Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Kodiaq RS jako obytňák? Tahle má kuchyňku a na střeše vyhřívaný stan

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Škoda Kodiaq může fungovat i jako zajímavé kempovací auto. A to díky speciální vestavbě a stanu na střeše.

Právě takový Kodiaq dal dohromady Němec Sascha Pilger, který se věnuje projektu Wir sind Camper. Jako základ si vybral SUV ve vrcholném provedení RS - ještě tom vznětovém, tedy před faceliftem.

Auto vybavil střešním stanem, dokonce externě vytápěným, a do zavazadlového prostoru nechal nainstalovat speciální vestavbu s kempingovým vybavením od německé firmy Ello Camping, která se na tyto vestavby specializuje. Modul do Kodiaqu však montovala poprvé.

Pilger měl několik požadavků: chtěl, aby vestavba nabídla odkládací prostory, tekoucí vodu, plynový vařič, dřez a prostor na chladničku. Výrobce nakonec přišel s dvoudílným výsuvným modulem.

Jedna část ukrývá zmíněnou chladničku, druhá, která se vysouvá nejen směrem ven z kufru, ale částečně také do strany, přidává "technické zázemí" a kompletní kuchyňský kout včetně pracovní plochy. Zajímavé je, že dřez má vyřešen i odtok, odpadní voda odtéká do kanystru. Z druhého kanystru teče voda čistá.

Vestavba pro Kodiaq je do velké míry dělaná na zakázku, společnost Ello Camping však nabízí podobný modul pro řadu jiných automobilů. Cena startuje na částce 1699 eur, což je v přepočtu asi 43 tisíc korun, konečná suma však závisí na konkrétním vybavení a určitě také na tom, do jakého vozu ji zákazník chce nainstalovat.

Pilger už s upraveným Kodiaqem RS podnikl několikadenní cestu po západních Alpách, která z velké části vedla po nezpevněných cestách. A i když je jasné, že nejde o plnohodnotné obytné auto, díky vytápěnému stanu, skvěle vybavené kuchyňce s plynovým vařičem a tekoucí vod by v téhle škodovce mohl bez problémů strávit pár nocí i v pořádné divočině.

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Doporučujeme

7. 12. 2021 08:10
Re: Nezavisle vykurovany stan?
:yes:
Avatar - holden2
7. 12. 2021 06:02
Re: Nezavisle vykurovany stan?
peletky
6. 12. 2021 22:14
Re: Nezavisle vykurovany stan?
hele taky mě to napadlo a překonal svoji lenost a dal to do gůglu.... takže:

Nosnost střechy uvedená výrobcem je udávána pro dynamické zatížení, tedy maximální váhu nákladu během jízdy. Statické zatížení (během stání vozu)je pochopitelně větší a umožňuje použití autostanu pro přespání. Nosnost střechy je uvedena ve velkém tech. průkazu vozidla.


https://www.autostan.cz/…castejsi-dotazy/
6. 12. 2021 21:41
Re: Nezavisle vykurovany stan?
Stan na streche? A má tá strecha dostatočnú nosnosť?
6. 12. 2021 21:38
Nezavisle vykurovany stan?
Zaujimavy napad. A ocividne ani nie je brutalne drahy. Ako taketo podobne sety-"vestavby"(pekne ceske slovo).
Vie niekto ako je ten stresny stan nezavisle vykurovany? LPG, nafta, elektrika, strukoviny?😉