Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Wraith „Inspired by Music“ pro milovníky hudby

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Rolls-Royce představuje další jedinečné provedení modelu Wraith, které je tentokrát inspirováno hudbou, což ostatně uvádí i jeho název.

Rolls-Royce Wraith „Inspired by Music“ je stejně jako Wraith „Inspired by Fashion“ z letošního jara dílem individualizační divize Bespoke a řemeslníci v britském Crewe se tentokrát inspirovali světem hudby a to především rock 'n' rollem, s nímž jsou vozy britské značky do jisté míry spojeny od šedesátých let dvacátého století.

Exteriér luxusního kupé tentokrát nesází na rafinované kombinace několika laků, ale karoserie se pyšní výjimečným měděným odstínem. Světlejší měděná je použita i na několika částech interiéru, kde doplňuje špičkové kožené čalounění.

Hlavní pozornost má ovšem přitahovat audio systém, který zaujme i rozmístěním a provedením krytů reproduktorů. Rolls-Royce jej uvádí jako 18-kanálové Bespoke Audi s výkonem 1300 W, které bylo navrženo prakticky od nuly týmem nejlepších specialistů na ozvučení automobilových interiéru.

Audio systém byl údajně vyvíjen dva roky a na jeho vzniku se podíleli i návrháři interiérů vozů značky Rolls-Royce. Budoucí majitel kupé Wraith „Inspired by Music“ se může těšit ne jedinečný hudební zážitek, který mu mimo jiné zajistí celkem šestnáct reproduktorů, z nichž jsou dva basové a sedm výškových.

Spolu s uvedením modelu Wraith „Inspired by Music“ připomíná Rolls-Royce i několik významných momentů z minulosti, které jej spojují se světem rock 'n' rollu.

Prvním z nich má být návštěva Elvise Presleyho v lednu roku 1961 v zastoupení britské značky v Beverley Hills a objednávka modelu Phantom V. Stejný model si v roce 1965 pořídil i John Lennon, který jej proslavil divokou povrchovou úpravou, která je velmi často uváděna jako psychedelická, ale ve skutečnosti byla inspirována barevnými pouťovými kočáry a povozy.

Kapitolu samu pro sebe pak představuje příhoda spojená se skupinou The Who, jejíž bubeník Keith Moon měl údajně při oslavách svých 21. narozenin zaparkovat svůj Rolls-Royce v hotelovém bazénu v Holiday Inn ve Flint Michigan.

Pod kapotou Rolls-Royce Wraith „Inspired by Music“ se oproti standardním provedením nic nezměnilo a i zde pracuje dvojicí turbodmychadel přeplňovaný dvanáctiválec o objemu 6,6 l s výkonem 465 kW (632 k) při 5600 min-1 a točivým momentem 800 N.m v rozmezí 1500-5500 min-1.

Prostřednictvím osmistupňového automatu ZF jsou poháněna kola kupé o hmotnosti 2435 kg a celkové délce 5269 mm. I přes tyto majestátní hodnoty je Wraith schopen akcelerovat z klidu na 100 km/h za 4,6 s, zatímco maximální rychlost je omezena na 250 km/h.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
5. 8. 2015 19:52
Re: To povědomí
Osobne mi prijde (na zaklade cteni zdroju tohohle clanku), ze zadna firma Bespoke Audio systems nic nedoda, ale ze RR oznacuje tohle audio jako Bespoke tedy "na miru".
Avatar - HitmanPB
5. 8. 2015 19:27
Re: To povědomí
Predbehol Si ma ;-)
Samozrejme, že páni "redaktori" to ešte nestihli opraviť... :no:
Avatar - Pekelná Micinka
5. 8. 2015 18:22
Spirit of Ecstasy
Jo, to by se mi mohlo líbit, hudbu mám rád, je to neskutečná studna. Akorát tu barva toho dřeva mi nesedí. Obecně by se mi líbil interiér s analogovým feelingem, inspirovaným audio technikou ze 70 a částečně osmdesátých let.
Avatar - Pekelná Micinka
5. 8. 2015 18:14
Re: To povědomí
>:D třeba vědí něco, co mi ještě ne...
Avatar - Hammunasakra
5. 8. 2015 09:25
To povědomí
Na co při tom psaní myslíte? Ne Bespoke Audi ale firma Bespoke audio systems - dodá audio s výkonem 1300 Watt >:-[]