Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Ghost V-Specification: Duch v posilovně

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
K mání je další limitovaná edice modelu Ghost. Tentokrát se prodává u našich sousedů tedy v Německu a upgrade se dotkl i techniky.

Ghost V-Specification se dodává výhradně v barvě Sapphire Black. Není černá, nýbrž tmavě modrá. Dostal jedenadvacetipalcová kola s pěti paprsky z kupé Wraith. Ručně nanášená „coachline“, na kterou v Goodwoodu zaměstnávají specialistu, má v tomto případě stříbrnou barvu. Interiér limuzíny s protisměrně otevíranými dveřmi je pak laděn do černobílé kombinace. Černé, respektive konkrétně v klavírním laku je dřevo na palubní desce. Tento tmavý odstín dostala i její horní část, dále středová konzola, volant, vnitřní obložení sloupků, části výplní dveří, bezpečnostní pásy, výklopné stolky pro zadní pasažéry a výšivka na loketní opěrce. Ta byla navržena nově právě pro tento model. Černě jsou vyvedena i loga na opěrkách. Pochopitelně se jedná většinou o dřevo, kůži, případně kvalitní nitě. Kožené čalounění včetně stropu jinak září bílou.

Daleko důležitější změny se skrývají pod kapotou. Vidlicový dvanáctiválec objemu 6,6 l přeplňovaný dvěma turbodmychadly totiž posílil ze standardních 420 kW na 442 kW. Kombinovaná spotřeba leží na hranici 13,6 l/100 km. U běžného Ghostu je přitom udávaná o půl litru vyšší.

„Véčkový duch“ je jinak vybaven adaptivními xenonovými světly, trojicí kamer, nočním viděním, head-up displejem, dvěma chromovanými koncovkami výfuků, panoramatickým střešním oknem, všechna vyhřívaná sedadla mají masážní funkci. Součástí multimediálního systému s navigací a bezdrátovým i USB připojením externích zařízení je i televizní tuner a měnič na 6 DVD. Přehrávání klasických cédéček a MP3 je jaksi samozřejmostí. O armádě airbagů, dalších mnoha elektronických asistentech a kompletní elektrické výbavě se už vůbec nemá vůbec smysl zmiňovat, to k této kategorii aut prostě patří.

Ghost V-Spec stojí 330.820 eur (9,1 milionu korun) včetně daně, nebo alespoň za tyto peníze je prodává oficiální zástupce Procar Automobile z Kolína nad Rýnem. A teď se dostáváme k jádru věci, samotný Rolls-Royce se s touhle verzí totiž dosud nepochlubil. Ale že by dealer něco podnikal na vlastní pěst, to se jaksi nechce u takové prestižní značky věřit.

Nebude to jediná letošní novinka v této řadě, do Ženevy se totiž chystá lehká modernizace. Ghost druhé série tak uvidíme již za nějaké dva měsíce. Tedy v březnu. V menší řadě se dvěma R se v poslední době už několik limitovaných edic objevilo. Například loni v září Golden Sunbird, v listopadu jej následoval Majestic Horse a na konci roku 2013 Canton Glory. Všechny vozy byly určeny výhradně pro Čínu. Výjimku představovala už v dubnu modrostříbrná Alpine Trial jako oslava století úspěchu Silver Ghostů v Alpské jízdě.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - beibej
5. 1. 2014 23:22
Rolls v čiptunningu...
>:D