Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce hlásí rekordní prodeje, pomohlo kupé Wraith

David Bureš
Diskuze (0)
Luxusním automobilům se loni dařilo. Rekordní prodeje vedle Bentley nebo Porsche zaznamenal i Rolls-Royce.

Britský výrobce luxusních vozů Rolls-Royce hlásí čtvrtý rok v řadě rekordní prodeje. V loňském roce tato automobilka předala zákazníkům 3.630 aut, nejvíce ve své historii. Proti roku 2012 se jedná o mírný nárůst 1,5 procenta.

Největšími trhy pro automobilku sídlící v Goodwoodu jsou nadále Čína a USA, následuje Střední východ. V nejlidnatější zemi světa loni prodeje Rolls-Roycu vzrostly o 11 procent, na Středním východě dokonce o 17 procent.

Loňskou novinkou bylo kupé Wraith odvozené od menší limuzíny Ghost. Generální ředitel automobilky Torsten Müller-Ötvös v rozhovoru pro agenturu Bloomberg přiznal, že model přivedl ke značce mnoho nových zákazníků, včetně mladé klientely. V současnosti je auto do června vyprodané.

Výrobci také vychází sázka na individuální vzhled. Takřka každý loni vyrobený model Phantom dostal nějaký prvek z individualizačního programu značky, u modelu Ghost to byl každý třetí vůz. Součástí tohoto programu jsou také speciální edice, například Ghost Golden Sunbird a Phantom Celestial.

Automobilka doufá, že její prodeje porostou i v následujících letech, expandovat chce ale opatrně, aby nepřišla o svoji exkluzivitu. Potvrzeným dalším modelem je otevřená verze Wraithu, nazvaná Wraith Drophead Coupé, která se na trh dostane v roce 2015. Velice opatrně se pak mluví o SUV, na jehož možné podobě designéři Rolls-Roycu pracují.

Kvůli růstu výrobce loni najal 100 nových pracovníků, další 100 lidí najme letos, a to především v oblasti výroby. Celkem u automobilky Rolls-Royce pracuje na 1.300 osob.

S rostoucími prodeji souvisí také rozšiřování prodejní sítě. Loni Rolls-Royce otevřel 15 nových zastoupení, díky čemuž automobilka provozuje po celém světě už 120 dealerství. Další rozšíření v této oblasti je naplánováno na letošní rok.

David Bureš
Diskuze (0)