Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat opět přepisuje historické tabulky. Rekordní rok slaví měsíc před jeho koncem

Stanislav Kolman
Diskuze (16)

Španělská automobilka má letos znovu důvod k oslavám. Od ledna do listopadu tohoto roku prodala víc automobilů než vloni za celý rok.

Když v loňském roce prodala automobilka Seat po celém světě 517.600 vozů, oslavila tím svůj nejlepší rok v historii a překonala už hodně fousatý rekord z roku 2000. Ani letos španělská společnost nepolevila a výsledkem je další rekord. Loňský úspěch byl překonán ještě před jeho koncem, od ledna do listopadu se Seatu podařilo prodat 542.800 automobilů, o 10,3 % více než ve stejném období předešlého roku.

Rekordní byl pro Seat rovněž celý listopad, ve kterém prodal 44.100 vozů (o 1,9 procenta více než v loňském listopadu). „Po dosažení nejvyššího objemu prodeje v téměř 70leté historii značky jsme hrdí na práci, kterou jsme odvedli v uplynulých letech, zejména v roce 2019,“ nechal se slyšet Wayne Griffits, člen představenstva Seatu odpovědný za prodej a marketing a předseda představenstva značky Cupra.

Samostatné sportovní značce se letos také mimořádně dařilo, ve srovnání s loňským rokem si polepšila o 74 %. To je sice obrovský skok, ale připomeňme, že toho času výroba teprve startovala, stejně jako jednotlivé dodávky. Od ledna do listopadu tohoto roku prodala Cupra 22.800 vozů.

Seat si ve srovnání s předchozím rokem polepšil na většině důležitých trhů. Klíčové je pro španělskou značku Německo, kde letos společnost prodala 125.700 vozidel a polepšila si o 16,3 %. Opomenout nemůžeme ani zlepšení ve Velké Británii (+8,4 %), Rakousku (+6,1%) či Švýcarsku (+20,5 %).

Není žádným tajemstvím, že prodeje jednotlivých automobilek v posledních měsících spíše klesají, proto jsou výsledky Seatu příjemným překvapením. Neplatí to jen pro globální, ale i tuzemská čísla. „Seat vzdoruje trendu celkového poklesu českého trhu. Od ledna do listopadu se počet vozidel předaných českým zákazníkům meziročně zvýšil o 11,4 %. Za růstem stojí velký zájem o vozy kategorie SUV, ale silné postavení si udržují i naše tradiční modely Leon a Ibiza,“ vysvětluje Aleš Novák, ředitel českého zastoupení Seatu.

Stanislav Kolman
Diskuze (16)

Doporučujeme

Avatar - wakantanka
11. 12. 2019 20:20
Re: Sakra, jak je to možné....
... hlavne tie výškovo nenastaviteľné pásy ani na predných sedadlách že? :)
Avatar - wakantanka
11. 12. 2019 20:19
Re: Sakra, jak je to možné....
alebo Škodovku ... technika viacmenej tá istá, plus viac priestoru a lepšie materiály v interiéri. :D
11. 12. 2019 11:51
Re: A možná ...
Tak to je samozřejmě jedině dobře. Určitě to tak není u všech aut, neznám všechny detaily. V tomto konkrétním případě se jednalo jako naschvál o auto pro manažerku firmy, která těch aut koupila víc. Tam by byla velká škoda o takového zákazníka přijít. Seat roste, což je jedině dobře. Když není dealer velký, (letošní prodejní plán cca 190 kusů), tak se každý kus počítá. V minulosti čísla rostla hlavně reexportu, nyní už se to asi tak moc nevyplatí. Nemají to prodejci samozřejmě vůbec jednoduché. Autosalon je nedaleko pole s řepkou. 40 skladovek od pylu a jeho následné odstranění taky není hned a někdo to musí udělat.
Avatar - lordlord
11. 12. 2019 09:36
k.ik
ve srovnání s minulou ošklivou generací se ani nedivím
11. 12. 2019 09:30
Re: Sakra, jak je to možné....
Priaznive ceny = najhorsi interier v koncerne napriklad.