Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Ghost Series II: Ženeva uvidí facelift menšího Rollse

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Rolls-Royce přiveze do Ženevy modernizovaný model Ghost, Zatím nám naservíroval první teaser.

Prestižní britský výrobce ve vlastnictví německého BMW podobu inovovaného Ghostu zatím skrývá. Odhalil pouze část přídě vozu lakovaného ve stříbrnovínové kombinaci. Z ní je patrné, že se určitě změní tvar předních světlometů, dříve obdélníkové dostaly ve spodní části „vlnku“.

Rolls/Royce si tentokrát s modernizací pospíšil, připomeňme, že u většího Phantomu trvala devět let, přišel na začátku roku 2003 a modernizace se dočkal až předloni na jaře. Ghost z pera Iana Camerona byl oproti tomu odhalen na podzim 2009 a do výroby se dostal v následujícím roce. Series II tedy přichází prakticky už po čtyřech letech, což je poněkud atypické. Zřejmě ji nečeká tak dlouhý život, jako v pořadí sedmý Phantom. Modernizace určitě nemine ani prodlouženou verzi „Ducha“ s názvem EWB, o odvozeném kupé (či spíše fastbacku) Wraith zatím nejsou žádné zprávy. Ten měl ale premiéru v Ženevě před pouhým rokem, takže nejspíš bude dál pokračovat beze změn.

O tom, zda se dočká nějaké posily i technika, můžeme jen spekulovat. Ghost byl až dosud poháněn turbodmychadlem přeplňovaným vidlicovým dvanáctiválcem objemu 6,6 l s výkonem 420 kW při 5250 otáčkách. Točivý moment motoru 770 N.m pak vrcholil ve velmi nízkých 1500 min-1 a přenášela jej dozadu osmistupňová samočinná převodovka od ZF. Nedávná posílená limitovaná edice V-Specification nabídla dokonce vyšších 444 kW a 780 N.m. Nezapomínejme, že i „malý rolls“ měří na délku skoro 5,4 m, s delší vzdáleností mezi nápravami (EWB – Extended Wheelbase) pak atakuje 5,57 m.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - vabis
27. 2. 2014 21:58
:-)
jak vypadá face zas tak tajné není ;-) ale všichni se těšíme :-)