Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Renault Scénic 1.5 dCi EDC – Skromný automat

Diskuze (96)
Nová tvář, známý motor a nejdostupnější automatické řazení mezi dieselovými MPV.

Aktuální generace Renaultu Scénic má za sebou už druhý facelift. Původní verze měla výraz rozšláplé žáby, který se modernizace z roku 2012 snažila napravit. Až s letošní úpravou vzhledu, která Scénic sladila s ostatními novinkami Renaultu, ale francouzské MPV vypadá opravdu k světu.

Facelift přinesl i novou verzi XMOD a pod kapotu přivedl benzinový motor 1.2 TCe. Ostatní pohonné jednotky pokračují beze změn, základní dieselový motor 1.5 dCi jsme ale ještě ve Scénicu netestovali. Sáhli jsme po krátké verzi a dvouspojkové převodovce EDC, kterou Renault nabízí za velmi příznivý příplatek 35 tisíc korun.

renault testy mpv renault testy mpv  

Malý turbodiesel se zdá od pohledu podměrečný, na 1,5tunový Scénic ale bez potíží stačí. Přece jen má 81 kW a Renault nastavil odstupňování převodovky tak, aby naplno využila sílu motoru. Nejvyšší rychlosti totiž Scénic dosáhne na šestku při 4000 min-1, takže veškerý výkon se uplatní beze zbytku.

Základní dieselový motor na žádné závodění samozřejmě není, reálně mu ale síla chybí jen při akceleraci do kopce v rychlostech nad 130 km/h. Dálničním závodníkům ale může Renault nabídnout 1.6 dCi/96 kW a nebo rovnou naftový dvoulitr, pokud zvolí prodloužený Grand Scénic.

Silnou stránkou motoru 1.5 dCi bývá nízká spotřeba paliva. V relativně velkém Scénicu se ovšem průměr pohybuje kolem sedmi litrů, jen mimo město se dá v podmínkách českého provozu probojovat někam mezi litrů pět a šest. Pohříchu výkonnější (ovšem i modernější) agregát 1.6 dCi je ve spojení s manuální převodovkou zhruba o litr úspornější.

Spojení s převodovkou EDC je ale především o pohodlí, vyjádřeném eliminací spojkového pedálu. Dvouspojkový automat má univerzální logiku řazení, která nemá sportovní režim a manuální volbu převodů nabízí spíše z nutnosti – chybí pádla pod volantem a kulisa řazení má obrácenou orientaci. Univerzální ale neznamená špatný, vzhledem k zaměření auta je chování převodovky patřičné.

renault testy mpv renault testy mpv  

Hladké rozjezdy nejsou silnou disciplínou žádné dvouspojky, na klasické měničové automaty nestačí. Rychlost řazení se zase nedokáže vyrovnat konkurenčnímu DSG, plynulost změny převodu je naopak nepatrně lepší. Nejsilnější stránkou převodovky EDC je ovšem trošku paradoxně její lehce uvolněný přístup k řazení. Když už jedete dynamičtěji, neřadí po každém uvolnění plynového pedálu vyšší převod a raději si ještě počká na pokračování rychlé jízdy. Naopak v klidném tempu potřebuje k podřazení větší tlak na plynový pedál. Ve výsledku automat řadí podobně jako člověk, dokáže se vyvarovat zbrklého přeřazování.

Tím by se dal test prohlásit za ukončený, nenápadně se změnilo ale ještě pár dalších věcí. Scénic podražil, v nižších výbavách o 30 tisíc, v testované specifikaci o 15 tisíc korun. Zlepšilo se také potlačení aerodynamického hluku a Renault zřejmě překalibroval podvozek. Scénic se méně naklání a nechá se přesněji vést v zatáčkách. Zůstává jen poněkud nepřesné řízení okolo středové polohy, ale to vzhledem k zaměření vozu a jeho praktické rychlosti příliš nevadí.

renault testy mpv renault testy mpv  

Interiér se už neměnil, však nová generace Scénicu přijde ještě před koncem příštího roku. Renaultovo MPV se proto nedočkalo nové generace multimédií R-Link, zůstává rádio R-Plug a jednodušší vestavěná navigace TomTom. Obojí ale ve Scénicu získáte bez příplatku, taková nabídka těžko hledá konkurenci.

Atypické umístění přístrojové štítu pod čelním sklem působí nezvykle, ukazatele jsou ale přehledné, z místa dobře čitelné a navíc nabízí několik grafických možností zobrazení. Hlavním přešlapem jsou plochá a tvrdá sedadla, která při delší jízdě snižují komfort sezení. K menším nedostatkům pak patří titěrná tlačítka na ovládacích panelech klimatizace a rádia, nemožnost vypnout parkovací senzory nebo nutnost mít nastartovaný motor pro vytažení elektricky ovládaných oken.

renault testy mpv renault testy mpv  

Naopak velmi potěší praktické uspořádání zadní řady sedadel. Trojici oddělených křesel lze samostatně posouvat, sklápět a vyjímat. Interiér proto nabízí maximální možnou míru variability. A to má Renault v nabídce i prodloužený Grand Scénic a jeho variantu se sedmi sedadly.

Ačkoliv Renault Scénic v souboji s modernějšími konkurenty, v čele s Opelem Zafira Tourer, tahá za kratší konec provazu, stále má co nabídnout. Drobnější nevýhody totiž dokáže vynahradit bohatou výbavou a příznivou cenou. To platí zejména u dieselového motoru 1.5 dCi, který v nejvyšší výbavě Privilege těsně překonává hranici půl milionu korun, a pro 35tisícový příplatek za dvouspojkovou převodovku EDC dvojnásob.

renault testy mpv renault testy mpv  

První cena vozu379.900 Kč (1.6/81 kW Expression)
První cena vozu s testovanou motorizací439.900 (1.5 dCi/81 kW Expression)
Základní cena testovaného vozu513.900 Kč (1.5 dCi/81 kW EDC Dynamique)
Cena testovaného vozu vč. příplatků632.200 Kč (1.5 dCi/81 kW EDC Privilege)

Plusy

  • Rozumný příplatek za EDC, nejlevnější dieselový automat mezi MPV
  • Jednoduchá, avšak funkční logika řazení
  • Samostatně nastavitelná a vyjímatelná zadní sedadla
  • Vylepšené odhlučnění interiéru
  • Navigace TomTom ve standardní výbavě

Minusy

  • Spotřeba o litr vyšší než u výkonnějšího 1.6 dCi s manuální převodovkou
  • Plochá sedadla jsou na delších cestách méně pohodlná
  • Omezený výhled šikmo vzad
  • Malá tlačítka na ovládacích panelech klimatizace a rádia
  • Multifunkční ovladače skryté za volantem

Foto: Petr Homolka

Diskuze (96)
Renault Scénic 1.5 dCi EDC
Cena základní sestavy 513 900 Kč
Výbava základní sestavy Disky kol z lehké slitiny 17", odstín interiéru tmavě hnědá nebo béžová, volant a hlavice řadicí páky v kůži, ABS s EBV a s asistenčním systémem brzd, ESP, šest airbagů, hands-free karta Renault, elektrický posilovač řízení s proměnlivým účinkem, výškově a hloubkově nastavitelný volant, palubní počítač, barevná multifunkční obrazovka s možností perzonalizace (TFT), poloautomatická ruční brzda, tempomat s omezovačem rychlosti, přední mlhové světlomety, vnější zrcátka elektricky nastavitelná a sklopná, vyhřívaná, dvouzonová automatická klimatizace s 3 režimy nastavení + dešťový a světelný senzor, elektrické ovládání předních a zadních oken, uzávěr palivové nádrže s integrovanou záklopkou, parkovací senzor vzadu, sedadla ve 2. řadě - sklopná, výklopná a vyjímatelná, sklopné stolečky na opěradlech předních sedadel, přední loketní opěrka s odkládacím prostorem, kapsy na zadní straně předních sedadel, navigace TomTom a další. Kč
Cena testované sestavy 632 200 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (+15.000,-), Pack Pozornost – systém Visio (hlídání jízdních pruhů, přepínání dálkových světel), přední a zadní parkovací senzory, zadní kamera (+18.000,-), natáčení bi-xenonové světlomety (+25.200,-), elektricky ovládané panoramatické střešní okno (+25.200,-), Pack Grand Comfort – vyhřívání předních sedadel a opěrky hlavy Comfort (+7.000,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 2
Zdvihový objem (ccm): 1461
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 81 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 240 / 1750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 180
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 13.4
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.4 / 4.3 / 4.7
Emise CO2: 124
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 470 / 1870
Objem nádrže (l): 60
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1536 / 457
Rozměr pneu: 205/55 R17
Renault Scénic 1.5 dCi EDC
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4366
b) šířka (mm): 1845
c) výška (mm): 1640
d) rozvor (mm): 2702
e) rozchod vpředu (mm): 1545
f) rozchod vzadu (mm): 1547
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 800 / 1000
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 710 / 750
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1090
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 1000
k) šířka vpředu (mm): 1470
l) šířka vzadu (mm): 1480
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 450
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 580
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
10. 3. 2015 18:21
Opotřebení dvouhmotových setrvačníků
U této motorizace trpí opotřebením dvouhmotové setrvačníky, lépe zvolit asi jinou. [odkaz]
26. 7. 2013 21:37
Re: "nemožnost vypnout parkovací senzory" ???
Díky. Jinak bych musel psát sám dlouhý příspěvek o tom, že v menu auta je možné senzory vypnout a nebo měnit jejich hlasitost...
Avatar - grifith
26. 7. 2013 16:40
Re: ....
Taky názor, ale můžeš prosím ukázat na nějakých fotkách v čem se tedy facelift od faceliftu přibližuje? Mě tedy přijde design Scenicu a Touranu na hony vzdálený...
26. 7. 2013 14:36
Re: ....
Já si nemůžu pomoct, ale FL po FL se mi čím dál víc přibližuje Touranu ;-\ Je to škoda. Aspoň že na ta MPV od PSA se dá ještě koukat ;-)
Avatar - NSA
26. 7. 2013 08:13
Re: Lukáši, Lukáši...
Možná to tak je ale u mého auta je to i tak že....pokud ty dveře otevřeš a vylezeš z auta a zjistíš že máš všechna okna stažená tak stačí na kartě 2x rychle za sebou stisknout tlačítko zamknutí a všechna okna se automaticky zavřou ( Laguna III HF karta ) takže asi tak :no: