Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toto jsou první snímky SUV Lotus. Proč vznikne, je více než jasné

Jan Mička
Diskuze (4)
Dříve neuvěřitelné se stalo skutečností – Lotus pracuje na svém prvním SUV. Máme první patentové snímky. Jak se vám líbí?

Je tomu jenom pár hodin, co jsem ve srovnávacím testu BMW X4 a Range Roveru Velar hovořil o příchodu vozidel SUV i od značek, u kterých bychom to ještě před lety nečekali. Příklad automobilky Jaguar ale v kontextu s následujícími informacemi ale trochu ztrácí na síle, povíme si totiž něco o SUV od Lotusu.

O skutečnosti, že se automobilka Lotus chce zaměřit i na něco jiného, než jenom výrobu sporťáků, víme už více než deset let. V Ženevě roku 2006 to dala najevo konceptem APX, který kombinoval dynamické tvary s vyšší stavbou karoserie, a vzniklo něco, čemu dnes říkáme crossover. Tehdy ještě britská značka nebyla pod křídly čínského gigantu Geely, nástup SUV už ale byl v plném proudu. Lotus nicméně možnost výroby takového auta potvrdil teprve v roce 2015.

Dnes už je doba jiná než před lety. Kdo chce na světovém trhu něco znamenat, potřebuje SUV, a ví to nejenom Lotus, ale hlavně jeho současný majitel. Šéf značky Jean-Marc Gales díky novému modelu očekává zdvojnásobení prodejů, slibuje čtyřválcový motor, avšak zatím neuvedl, zda půjde o přeplňovanou osmnáctistovku Toyota, nebo třeba dvoulitr od Volva. Tak či tak je jasné, že vůz vznikne hlavně kvůli snaze více vydělat.

Jak bude vypadat, poodhalují patentové snímky zveřejněné na čínském webu PC Auto. Hlavně vzadu jsou jasně patrné rysy vozů Lotus, příď mi připomíná spíše vozy Jaguar. Tak či tak nečekejme nic velkého – vůz by podle všeho měl zapadat někam mezi kompaktní SUV s hmotností okolo 1,6 tuny, což je ještě to menší zlo. Jenom tak totiž mohou být alespoň v určité míře zachovány tradiční hodnoty značky, jako pověstná mrštnost a radost z jízdy díky bezprostředním zážitkům.

„Nikdy jsme nebyli v silnější pozici. Vyrábíme ty nejlepší automobily v historii společnosti a v současné době vyvíjíme novou generaci luxusních sportovních vozů, které budou nadále demonstrovat hodnoty naší značky,“ uvedl šéf značky Jean-Marc Gales.

Jan Mička
Diskuze (4)
Avatar - Pekelná Micinka
27. 10. 2017 15:25
Re: LTS
No tvl... 8-s
27. 10. 2017 15:06
Re: LTS
Naštěstí zadek nevychází z konceptu APX:

[odkaz]
Avatar - Vojta D
27. 10. 2017 14:21
Re: LTS
Tož mě se líbí
Avatar - Pekelná Micinka
27. 10. 2017 14:18
LTS
No, zadek docela připomíná FF, ale naživo snad výsledný dojem bude jiný. Jinak proč ne, jen ať se chytí. :yes: