Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce 102EX: Elektrický rolls žije, chystá se na cesty

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Elektromobil Rolls-Royce 102EX zákazníky nijak zvlášť nenadchl, ale automobilka jej i tak vyšle na turné kolem světa.

Automobilka Rolls-Royce Motor Cars před zahájením turné poslala Phantom Experimental Electric do výzkumných laboratoří MIRA1 ve Warwickshire. Zde proběhla série laboratorních testů. Inženýři při nich zkoumali, jaký vliv mají extrémní podmínky, jako je vysoká teplota nebo vlhkost, na baterie.

Údaje získané při těchto testech mají být využity při světovém turné 102EX pro lepší zacházení s lithium-iontovými články s kapacitou 71 kWh. Rolls-Royce jich má celkem 96 v pěti různě velkých modulech.

Testy odhalily, že baterie mohou pracovat při teplotách až 50° C a při relativní vlhkosti menší než 30 %. V takových podmínkách se experimentální elektromobil bude pohybovat například v Dubaji a i zde jej bude sledovat tým inženýrů.

Rolls-Royce 102EX zahájil svou cestu již v květnu v automobilce v Goodwoodu. Během června se představil například v Londýně, Manchesteru a Edinburgu. O víkendu od 1. do 3. července se elektromobil účastnil slavné akce Festival of Speed v Goodwoodu. Posledním místem ve Velké Británii, kde se 102EX představí, bude 5. července Birmingham.

Koncem června zamíří elektřinou poháněný Phantom do Singapuru a začátkem srpna se s ním seznámí klienti v Pekingu. Od 16. do 21. srpna bude v kalifornském Pebble Beach a představí se i v rámci přehlídky automobilové elegance Concours d’Elegance.

V záři zamíří Rolls-Royce 102EX do vybraných evropských měst a koncem stejného měsíce bude předveden v Japonsku. Říjen je vyhrazen pro Dubaj. V listopadu a prosinci bude cestovat po Severní Americe. Zde elektřinou poháněný Rolls-Royce navštíví například New York, Los Angeles Motor Show, Las Vegas a Miami.

Vedle Phantomu a jeho odvozených verzí Phantom Coupé a Drophead Coupé nabízí britská automobilka z Goodwoodu od loňského roku i menší a levnější model Ghost. Díky němu Rolls-Royce loni zaznamenal rekordní prodeje, když za rok 2010 prodal 2.711 aut.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
5. 7. 2011 16:42
Re: NE
Jeden by čekal, že majitelé Rolls Royců budou delší trasy létat letadlem.
5. 7. 2011 16:20
Re: Smysluplnější
Reální zákazníci to tak nevidí. Zkrátka dojíždění ze soukromého sídla pár desítek kilometrů za městem si žádá slušnější dojezd, nemluvě o tom, jak by se pak řešilo dovážení hostů, když by limuzína po pár otočkách musela na pár hodin na nabíječku.
Avatar - beibej
4. 7. 2011 15:48
Re: NE
tak to leda Toledo.
4. 7. 2011 15:18
kravina
at si to vyrabeji,stejne si kazdy koupi V12 :-) majitele rollsu to rekli jasne...
Avatar - Ham.
4. 7. 2011 15:16
Re: NE
To tak leda olétaná šunka olétaného Trávníčka...