Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej vozů v Číně v květnu stoupl o 16 procent

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Čínský automobilový trh v květnu navzdory zpomalení ekonomického růstu oživil.

Prodej motorových vozidel se v květnu zvýšil meziročně o téměř 16 procent na 1,61 milionu vozů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil čínský svaz automobilových výrobců (CAAM). Čína je největším automobilovým trhem světa.

Za leden až květen se prodalo 8,02 milionu vozů. To je o 1,7 procenta více než ve stejném období loni. Údaj kromě osobních aut zahrnuje i nákladní auta a autobusy. Prodej osobních aut v květnu stoupl o 23 procent na 1,28 milionu. Za pět měsíců vzrostl o 5,5 procenta na 6,33 milionu vozů.

Podle asociace nejnovější údaje ukazují, že situace na čínském automobilovém trhu se stabilizuje. Ke zlepšení však přispěl i nízký prodej ve srovnatelném období loni, protože výrobu aut loni narušilo březnové zemětřesení v Japonsku a k dispozici bylo méně aut, připomněla agentura AP.

Zpráva přichází v době, kdy se spekuluje, že vláda by mohla brzy obnovit šrotovné. Vyšší prodej aut by mohl podpořit ekonomický růst, který byl v prvním čtvrtletí nejnižší za téměř tři roky.

Tempo růstu prodeje aut v Číně prudce zpomalilo z 35 procent v roce 2010 na dvě procenta v prvním čtvrtletí letošního roku. Může za to několik faktorů, včetně pomalejšího ekonomického růstu, zhoršení přístupu k úvěrům a omezení některých místních vlád. Mnoho analytiků očekává, že poptávka po autech v zemi prudce zpomalí a již druhým rokem bude tempo růstu prodeje pouze jednociferné. Růst tak bude nejpomalejší od 90. let minulého století. Loni se prodej osobních aut v zemi zvýšil jen o 5,2 procenta.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
11. 6. 2012 09:40
Pád z výši bude pro čínu tragický
a nejen pro Čínu..
Avatar - KANKUNEN
11. 6. 2012 07:41
Dobrá zpráva,
protože čím víc aut, tím větší potřeba peněz, tím se budou zvětšovat platy a tím se stane drahší práce a jednou se snad začne pracovat po pádu EU i v Evropě, která stále pomocí vyhlášek zakazuje práci.