Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Crossover Škoda Kamiq dostal hasičskou úpravu, sloužit bude v Synthesii

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Společnost KOBIT-THZ se pochlubila novým hasičským speciálem, který vznikl na základech městského crossoveru Škoda Kamiq.

Společnost Kobit-THZ má se stavbou hasičských speciálů skutečně bohaté zkušenosti, ostatně své nástavby pravidelně umisťuje na podvozky vozů Tatra, Scania a koncem minulého roku se podílela také na stavbě unikátní Toyoty Hilux 6x6, určené speciálně pro boj s požáry elektromobilů ve stísněných prostorech.

Nyní se však poučnost pochlubila mnohem menším projektem, kterým se stal velitelský automobil VEA L1Z pro hasičský záchranný sbor podniku Synthesia, postavený na základech městského crossoveru Škoda Kamiq.

Využití podobných vozů v rolích velitelských automobilů přitom není nijak zvláštní ani překvapivé, díky specifické stavbě karoserie totiž SUV nabízejí dostatek prostoru k převozu základního vybavení, zatímco vyšší světla výška, jakkoliv například Kamiq postrádá pohon všech kol, umožňuje snazší jízdu po hůře přístupných komunikacích.

Hasičský Kamiq dostal originální barevné provedení červená Velvet, které doplňují polepy v souladu s platnou vyhláškou. Na střeše nechybí klasické majáky, které doplňují ještě světla v masce chladiče. Ovládání VRZ je pak vyvedeno vedle infotainmentu.

Přední část kabiny se jinak zdá být vcelku standardní, vzadu ale zmizely sedačky, které nahradil kolejnicový systém s výsuvným boxem. Ten je podle fotografií osazen hasičským i zdravotnickým vybavením a drobným nářadím, které může přijít vhod při menších zásazích.

Za připomenutí přitom stojí, že nejde o první vůz značky Škoda upravený pro hasiče, který letos vidíme. Britské zastoupení mladoboleslavské automobilky totiž v letošním roce připravilo pro záchranné složky, včetně hasičů, speciální modifikace vozů Škoda Octavia Scout, Enyaq iV nebo omlazené Škody Kodiaq.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

1. 12. 2021 22:00
Re: Nová škoda hasičáQ
Snáď si si nemyslel, že v ACZ sa budú zapodievať takou pofidérnou onformáciou. Motor je určite dostatočný. ;-)
Avatar - hedvin
1. 12. 2021 19:09
Nová škoda hasičáQ
Pěkné, jaký v tom mají motor?