tři je žena. Svěží vítr do hradních chodeb by chtěla přinést Danuše Nerudová. Výborná česká ekonomka a vysokoškolská učitelka by ráda byla první ženou a zároveň i nejmladší hlavou státu. Logicky se velmi dobře vyzná v ekonomii, současných problémech, ale aktivně se vyjadřuje i k válce na Ukrajině. Za ní je v pořadí Josef Středula. I jemu kurz klesá a nyní je na hodnotě 7.00. Český odborář a předseda ČMKOS láká především levicové voliče. Podporu mu vyjádřil i současný prezident Zeman.

Pětici nejžhavějších kandidátů uzavírá Pavel Fischer, který velice zajímavě vystřelil v prvním kole posledních voleb. Nebýt velké podpory Jiřího Drahoše, zřejmě by ve druhém kole se Zemanem skončil právě on. Bývalý velvyslanec ve Francii a poradce Václava Havla nyní působí jako senátor. I na něj si můžete s poměrně vysokým a zajímavým kurzem vsadit v sekci politických sázek u Fortuny.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.

Komerční prezentace

Doporučujeme

Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly