Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda VisionS: Předzvěst sedmimístného SUV se ukáže v Ženevě

Jan Mička
Diskuze (83)
Designová studie VisionS naznačuje podobu příštích SUV značky Škoda. Vůz poprvé uvidíme na blížícím se autosalonu v Ženevě.

O SUV ofenzívě automobilky Škoda se hovoří už dlouho, zatím jsme ale neviděli nic jiného, než pár neoficiálních návrhů nezávislých grafiků. První nový přírůstek nabízený po boku Yetiho jsme očekávali už na loňském autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem, tam ale nakonec největší česká automobilka dovezla hlavně nové verze vlajkové lodi Superb.

Na konci února začíná autosalon v Ženevě, kde se Škoda Auto blýskne studií VisionS. Jde o showcar, který nastiňuje designový trend příštích SUV (od toho písmeno S v názvu konceptu), a podle našeho názoru je zároveň předzvěstí sedmimístného modelu Kodiaq. Usuzujeme tak z vnějších rozměrů (délka 4,7 metru, šířka 1,91 metru a výška 1,68 metru), ale především díky třem řadám sedadel. Koncept pojme celkem šest cestujících.

O vzhledu interiéru můžeme pouze polemizovat – očekáváme široký středový tunel táhnoucí se až k zavazadelníku, horizontálně členěnou palubní desku, digitální přístrojový štít a prvky z českého křišťálu, kterými výrobce vybavil předloňský koncept Vision C. Konkrétní informace však přinese až ženevská výstava.

Vnější tvary pro mnohé nebudou překvapením. Jedná se o designový styl rosničkově zeleného konceptu Vision C aplikovaný na zvýšenou karoserii SUV, prim ale hrají především zajímavé detaily. Na mysli máme třeba čtyři klínovité světlomety využívající diodovou techniku, svislé lamely masky chladiče osázené krystalickými prvky, úzké zadní svítilny nebo oválné koncovky výfuku integrované do nárazníku.

Produkční vůz pochopitelně nebude tak výrazný, nicméně netvrdíme, že by měl být nudný. Pro představu si vzpomeňte, jak se liší koncept Vision C od třetí generace Superbu. Podle našeho názoru by se mělo takto k designu přistupovat i v případě nového SUV.

Dostupné tiskové informace neuvádí ani slovo o pohonné jednotce, pod kapotou konceptu VisionS by se však klidně mohla objevit plug-in hybridní technika sdílená s novým Tiguanem GTE. To by znamenalo kombinaci zážehové čtrnáctistovky TSI a elektromotoru a možností ujet čistě na elektřinu až padesát kilometrů. To už ale skutečně dost spekulujeme – nechejme se překvapit!

Jan Mička
Diskuze (83)
Avatar - AUDIRS6
3. 2. 2016 14:40
Re: A dost !
mensi ako ty - to zvladne aj opica >:-[]
A to "kozomrde" - je mi ta luto, ze na viac nemas, a ze ti to asi prischlo od detstva... :*)
Avatar - twistedTSD
3. 2. 2016 12:36
Re: Výsledek kolikaletého vývoje?
Nechápu - jak souvisí Kodiak s Touaregem?
Avatar - twistedTSD
3. 2. 2016 12:17
Re: hybrid
Já ti nevím, je mi tak nějak úplně fuk, co lidé kolem mě nosí, poslouchají a kupují (no dobře, občas se člověk pousměje). Když jim to tak vyhovuje... ;-)
3. 2. 2016 11:54
Re: Škoda VisionS: Předzvěst díZLA z KVÁSIN
jj
TAHLE DÍZLOVÁ [odkaz] POPELNICE SE PRÝ BUDE VYRÁBĚT TAM POD ORLICKÝMI HORAMI, KDE UŽ NENÍ NEZAMĚSTNANÝCH A VYSÁTÝ JE I REGION JESENÍK >:D >:D >:D >:D >:D >:D
3. 2. 2016 11:23
Re: už se těším
Já bych raději benzínový V6 nebo alespoň pětiválec