Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pro přihlášení auta nebude nutné chodit na úřad v místě bydliště

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Novela silničního zákona počítá také se zavedením státních poznávacích značek na přání. Kdo ale dodá tabulky, se zatím neví.

Přihlášení auta bude od poloviny příštího roku možné na kterémkoliv úřadě a nikoliv jen v místě bydliště vlastníka. Počítá s tím novela zákona o pravidlech provozu na pozemních komunikacích z pera ministerstva dopravy. Materiál, který má za sebou meziresortní připomínkové řízení, musí ještě projít vládou a Poslaneckou sněmovnou.

Zrušení místní příslušnosti úřadů registru vozidel je dalším zjednodušením pro majitele vozidel. Od ledna už nemusí při převodu vozu na registr vozidel chodit prodávající i kupující zvlášť, ale stačí jediná návštěva. „Lidé nicméně museli v některých případech kvůli přihlášení auta cestovat daleko na místo, kde bylo dosud auto registrované. Chtěl jsem proto celý proces zjednodušit a umožnit registraci vyřídit na kterémkoliv úřadu," řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Od ledna příštího roku navíc ministerstvo dopravy připravuje několikrát odložený start takzvaných registračních značek na přání. Majitelé aut si budou moci za poplatek nechat na registrační tabulku vytisknout vlastní text, který by ale neměl obsahovat například vulgarity.

Stále ale ještě zbývá dokončit několikrát odložené výběrové řízení na dodávku tabulek registračních značek za více než půl miliardy korun, které úřad nakonec vyhlásil v minulém týdnu. Podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda je registr vozidel na zavedení značek na přání připravený, ministerstvo rovněž předpokládá, že se podaří výrobu a dodávky plechových tabulek do začátku příštího roku zajistit.

Právě to se ale už v minulosti úřadu opakovaně nedařilo. Poslední pokus vypsat tendr selhal na počátku letošního roku, když úřad kvůli chybám zrušil tendr vypsaný exministrem Antonínem Prachařem. Poté se nový šéf resortu Dan Ťok domluvil na snížení cen registračních značek ze 108 korun na 77 Kč za kus s monopolním dodavatelem, společností Hicon. Ta pro ministerstvo dopravy dodává značky už od roku 2001.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Avatar - mango
16. 10. 2015 11:26
Konečně
Možnost řešit "registr vozidel" a jiné úkony s tím spojené kdekoliv i mimo trvalé bydliště je skvělé, už aby to bylo :yes:
16. 10. 2015 10:22
prodám škovku
To je dobře, že se zjednodušuje odhlašování. Chystám se prodat svojí škodovku, autem od podvodníků jezdit nebudu. ;-\ Jdu ke konkurenci.