Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Phantom: Nástupce dorazí v roce 2016, možná dostane xDrive

Diskuze (22)
Rolls-Royce bude rozšiřovat nabídku modelů a dojde na nečekané – bude se muset šetřit. Jedině tak dokáže v budoucnu konkurovat ambicióznímu Mercedesu.

V segmentu luxusních vozů plyne čas pomaleji. Rolls-Royce Phantom v aktuální generaci (de facto sedmé) se vyrábí už od roku 2003 a podle nejnovějších informací vydrží ve výrobním programu ještě další tři roky. To je dost dlouhá doba, zájem zákazníků ale oživovalo nejprve postupné rozšiřování nabídky až na současné čtyři karosářské verze, posléze také bohatý výběr limitovaných sérií a speciálních modelů.

Loni automobilka představila facelift, nazvaný Phantom Series II. Vedle úprav vzhledu a modernizace výbavy se luxusní vůz dočkal osmistupňové automatické převodovky. V této podobě by měl vydržet do roku 2016, kdy přijde nástupce.

Nový vrcholný model s nejvyšší pravděpodobností přijde o exkluzivní konstrukci. Phantom má vlastní hliníkovou platformu, jeho nástupce využije vysoké procento dílů z příští generace BMW řady 7. I ona vsadí na hliník (tak jako Audi A8, Jaguar XJ a Mercedes třídy S) a také karbon, takže si příští Rolls technologicky v očích veřejnosti nepohorší. Automobilka ale ušetří velké množství prostředků – a přesně to potřebuje. Do jejího segmentu automobilů dražších než 5 milionů korun chce totiž vtrhnout Mercedes-Benz s luxusními deriváty nové třídy S. Rolls-Royce bude muset v budoucnu rychleji inovovat a to se bez technické vazby na masově vyráběný model nepodaří.

Dvanáctiválcový motor ovšem Phantomu zůstane, v segmentu nejluxusnějších vozů má znak V12 stále větší hodnotu než penalizace za vysoké emise CO2. Rolls-Royce se také připraví na možnost instalovat pohon všech kol xDrive – realizace této verze bude záviset na úspěchu nového Mercedesu S 63 AMG 4Matic.

Vedle Phantomu tvoří výrobní program Rolls-Royce menší limuzína Ghost ve dvou délkách rozvoru a odvozené kupé Wraith. Automobilka chystá i kabriolet odvozený od Wraithu a ve hře jsou další karosářské verze. Nic není definitivně potvrzeno, ale v centrále v Goodwoodu přemýšlí i nad luxusním kombi, které by konkurovalo Ferrari FF, a nemohou ignorovat ani úsilí Bentley v segmentu SUV – možná se proto dočkáme i „terénního“ Rollse.

Diskuze (22)
23. 8. 2013 10:32
Re: No vida,
Protože ty tři tuny živé váhy ti trakci nedají. Problém bys měl, kdybys chtěl jet neprotaženou cestou. Ale na to podobná auta nejsou stavěná. I Bentley, jehož nabídka stojí na čtyřkolkách, má vlajkovou loď zadokolku. Proč ne, prodejům to určitě pomůže a dokud budou v nabídce i zadokolky, tak se toho moc nestane.
Avatar - beibej
22. 8. 2013 22:36
Re: Offroad
ty jsi kok*t norisová :-!
Avatar - Chuck Norris
22. 8. 2013 21:22
Re: Offroad
bentley SUV je tregedie... stejně jako musláne nebo mulsáne n ebo jak se ta plečka která se těžce nepovedla jmenuje a spolu s tragickým vedením bentleye to nemá smysl... bentley stojí jen na řadě continental... zatímco RR je naprostá klasika která je nesrovnatelná s RR.. SUV od RR moc nevěřím ale pokud ano netuším jak by mohlo být velké- nejlepší by bylo aby proporčně vyčuhovalo stejně jako třeba Q7 proti A6 respektive SUV proti phantomu :-) a k tomu bych dal ještě prodlouženou verzi... to by byla naprostá noční můra pro každého řidiče :-)
Avatar - Hammunasakra
22. 8. 2013 19:12
Re: No vida,
To nevíš ;-)
Naftovou V8 dali k ledu už před lety, pochybuju že by se k němu vraceli >:-[]
Avatar - Ham.
22. 8. 2013 19:09
Re: No vida,
Co ty si myslíš a pro co se rozhodne BMW jsou dvě různé věci. :-)