Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Škoda Octavia: Zkusili jsme 1.0 TSI a adaptivní tlumiče. Máme se něčeho bát? (+videa)

Jan Mička
Diskuze (279)
Modelový rok 2017 je pro octavii ve znamení velkých změn. Pod kapotou se objevuje litrový motor a za příplatek dostanete tlumiče DCC.

Adaptivní tlumiče – prvek, kterým v nižší střední třídě disponuje například Volkswagen Golf a měla jej ještě minulá astra, ta se však v nové generaci vydala cestou klasiky. V rámci automobilky Škoda dostal nastavitelný systém tlumení jako první nový superb a po dlouhých měsících čekání se konečně dočkala také octavia.

Systém DCC je vyhrazen motorům o výkonech od 110 kilowattů výše, výbavám Style a Laurin & Klement, a připlácí se za něj 25.000 Kč. Hardware je shodný napříč koncernem Volkswagen, tedy i včetně čidel uvnitř každého tlumiče a v každém rohu karoserie, které předávají řídicí jednotce informace o vzájemných protipohybech karoserie a kol. Naladění se ale model od modelu liší v závislosti na rozdílné hmotnosti a jejím rozložení.

Octavia je stejně jako superb postavena na modulární platformě MQB a bezesporu jde o vůz, který je schopen „kroutit“ stovky kilometrů denně. Ovšem ne všechny verze disponují zadním víceprvkovým zavěšením. Mají jej všechna RS, čtyřkolky, 1.8 TSI a G-Tec, avšak motor 1.4 TSI o výkonu 110 kW a točivém momentu 250 N.m, se kterým jsme poprvé adaptivní tlumiče zkoušeli, je párován výhradně s vlečenými rameny. Ta byla zejména v době uvedení třetí generace octavie kamenem úrazu, protože se ze zadní části vozu často ozývalo nepříjemné bouchání, které se však po řadě úprav podařilo téměř odbourat. Zkrátím to: čekal jsem, že bude octavia s adaptivními tlumiči komfortní jako superb, což se ale naneštěstí nevyplnilo.

Testovací trasa vedla po obzvláště rozbitých silnicích, kdyby mi ale někdo namluvil, že má náš konkrétní kousek běžné tlumiče a patří do jedné z prvních sérií octavie vypuštěných do světa, možná bych i uvěřil. V komfortním režimu bylo na zvlněné vozovce znát mírné pohupování, což by mi ani tak nevadilo, zřetelné bubnování od zadní nápravy po přejezdech nerovností, odskakování kol a rozvlnění zádi v nájezdech do zatáček ale bylo silnější, než jsem ochoten unést. Nejdříve jsme si s kolegou Vaculíkem říkali, že to možná bude přehuštěnými pneumatikami, naměřené 2,3 atmosféry na všech kolech nás ale vyvedly z omylu.

Video se připravuje ...

Auto se snaží být velmi komfortní a to je právě ten problém. Měkký tlumič totiž po přejezdu nerovnosti nedokáže obstojně zachytit kolo letící vzhůru a rušivým elementem je právě rána způsobená dopadem kola na vozovku. Problém zčásti vyřešilo až přepnutí systému do sportovního módu. Tehdy už neměl tlumič se zachycením kola takový problém, nervozita zadní části však byla i tak zřetelná, stejně jako zmíněné vlnění karoserie. Neuvádím nyní obecný fakt, minimálně pro verzi 1.4 TSI s vlečenou zadní nápravou se však adaptivní tlumiče příliš nehodí.

Situace se naštěstí výrazně zlepšila po přesednutí do Škody Octavia RS 4x4 Combi. Možná vás napadne, že je to přece hloupost, protože model jako takový má už v základu tužší podvozek, stabilizátory, uložení náprav, a na fotografiích vidíte osmnáctipalcová kola (verze s 1.4 TSI/110 kW měla sedmnáctipalcová), tak proč čekat komfortnější svezení?

Právě tužší charakter tlumičů a víceprvková zadní náprava totiž z vozu udělaly snad nejlepší dieselové „ereso“, se kterým jsem kdy jel. Bubnování? Pche, ani památky! V komfortním i sportovním režimu byla jízda velmi pohodlná, kola krásně kopírovala vozovku a dokonce ani na kostkové dlažbě jsme nepocítili výrazné akustické ruchy. Najednou cítíte, jak podvozek jednotlivé nerovnosti hezky tlumí a nenechá odskočit kolo – přesně tohle jsme očekávali na samotném začátku. Ani tak se ale nejedná o ryzí sporťák, ale „pouze“ rychlé rodinné auto, které dobře vypadá a jezdí zhruba za sedm litrů.

Litr? V klidu!

Vůbec největší novinkou modelové řady Octavia je litrový tříválec TSI, který v nabídce nahradil čtyřválcovou jedna-dvojku TSI o výkonu 81 kW. V základu jej pořídíte od 395.900 Kč, což je jenom o 5.000 Kč více, než kolik stála dvanáctistovka. Teoretické informace, které jsme jako první uvedli 18. dubna letošního roku, vypadají velice dobře a zejména srovnání průběhů hlavních křivek (působení výkonu a točivého momentu) obou motorů jednoznačně nahrává novince. Navíc tříválec také velmi dobře jede, což jsem si nedávno ověřil v Audi A3 Sportback. Blok je hliníkový, písty a ojnice jsou tak dobře vyvážené, že odpadla potřeba vyvařovacího hřídele, výfukové svody jsou integrované do hlavy válců, a hlava má společně s klikovou skříní vlastní chladicí okruh. Motor je velmi kompaktní a také lehký – vždyť váží pouze 78 kilogramů!

skoda octavia jizdnidojmy video redakcnivideo skoda octavia jizdnidojmy video redakcnivideo

Asi nejlepší dosavadní zkušenost mám s litrovou Audi A3 Sportback, kterou jsem až do dnešního dne považoval za jakýsi etalon tříválcové kultivovanosti. Dnešní jízda s octavií 1.0 TSI mi měla ukázat rozdílné přístupy k odhlučnění kabiny v luxusním a mainstreamovém segmentu, kdyby mi však někdo před usednutím do octavie zavázal oči a nastartoval, jednoznačně bych tipoval prémii. Stačilo jenom ťuknout do startovacího tlačítka, motor tiše naskočil a po ustálení na volnoběhu jeho zvuková kulisa zůstala někde za ohromným množstvím tlumicích materiálů. Sami se o tom můžete přesvědčit v přiloženém videu, ve kterém uvidíte a uslyšíte nastartovaný motor nekrytý kapotou. Tehdy už tříválcovou kadenci nezamaskoval a stejně jako většina tříválců se jemně třepotal, případné vibrace přenášené do interiéru však spolehlivě zachytily silentbloky uložení.

Motor je standardně párován se šestistupňovou manuální převodovkou, my však měli k dispozici sedmistupňové DSG se suchými spojkami, za které se od výbavy Ambition připlácí 47.000 Kč. Při ustálené jízdě se převodovka nestydí posílat motor někam k patnácti stům otáček, ani tak se ale interiérem neozývalo dunění nebo vibrace. Agregát je příjemně pružný, na stlačení pedálu plynu reaguje okamžitě a má velmi silné střední pásmo otáček, kde zatahuje snad ještě více než dvanáctistovka TSI/81 kW, kterou nahrazuje. V praxi nemá smysl točit nad pět tisíc otáček, takřka cokoliv pod touto hranicí však pro běžnou, dokonce dynamickou jízdu, nadmíru dostačuje.

Video se připravuje ...

Jízda městem hezky prověřila reakce automatické dvouspojkové převodovky, které jsou… zkrátka takové jako u drtivé většiny těchto systémů. Očekávejte mírnou prodlevu mezi došlápnutím plynu a uvedením vozu do pohybu, nejedná se však o nic strašného. Kdyby pod kapotou místo benzinového tříválce byl například dvoulitrový turbodiesel, čekali bychom ještě o malinko déle. Motor skvěle zvládá ustálenou jízdu, kdy už v rychlostech okolo 40 km/h přehluší tříválcovou kulisu venkovní ruchy a osobně dám ruku do ohně za to, že řada řidičů absenci jednoho válce ani nepocítí.

Během přibližně stokilometrové trasy vedoucí z Mladé Boleslavi na Letiště Václava Havla jsme se nevyhnuli ani dálnici, přičemž původně jsem tuto disciplínu považoval za malý oříšek. Na palubě vozu jsme totiž byli tři, čímž jsme jej zatížili téměř třemi metráky živé váhy, slovní spojení „pral se s tím statečně“ by však nebylo přesné. Litrovému tříválci to totiž bylo celkem jedno a živý charakter neuvadal ani na hranici maximálního povoleného rychlostního limitu.

Octavia zrychlovala s vervou čtyřválce, k čemuž jí častějším podřazováním o dva stupně pomáhala také samotná převodovka. Rozhodně jsem nenabyl dojmu, že jsme brzdou provozu, navíc ani zvýšená zátěž nevyhnala spotřebu nad akceptovatelnou mez. Dálnici jsme zvládli za sedm litrů a díky bezproblémovému průtahu Prahou se dařilo odběr ještě snížit. Po dojetí do cíle svítila na displeji palubního počítače hodnota 6,7…

Škoda Octavia - srovnání technických dat motorů 1.0 TSI a 1.2 TSI/81 kW
Motor 1.0 TSI 1.2 TSI
Zdvihový objem [cm3] 999 1197
Válce/ventily 3/4 4/4
Největší výkon [kW/min] 85/5500 81/4600-5600
Točivý moment [N.m/min] 200/2000-3500 175/1400-4000
Převodovka 6M (7A) 6M (7A)
Max. rychlost [km/h] 202 199
Zrychlení 0-100 km/h [s] 9,9 (10,0) 10,1 (10,2)
Komb. spotřeba [l/100 km] 4,5 (4,5) 4,9 (4,9)
Pohotovostní hmotnost [kg] 1225 (1250) 1230 (1255)
Cena Active [Kč] 395.900 390.900*
*cena dle ceníku k 16.11.2015. Údaje platí pro liftback

Závěr

Dnešní prezentace novinek octavie modelového roku 2017 skončila pro mladoboleslavskou automobilku stavem 2:1. Adaptivní tlumiče můžeme doporučit hlavně pro verze s víceprvkovou zadní nápravou, nejvíce asi pro modely RS. Ty totiž mají již od podstaty tužší podvozek, který je z hlediska filtrování nerovností paradoxně lepší.

Naopak litrový motor si bez legrace zaslouží jenom samou chválu. Podařilo se jej velmi dobře akusticky utlumit, hezky táhne, rychle reaguje a nemá přehnanou spotřebu, což je při běžném denním použití klíčové. Dvanáctistovku TSI o výkonu 81 kW lze v podstatě oplakávat z jediného důvodu – ve středním pásmu otáček, kde tříválec svou architekturu nemá jak zamaskovat, měla sytější zvuk.

Jan Mička
Diskuze (279)
Avatar - Đawson
13. 6. 2016 14:27
Re: Jednoducho povedane 1,0 TSI nie je nahrada za 1,2 TSI
stačí porovnat akcelerace 105 hp 1,2 tsi s tím lepším a výkonějším úspornějším mrzákem ( 115hp ) za který si připlatíš jen 5 tis ! A bohužel 1,2tsi nedožene at si redaktoři napíšou cokoliv >:D
13. 6. 2016 10:24
Re: Pan redaktor
Nefabulujte. 1.8TSI jezdila za 7,5 - 8 l na dálnici ve 130km. při rychlosti 120km jsem si spotřeby nevšímal. Divná rychlost.

Každopádně úspornější určitě nebyla. Na druhou stranu s ní je pořádná zábava. Jen nesmí být ve 4x4 to pak pustí žilou.
13. 6. 2016 09:46
Trojhrnek
No spotřeba 4,5l/100 bude opravdu jen papírová. Ale pokud by byla realná spotřeba +- mezi 5-6l/100 tak by to nebylo zase tak špatné pro někoho kdo chce ušetřit na povinném ručení >:D

Já osobně momentálně jezdím Octavií GLX 1.6 55KW a spotřeba město - 6,7-7,5l/100 auto je líné a musím šlapat až k podlaze abych v okresku bezpečně předjel.

Po dálnici při rychlosti 130km/h papá 9-10l/100 a když šlápnu trošku víc tak kolem 12l/100 a to v autě jedu sám.

Delší trasa mimo dálnici je pak kolem 6,5l/100

Vím že se tyto motory nedají srovnávat, ale bohužel se přikláním k tomu, že se tahle verze určitě nehodí pro řidiče co mají rádi svižnější jízdu a mají těžší nohu, jelikož ta spotřeba bude realně kolem 6-7/100 ve městě a 8-9l/100 a myslím že vyhozením jednoho válce při této spotřebě o moc emisí nepříjde.

Sám sem vlastnil 1,2 TSI a spotřeba byla mezi 6-8l při normální jízdě. Při svižnější se pohyboval kolem 7-9l/100.

A i blbý Fiat Cinquecento 1.0 má na svoji váhu a velikost spotřebu někde kolem 6-7l/100 i když model který má moje teta je z rv. 1996 a moc sem s ním nejezdil ( asi 15 000km)
Avatar - Emel
12. 6. 2016 13:11
Re: pěkná videa
Atmo dvoulitr je historicky nahrazený 1.4TSI... dynamický ekvivalent jsou nějaké ty podladěné verze 92kW / 200Nm.
Avatar - Ja Prvni 123
12. 6. 2016 08:55
Re: pěkná videa
A jak Tys přišel na takovou kravinu, jako že malý turbomotor táhne jako atmosférický dvoulitr!

A vůbec - co je to "malý turbomotor"? Litr? 0,6 litru...?

;-)