Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Soudní spor Spyker vs. General Motors: Další prohra pro Nizozemí

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Soudní pře Spykeru a GM ohledně bankrotu Saabu se táhne již přes dva roky. Nizozemci podali odvolání. A neuspěli.

Spyker podal na velkého amerického hráče žalobu už v srpnu 2012, ale loni v červnu prohrál poprvé. Těžištěm sporu bylo to, že malovýrobce supersportů koupil od GM krachující Saab a obvinil americký koncern z toho, že přispěl k jeho bankrotu. Nechtěl za to málo, celé tři miliardy dolarů. Manufaktuře ze země tulipánů by se jistě hodily, protože sama na tom není finančně bůhvíjak slavně. A delší dobu bylo kolem právní bitvy ticho po pěšině... Ale nyní neuspěla ani podruhé!

Spyker vedený Victorem R. Mullerem koupil Saab v lednu 2010. Dokonce se kvůli němu nakrátko přejmenoval na Swedish Automobile. Pokusil se jej zachránit prodejem do Číny, konkrétně společnosti Zhejiang Youngman Lotus Automobile, ale ten právě Američané zablokovali. Je pravdou, že se k Saabu chovali hodně macešsky, ale přece jen do vývoje investovali nemalé peníze. Problém tedy představovalo duševní vlastnictví - autorská práva na použitou techniku... A přece nedá koncern svou bývalou „dceru“ do rukou potenciálnímu soupeři z Říše středu! 19. prosince 2011 vyhlásila švédská automobilka bankrot.

Obvodní soud v Cincinnati potvrdil v pátek 24. září 2014 rozsudek z loňského léta, kdy soudce Gershwin Drain v michiganském Flintu sejmul z General Motors jakoukoli vinu. K žádnému nekalému úmyslu skutečně nedošlo. Jeho kolega Eugene Siler označil jednání Spykeru za fatální chybu, neboť se nizozemská firma mylně domnívala, že u General Motors si špatně vyložili licenční smlouvu. Chyba byla ovšem na jejich straně, dle ujednání nesměli Saab prodávat dále bez vyřešení zmíněného intelektuálního vlastnictví. Řekl, že jednání GM nebylo škodlivé, měl zde evidentní a legitimní obchodní zájmy ohledně prodeje firmy a nikdo další nemohl těžit z využití jeho techniky.

Skutečně, součástí smlouvy byla klauzule, že pokud bude Saab prodán bez souhlasu GM dále, Spykeru ukončí poskytnutou licenci. Nizozemci tvrdili, že rozhovory s čínskou firmou vedli ještě v prosinci 2011 s tím, že tuto licenci dále poskytovat pochopitelně nebudou. Když však představitelé Zhejiang Youngman Lotus Automobile zjistili, v jaké roli je zde GM, z transakce pochopitelně vycouvali. Alan Adler, mluvčí detroitského koncernu, sdělil v e-mailu agentuře Reuters: „Jsme velmi potěšeni, že jak okresní, tak i nyní odvolací soud rozhodly takto. General Motors jednal správně.“ Právník Spykeru odmítl celou záležitost komentovat. Jak je vidět, pomyslné máslo na hlavě mají tentokrát oni... Bohužel.

Novému majiteli Saabu, společnosti NEVS (National Electric Vehicle Sweden) se nakrátko podařilo produkci automobilů Saab v původní továrně obnovit, byť bez loga, na které nemá práva. A dokonce testovala i elektrický prototyp, ale bohužel i ona se ocitla ve finančních problémech. Návaznosti na GM se zbavila, třeba karoserie vznikaly ve Finsku. V květnu 2014 však kusovou produkci zastavila a na konci srpna požádala o ochranu před věřiteli. Nad budoucností tak znovu visí otazník... Saab má skutečně smutný osud.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - dolfi
27. 10. 2014 21:34
Záchrana z ČR?
Chlapi, složíme se, ne? ;-)
Avatar - romgator
27. 10. 2014 12:30
Never ending story
přesně tak mi to připadá. Jako nějaká latinsko-americká telenovela. Jen asi se smutným koncem. :'-(