Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příběh génia Colina Chapmana: Jeho technická řešení fascinují dodnes

Michal Štěpanovský
Diskuze (8)

Před čtyřiceti lety zemřel legendární konstruktér formule 1 Colin Chapman, zakladatel ikonické značky Lotus. Proslul odvážnými konstrukčními řešeními. V jeho vozech získali slavní jezdci tituly mistrů světa, ale také se v nich zabili.

Pokud začnete pátrat po čemkoliv technickém, co se dnes v monopostech F1 používá, historicky byste se dopracovali ke jménu Colina Chapmana. Člověka, který výrazně ovlivnil dějiny tohoto sportu.

Vznikl lotosový květ

Na svět přišel Anthony Colin Bruce Chapman v sobotu 19. května 1928. Jeho rodiče neměli žádné technické vzdělání a měli se co ohánět ve vlastním hotelu Railway v městečku Richmond, ležícím jen patnáct kilometrů jihozápadně od Londýna. V roce 1948 dokončil Chapman studium stavebního inženýrství, následně vstoupil do Britského královského letectva, ale záhy jeho řady opustil. Začal se věnovat automobilům. Přestavěl Austin Seven a přejmenoval ho na Lotus Mk I. S vylepšenou verzí Mk II dokonce vyhrál v roce 1950 v Silverstonu svůj jediný závod v životě jako jezdec.

V sezoně 1952 založil firmu Lotus Engineering. Z teorií, proč zvolil takové jméno, se nejvíce ujala přezdívka jeho tehdejší přítelkyně a později manželky Hazel, které říkal Lotosový květ. Významným momentem jeho konstruktérské činnosti byl Lotus Mk VI, o který byl mezi závodníky velký zájem. Chapman ho začal nabízet jako kit a na požádání si mohli zájemci říci o specifikaci a vybavení. Celkem vyrobil takových vozů osmdesát.

Video se připravuje ...

Počátkem července 1956 přišla jeho první a současně poslední jezdecká zkušenost s monopostem formule 1. Ve francouzské Remeši sice dosáhl pátého nejlepšího času, ale poškodil vůz týmového kolegy a na start se nakonec nepostavil. Soustředil se proto na stavbu vozů a v sedmapadesátém poprvé zažil smrt jezdce, jenž odstartoval s jeho vozem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Michal Štěpanovský
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
9. 12. 2022 22:40
Re: To je ten pán,...
JOJO, ten jestli to vidí z nebíčka či peklíčka, tak se v hrobě obrací...
8. 12. 2022 19:44
Re: To je ten pán,...
:-) Čínany nezastavíš no. Ale alespoň nám ještě zaplatili vývoj té EMIRY a ta je stále úžasná a naprosté BUY, pokud máte možnost. Jedno z nejlepších sportovních aut všech dob, GT možnosti, zároveň ultra řidičské stále... Já svůj Lotus nikdy neprodám.
Avatar - Mokrous
8. 12. 2022 17:23
Re: Zajímavé, premium nemám,
Jo tááák... :-!
Avatar - KANKUNEN
8. 12. 2022 17:13
Re: Zajímavé, premium nemám,
Nasel jsem si clanek z roku 2019
Avatar - Mokrous
8. 12. 2022 15:07
To je ten pán,...
... co si vždycky přál postavit dvouapůltunový SUV na baterky?