Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Scénic na českém trhu končí, i když se vůbec neprodává špatně. Důvod je prostý

Stanislav Kolman
Diskuze (35)

Uvedení druhé generace crossoveru Captur zatím doprovází pozitivní reakce, pro fandy rodinných MPV ale přináší i jednu nedobrou zprávu. Krátká verze modelu Scénic na českém trhu končí.

Tento týden jsme na českém trhu oficiálně přivítali Renault Captur, konkrétně tedy jeho druhou generaci, jíž jsme už mohli vyzkoušet v rámci mezinárodních jízd. První provedení slavilo v Evropě (včetně České republiky) mimořádný úspěch a francouzská automobilka věří, že nástupce na výborná prodejní čísla naváže. A na tuzemském trhu tomu i maličko pomůže.

Jak? Z nabídky Renaultu se v tichosti vytratila krátká verze modelu Scénic a zůstal pouze větší (až sedmimístný) Grand Scénic. A na tiskové konferenci k novému Capturu bylo vysvětleno proč: „Nový Captur povyrostl a s krátkou verzí modelu Scénic jsou si rozměrově až příliš blízcí,“ vysvětlil Zdeněk Grunt, ředitel značek Renault a Dacia v České republice. Od roku 2020 tak mohou zákazníci sáhnout pouze po Grand Scénicu.

I když je kategorie rodinných MPV v posledních letech spíše okrajovou záležitostí a přednost dostávají módní SUV a crossovery, modely Scénic a Grand Scénic se rozhodně neprodávaly špatně. Zohledníme-li obě karosářské verze, prodalo se minulý rok 515 kusů. To je jen o 138 kusů méně než Kadjaru, u kterého by si značka asi uměla představit výraznější prodejní čísla.

Oba zmíněné vozy se v prodejních statistikách za loňský rok nachází za úspěšnou trojkou Clio (3040 ks), Captur (2849 ks) a Mégane (2146 ks). Všimněte si především skvělých výsledků Capturu, byť šlo o rok, ve kterém po letech „dosluhovala“ jeho první generace.

Renault věří, že vyškrtnutí Scénicu z nabídky nebude znamenat zásadní změny v prodejních číslech. Mimochodem, z těch loňských může mít vedení francouzské automobilky radost. Skupina Renault a Dacia dodala za celý rok 27.683 automobilů a drží 10,25% podíl na tuzemském trhu, což je historický úspěch. A ne jediný. Skupině se daří u soukromníků, kde je s 12.288 prodanými vozy druhá za domácí Škodovkou. Tady jí hodně pomáhá úspěch u nás tolik populární Dacie, zejména SUV Duster.

Stanislav Kolman
Diskuze (35)

Doporučujeme

Avatar - xxc
17. 1. 2020 08:12
Re: Čím menej ich predajú,
To je ten problem, ze vy si nieco myslite a ja na tom aute jazdim :-)
Avatar - xxc
17. 1. 2020 08:12
Re: je to tak
Ma zvysenu svetlu vysku a sedi sa v tom normalne. Snad sa nebudeme chytat na definiciach.
Avatar - KANKUNEN
17. 1. 2020 07:36
Re: je to tak
Já vím Scenic je SUV
17. 1. 2020 07:11
Re: Čím menej ich predajú,
Tak to si tu myslíš asi iba ty.
Avatar - woody-alien
17. 1. 2020 06:17
Re: Čím menej ich predajú,
A ty už jsi žalobu podal ? ;-) Já jen jak daleko jsi při svém strmém sešupu do šílenství.