Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault představuje DCross, koncept drsného Dusteru

Aleš Dragoun
Diskuze (13)
Renault přivezl do brazilského Sao Paula chlapácky vyhlížející koncept DCross. Základ je nám ovšem dobře známý.

DCross je pouze převlečený Duster, který se v Brazílii prodává s logem diamantu a nikoli rumunské Dacie. Tato země totiž nezná segment „levných aut“, takže uvádět Dacii na trh by byl risk. Renault zde vyrábí sice teprve od roku 1999, navázal ovšem na produkci Willysu z let 1959-1968 (model Dauphine).

Změn oproti sériovému Dusteru je hodně. Auto ve světle zelené metalíze dostalo mohutné oplastování podvozku v imitaci hliníku a černostříbrné barvě. Také maska je vyvedena ve stejném odstínu. Přednost před sériovými obřími lampami dostaly skutečně minimalistické hranaté hlavní světlomety s oddělenými blikači i mlhovkami. Na střeše našel místo mohutný nosič s náhradním kolem. Zadní část kompletně pokrývá opět šedý metalický plast, který na firemních fotografiích vypadá jako matný, realita je ovšem trochu jiná. Koncová světla tvoří jen diodový pás, brzdová se přesunula na nárazník. Pětipaprsková litá kola mají velmi zajímavý design. Veškeré úpravy vznikly přímo v návrhářském centru Renault do Brasil.

Pod kapotou najdeme dvoulitrový zážehový motor s výkonem 105 kW (143 k). DCross sonduje zájem Brazilců o Duster v takovém provedení, podobné vozy jsou v těchto končinách hodně populární. Poněkud civilizovanější sériová verze by mohla přijít na trh během několika měsíců. Zda se dostane i do Evropy, se pochopitelně zatím neví. Nenapadlo vás, že může být předzvěstí modernizace rumunského SUV s francouzskými geny? Možná, ale v tuto chvíli se jedná o vyložené spekulace.

Aleš Dragoun
Diskuze (13)
Avatar - Alpinis182
24. 10. 2012 20:22
Re: koleos
Neboj, to o ty Dacii vím ;)
24. 10. 2012 15:39
Re: koleos
Já si myslím, že Duster líp jak Koleos vypadá, bez ohledu na fakt, že je technicky podstatně jednodušší a stojí polovinu. JIank ale připomínám, že v Latinské Americe (ale také třeba v Rusku) se Duster prodává jako Renault, Dacie je to jenom v Evropě.....Dacie je lokální označení pro levné globální vozy od Renaultu.
24. 10. 2012 15:36
Re: DCross
Tak v tomhle podivín rozhodně nejseš, Duster se povedl a za ty prachy je to hodně dobrý, laciný věci nemusí být nevyhnutelně ošklivý a nekvalitní.....
Avatar - Alpinis182
24. 10. 2012 14:37
Re: koleos
no, možná by to vypadalo lépe než ten koleos >:D
24. 10. 2012 08:25
Re: koleos
Ty máš hodně problémů, viď? 8-s