Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Řidičský průkaz jako aplikace ve smartphonu? Blíž, než si myslíte

Michal Fokt
Diskuze (17)
Další krok k digitalizaci našich životů chystají v USA - pracují na aplikaci pro chytré telefony, která nahradí tradiční plastové řidičáky.

Mobilní telefony stále méně slouží k účelu, k němuž byly původně stvořeny, tedy k telefonování a pomalu, ale jistě se z nich stává náš další životní orgán, nutný k přežití v moderním elektronickém světě. A to teď v USA připravují další krok k tomu, aby se chytrý telefon stal naprostou nezbytností - bude možné se jím prokázat, že máte řidičské oprávnění.

Proč sebou v kapse nebo peněžence tahat řidičák, když už máte mobil, řekli si na ministerstvu dopravy amerického státu Iowa a ve spolupráci s firmou MorphoTrust vyvíjí aplikaci pro systémy Android a iOS, která poslouží jako virtuální řidičák, chráněný PINem.

Realizace projektu je snadná, proč by také nebyla, daleko větší komplikace představuje vymezení pravidel jeho použití, tedy zejména způsob, kdy a jakým způsobem se jím bude řidič prokazovat policistovi. Protože by smartphone uživatel neměl nikdy dávat z ruky, silniční kontrola by tedy měla disponovat zařízením, schopným přečíst data z řidičákové aplikace bezdrátově. Současně je třeba ošetřit, aby nebyl umožněn přístup k žádným jiným datům z telefonu.

Aplikace bude hotová už příští rok, problémy s ochranou soukromí a komunikací se zařízeními policie ale budou trvat nejspíš o něco déle, nakonec ale projekt určitě bude zrealizovaný. A co vy - uvítali byste možnost zbavit se plastové kartičky nebo je pro vás tento způsob elektronické komunikace s policií nepřijatelný?

Michal Fokt
Diskuze (17)
30. 7. 2015 18:12
Re: proč ne
Nikde se nepise, ze tim zanikne karticka, vidim to tak ze vedle toho budete mit stale karticku, tu ale bude mit pro vsechy pripady doma v supliku a na cestach proste v mobil Kdo bude chtit tak ten si veme karticku. Za mne si myslim ze neni nutne mit ani jedno, Kazda hlidka u nas ma moznost Vas na miste vylustrovat, Staci obcanka, nebo rodne cislo a PIN ktere jste nahlasili u novych obcanek k overeni ze jste to vy. Po overeni totoznosti si snadno hlidka zjisti jaky mate opravneni na ŘP. Bohuzel svet je zaostalej a porad nas nekdo nuti separatne nosit nejaky doklady. Naprosto zbytecne.
Avatar - JDM
16. 12. 2014 11:20
Re: Hmm
párkrát jsem už řidičákem škrabal když mě zaskočil ranní mrazík a já neměl škrabku v autě ;-) aspoň k něčemu je ta kartička dobrá >:-[] a kolega dělá větší peklo , ten si nabere horkou vodu do petky a poleje si čelní sklo klidně i v -20 a dělá to tak na svoji oktávce co to pamatuju 6 let a nikdy mu neprasklo >:D moc línej na škrabání >:D
16. 12. 2014 09:27
Re: blázni
Co pozavírat, pozabíjet!
16. 12. 2014 09:02
Re: Hmm
Obávám, se že ti v zápalu boje za tu "správnou" značku mobilu poněkud unikla pointa. ;-\
16. 12. 2014 07:59
blázni
Tyhle blázny co by chtěli i * přes aplikaci na svý dotykový placce by měli pozavírat.