Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Qoros: Flexibilní platforma umožní postavit rivala Golfu i řady 5

David Bureš
Diskuze (0)
Modulární platformu zpropagoval především koncern Volkswagen Group. Jeho směr následují i další značky, včetně nové značky Qoros.

Čínsko-izraelská automobilka Qoros byla na jaře v Ženevě velkým překvapením, ukázala, že i neznámá značka z Východu dokáže navrhnout originální a kvalitně působící auto. Jako první se na trh dostane kompaktní sedan, Qoros ale pracuje na dalším rozšíření nabídky.

Rychlou expanzi značky umožní flexibilní platforma. Ta podle šéfdesignéra Qorosu dovoluje natáhnout model 3 sedan klidně až na velikost sedmimístného SUV.

První model značky – 3 sedan – má rozvor dlouhý 2.690 milimetrů. Platforma umožňuje zkrácení rozvoru o 50 mm, případně jeho natažení o 130 mm. Inženýři si dále mohou „hrát“ se zadním převisem, výškou automobilu nebo umístěním sedadel.

Na jedné platformě tak Qoros může postavit konkurenci nejen pro VW Golf, ale také pro BMW řady 5. V Ženevě byly představeny ještě hatchback a kombi, zveřejněné skici naznačují, že Qoros pracuje na velkém sedanu a velkém SUV. Není to velkým překvapením, takový druh aut je oblíbený na čínském trhu, který je pro Qoros klíčový.

Díky modulární platformě a minimálnímu počtu komponent odlišných pro jednotlivé vozy Qoros ušetří na vývoji nových modelů. Zároveň tím zjednoduší výrobu.

Nízké náklady jsou znatelné už nyní, Qoros zatím do své budoucnosti investoval jen okolo 707 milionů eur, což je asi 18 miliard korun. Za tuto částku byly navrženy tři vozy (prezentované v Ženevě) a postaven areál továrny v Changshu. Práce Qorosu přitom začínaly na čistém papíře.

Evropské trhy bude chtít Qoros ovládnout přes Slovensko, v Bratislavě již otevřel první showroom. Qoros 3 sedan je u našich východních sousedů zatím nabízen s jediným motorem (přeplňovanou benzinovou šestnáctistovkou se 115 kW) a jedinou, vrcholnou výbavou, jeho cena je stanovena na 20.960 eur včetně daně, což je při současném kurzu asi 535.000 korun.

David Bureš
Diskuze (0)