Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Phantom: Nová generace také jako plug-in hybrid

David Bureš
Diskuze (27)
Příští generace luxusního aristokrata bude patrně i nadále používat dvanáctiválec. Kvůli emisním normám ale přijde i plug-in hybridní verze.

Rolls-Royce už začal pracovat na nové generaci Phantomu. Šéfdesignér značky Giles Taylor prozradil časopisu Autocar, že designéři již tvoří první návrhy podoby auta. Současný Phantom je na trhu už od roku 2003, předloni prošel modernizací.

Taylor prohlásil, že design budoucího Phantomu se proti tomu současnému změní. Novinka má být méně formální a méně škrobená než dnešní provedení, inspirací má být například poválečný model Silver Cloud, jehož oblé křivky jsou lehce barokní.

Změnit se má maska chladiče i hlavní světlomety, naopak široký C-sloupek zůstane zachován. Tento prvek přispívá k soukromí posádky, což je jedna z předností aktuálního Phantomu.

O technickém základu nového Phantomu se ještě musí rozhodnout, opatrně se mluví o kombinaci karbonové karoserie a hliníkového šasi. Toto řešení inspirované BMW i3 by výrazně snížilo hmotnost automobilu. Navíc by tuhost karbonu nejspíše umožnila postavit vůz bez B-sloupků, což by bylo ideální pro Rollsy se zadními dveřmi otevíranými proti směru jízdy.

Pod kapotou se patrně objeví dvanáctiválcový motor jako dnes, kvůli emisním normám by ale dnešní atmosférickou jednotku mohla nahradit přeplňovaná verze. Ostatně V12 s dvojitým přeplňováním už používají menší modely Ghost a Wraith.

Jistotou každopádně je plug-in hybridní verze, kterou si rovněž žádají stále se zpřísňující se emisní normy. Již dříve vedení Rolls-Roycu přiznalo, že tuto úspornou variantu musí nabídnout ne kvůli zájmu klientů značky o takový model, ale právě kvůli emisním normám.

Rolls-Royce už nevylučuje ani plně elektrický model, byť elektrický koncept 102 EX na základě Phantomu zákazníci odmítli kvůli jeho krátkému dojezdu.

Zatím není jasné, kdy se nový Phantom začne prodávat. Poslední informace Autocaru naznačují zahájení prodeje za tři roky, dřívější zprávy ale hovořily také o začátku prodeje v letech 2016, nebo dokonce až 2020.

David Bureš
Diskuze (27)
Avatar - Hammunasakra
17. 5. 2014 11:14
Re: Proč ?
Jo motor narozdíl vod převodovky fakt vyrábí BMW :-)
17. 5. 2014 09:28
Re: Proč ?
pise se tam ze motory vyraby BMW a dodava BMW, tazke zrejme budou od BMW, psal jsem snad neco jineho? navic tam pisou ze i karoserie je od zapadnich sousedu

ja nikde nepisu ze jsou identicke s tim co se pouziva ve vozech BMW, ale ze jsou od BMW ;-)
Avatar - vabis
16. 5. 2014 23:43
první haha poté aha
Hybrid je jak smartphone, první se tomu všichni smáli a nad nokiu 3310 nebylo, pak to každý musel mít :-) ... nějaké SOP je na 2016 ale co to přesně zatím nevím.
Avatar - Hammunasakra
16. 5. 2014 23:43
Re: Proč ?
No doufám že seš v tom pleteš stejně jako když tvrdíš že F12 Berlinetta neni Ferrari :-)
Avatar - flyboyeda
16. 5. 2014 20:19
Re: Proč ?
konstatuju