Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupce Renaultu Twingo mohl a měl vypadat jinak. Do výroby to však nedotáhl

Jan Zajíc
Diskuze (13)

Zatímco první generace Twinga je těžko zaměnitelná s čímkoliv jiným, nástupce byl podstatně unifikovanější. Všechno přitom mohlo být jinak.

Kdo by neznal malý francouzský hatchback Renault Twingo? Městská třídveřová ikona byla v první generaci mimořádně úspěšná, od roku 1992 se dočkala tří modernizací a v Kolumbii vydržela v produkci až do roku 2012! Druhá generace vyráběná v letech 2007 až 2014 už ale takovým klenotem nebyla…

Důvod je prostý. Roztomilý prcek se proměnil v sice modernější, ale značně unifikovanější vůz, jenž se v šedi tehdejšího automobilového trhu poměrně snadno ztratil. Všechno přitom mohlo být jinak. Francouzský magazín Largus publikoval s odkazem na facebookovou skupinu Car Design Archives dobovou skicu Twinga II, která pocházela od samotných designérů značky. Šlo o jednu z možných podob chystaného auta… a dlužno říct, že byla podstatně originálnější a bližší předchůdci.

Video se připravuje ...

Nevznikl pouze náčrt, tento designový návrh se dočkal i hliněného modelu v životní velikosti. Francouzská značka jej však světu nikdy neukázala. Nás přesto zajímalo, jak by asi takové auto vypadalo, kdyby se skutečně propracovalo až do sériové produkce. A tak se náš kolega a grafik Honza Lušovský na základě jediného náčrtu pustil do práce.

A inspirace předchůdcem je více než zřejmá. Jen se podívejte na roztomilý kukuč s kulatými světly připomínajícími lidské oči. „Novinkou je zde motiv kruhu patrný na zrcátkách, mlhovkách, klikách dveří nebo na boční ochranné liště,“ vysvětluje Honza, jaké detaily do svého návrhu rovněž zapracoval. Co na takovou podobu říkáte vy? Dejte nám vědět v anketě níže…

Jaký design Renault Twingo II se vám líbí více?
  • Skutečný
    61,4%
  • Virtuální
    38,6%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 83 čtenářů.

Jan Zajíc
Diskuze (13)

Doporučujeme

1. 10. 2022 11:19
Re: Měla tak vypadat
Přesně, Renault páchá dokonalou elektrosebevraždu. Stačí se třeba jen podívat na vývoje jejich prodejů v ČR v posledních letech... :-O :-( :no: :no: :no:
1. 10. 2022 10:47
Re: Měla tak vypadat
Mám kamarátov, jeden má prvé Twingo, druhý to posledné GT a s oboma som mal možnosť jazdiť. Ako traveldrive píše, je to odlišná koncepcia aj filozofia. To prvé pokiaľ viem nemalo žiadne pokrokové technológie, ale unikátna je jeho jednopriestorová koncepcia, takže vo vnútri je prekvapivo priestranné. Zadné sedadlá má posuvné, predné opierky sa dajú sklopiť dozadu tak, že vznikne letisko. Všetko je oblé a farebné, proste 90. roky ako vyšité. Je s tým aj zábava jazdiť, výborný výhľad a štýlová rolovacia plátená strecha. Výbavu to nemá skoro žiadnu, až neskôr pribúdala, proste také ľudové autíčko, ktoré sa dnes stáva rovnakou klasikou ako Citroen 2CV či Renault 4.
To posledné Twingo je tiež koncepčne zaujímavé, keďže má motor vzadu, no mnohí si od toho sľubovali oveľa viac zábavy, než dokázal ponúknuť. Pozerám sa však aj na to z iného uhla, lebo museli riešiť, aby vôbec ešte dávala výroba zmysel. Preto bola spolupráca so Smartom logický krok. Tá silnejšia GT verzia je však fajn hravá, ale sedí sa debilne vysoko, asi preto, že už rátali aj s elektrickou verziou, ktorá sa k nám už nedostala. Ale teda kto veľmi chce, nájde si cestu, ako spraviť Twingo GT veľmi zábavným, dôkazom je tento Poliak a jeho Swingo :) http://www.youtube.com/watch?…
Avatar - xxc
30. 9. 2022 22:01
Re: Měla tak vypadat
Mne sa to nove Twingo pacilo, ale na ten motor sa stazoval kazdy a to nebyvalo zvykom. Ale dobre, ze som nekupil, asi to nebolo az take dobre auto, ked sa to nepredavalo :-) S konkurentom, Citigom, som dost spokojny. Neviem, co malo prve twingo za pokrokove technologie, ale ani zadne dvere to nemalo :-)
Avatar - xxc
30. 9. 2022 21:56
Re: Měla tak vypadat
Bude novy Scenic, lebo Megane je vzadu nizke. Ved pomaly sa zlepsuju, uz nie je kam klesnut :-)
30. 9. 2022 21:38
Re: Měla tak vypadat
Asi se moc prodávalo, tak si v Renaultu řekli, že ho zaříznou… Ostatně jako vše zajímavé, co kdy měli tak od roku 2010…. Renault v prodejích už jen klesá a s elektromobilitou půjde ještě níž ;-)