Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat bude jméno nového SUV vybírat z devíti možností. Můžete mu v tom pomoci

Jan Mička
Diskuze (4)
Vybrat jméno pro nové auto je větší „piplačka“, než se na první pohled zdá. Seat požádal o pomoc širokou veřejnost a tady jsou první výsledky!

Když před sebou vidíte nové auto, které má s určitou pravděpodobností i zcela nové jméno, protože například nemá na co navazovat, možná vás ani nenapadne, jak to či ono jméno vlastně vzniklo. Jenom vám vnitřní hlas říká, že nejde o pouhé plácnutí do vody, ale že se na výběru podílelo „více“ lidí. Jenže ono je to ve skutečnosti ještě složitější.

Jak složité to je, uvádí automobilka Seat ve spojitosti s výběrem jména pro nové SUV, které se ukáže už příští rok. Je potřeba dodržet hned několik velice důležitých zásad. V prvé řade je to návaznost na hodnoty značky. Seat má aktuálně v segmentu SUV a crossoverů modely Ateca a Arona, sami tedy uznáte, že cosi začínající například písmeny X nebo Y by tedy moc nesedlo.

Další jsou jazyková kritéria, kdy se musí nový název snadno vyslovovat v různých jazycích společně s pozitivními významy, se kterými je spojován, no a nakonec je tady stará dobrá právní stránka, kdy vůz nesmí dostat název registrovaný ostatními výrobci na trzích, na kterých značka působí. Jenom si vzpomeňte na tahanice Audi a koncernu FCA i používání označení Q2 a Q4

Automobilky obvykle nezveřejňují, z kolika názvů ten konečný vybírala, byť třeba u škodovky se to občas dá odhadnout například podle dat Úřadu průmyslového vlastnictví. Seat na to ale šel fikaně. Název nového vozu vybíral z celkem 10.130 návrhů, které obdržel od fanoušků ze 106 zemí světa. Jde o iniciativu #SEATseekingName, přičemž z nutného „kolečka“ popisovaného v předchozích dvou odstavcích vykrystalizovalo devět jmen, které postoupily do semifinále.

Jsou to jména Abrera, Alboran, Aran, Aranda, Avila, Donosti, Tarifa, Tarraco a Teide, z nichž tři postoupí už 12. září do finále. Není bez zajímavosti, že jsou odvozena od významných španělských míst. Vyhlášení finalistů proběhne během tiskové konference automobilky na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem, následně bude moci veřejnost až do 25. září hlasovat o vítězi na stránkách seat.com/seekingname a seat.es/buscanombre.

Vítězný název nového SUV Seat zveřejní 15. října. Prozatím si musíme vystačit pouze s tím, že půjde o vůz větší než model Ateca a s velkou pravděpodobností bude jeho jméno začínat písmenem A. Však víte, hodnoty značky a tak dále. Uvedení na trh je plánováno na příští rok.

Jan Mička
Diskuze (4)
5. 8. 2017 02:36
Jména
Ony ty automobilky asi mají dobře zjištěno, jakou konvenci dodržovat u jmen svých modelů, ale na můj vkus je té unifikace trošku moc. Proč dnes všechna (např.) SUV jedné značky musí začínat na A, nebo mít v názvu q, apod.? Myslím si, že to moc svazuje ruce a nutí výrobce vymýšlet zběsilosti.

Viz. SEAT - dřív měl jasně identifikovatelná jména - Malaga, Cordoba, Ibiza, Toledo... Jména významných míst ve Španělsku. Dnes aby hledal jméno poslední slepé ulice na předměstí Madridu, aby vůbec byl schopný v rámci daných mantinelů něco vymyslet.
5. 8. 2017 01:16
Abrera
jelikož 2 auta začínají na A tak je velice pravděpodobné další A, poslední čtyři vyškrtneme a zůstane jen pět z toho Abrera je nejvhodnější a na 99% vítěz, Alboran to je jak nějaký turek , Aran jako varan , Aranda -sranda , Avila příliš jemná víla, takže ABRERA vítězí na 100%
Avatar - salamoon
4. 8. 2017 17:50
Abrera alebo Avila.
zvysok je strasny ako meno pre auto.... 8-s
4. 8. 2017 16:03
Slaby vyber
Ked nie je moznost hlasovat za Chucka Norrisa tak je to o nicom anketa.