Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Fabia RS by se mohla vrátit. Jako hybrid...

David Bureš
Diskuze (25)
Mladoboleslavská automobilka aktuálně ostrou verzi Fabie nenabízí. V příští generaci by se to ale mohlo změnit. A opět to bude hot hatch s netradičním pohonem!

Škoda Auto dnes nabízí pouze jeden sportovní model s přídomkem RS, a to Octavii RS, už v příštím roce ji však doplní Kodiaq RS a později možná i Karoq RS. Naopak s Fabií RS se v současné generaci nepočítá, podle dřívějších zpráv by si údajně nenašla dostatek zákazníků. V budoucnu by se to ale mělo změnit, z automobilky zaznívají hlasy, že ve čtvrté generaci Fabie se provedení RS vrátí!

„S Fabií RS bylo hodně zábavy a já bych chtěl nabídnout takové auto i dnes, v následujících dvou až třech letech to ale nebude zvládnutelné. Pro další generaci Fabie by ale mohla existovat alternativa, mohli bychom se podívat na trochu jiné příležitosti,“ uvedl předseda představenstva automobilky Škoda Bernhard Maier.

První generace Fabie RS byla hodně netradičním hot hatchem, na rozdíl od naprosté většiny konkurentů totiž nepoužívala zážehový motor, ale turbodiesel. Nadcházející Fabie RS by na tento nezvyklý charakter navázala, doba vznětových motorů ale v malých autech pominula, místo toho by škodovácký hot hatch měl být hybridem.

Celý koncern VW Group sice pro následující léta počítá s mohutnou expanzí v oblasti elektromobilů, v roce 2025 mají jeho značky nabízet 30 aut s čistě elektrickým pohonem, zároveň si ale vedení uvědomuje, že přeskočení z aut se spalovacím motorem k elektrovozům nebude tak jednoduchý. Proto bude potřeba mezikrok v podobě hybridních modelů. A právě na ně chce lákat prezentací jejich schopností, což podle zákulisních zpráv má znamenat příchod celé plejády sportovně laděných hybridů.

Takové vozy už by tu byly, vrcholná verze Panamery (Turbo S E-Hybrid) je plug-in hybridem a také hybridní Golf (GTE) je prezentován jako sportovní hatchback. Do budoucna se však nabídka takových aut má rozšířit a mohla by čítat i malé hot hatche, třeba právě hybridní Škodu Fabia RS.

Tak jsme zvědavi, zda se takového auta od Škodovky dočkáme, zatím každopádně platí, že příchod hybridní Fabie RS není definitivní. Zatím tak můžeme počítat jen s plug-in hybridním Superbem a plug-in hybridním Kodiaqem. Měly by dostat přídomek H-Tec (který má automobilka registrovaný) a kombinaci elektromotoru se čtyřválcem 1.5 TSI.

David Bureš
Diskuze (25)
Avatar - CHerokee
3. 11. 2017 20:40
Re: hybrid bude brzo kazdy auto se spalovacim motorem
Dobře napsáno. Hybrid je hybrid...přechodné stadium, slepá větev atp. Ještě bych přidal i řadu nespokojených zákazníků...někde jsem četl statistiku, že se majitelé k nemu již nechcou vracet. Osobně ale nejsem fandou ani elektrických pleček. Podle současného vývoje tudy cesta zatím spíše nevede....a rozhodně to není moc dobrá cesta pro nadšené motoristy.
Avatar - white label
3. 11. 2017 20:13
Re: Prokletí jménem Fabia RS
Ano, 1.0/1.5/2.0 TSI.
Avatar - Uživatel_5340709
3. 11. 2017 20:01
Re: Prokletí jménem Fabia RS
Je fakt, že to přebírá 1,5 TSI a pak rovnou dvoulitr.
Avatar - white label
3. 11. 2017 19:51
Re: Prokletí jménem Fabia RS
Naladit lze různě leccos (stejně jako jde podladit 2.0 TSI), jde o to, že 1.8 TSI pomalu končí, proto i u nového Pola GTI je 2.0 TSI.
Avatar - Uživatel_5340709
3. 11. 2017 19:38
Re: Prokletí jménem Fabia RS
Vždyť 1,8 TSI jde továrně naladit až na 160 Kw, dvojka je zbytečná. ;-)