Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SsangYong XIV-Air a XIV-Adventure pro pařížský autosalon

Michal Fokt
Diskuze (2)
Vývoj malého SUV X100 už konečně spěje do finále a v Paříži SsangYong představí dva jeho finální vývojové prototypy XIV.

SsangYong cítí v Evropě svou šanci na posílení pozice v prudce se rozvíjejícím segmentu malých SUV a pracuje na modelu X100, jenž má být hotový už příští rok. Už za tři týdny v Paříži představí jeho prototyp XIV a to hned ve dvou variantách Air a Adventure. Soudě dle čtveřice teaserových snímků půjde o vcelku stylový crossover v "městském" a "expedičním" provedení, přičemž XIV není číslice 14, ale zkratka pro eXciting user-Interface Vehicle.

Auto s délkou 4195 mm a rozvorem 2600 mm má vyznávat slogan značky "Robust, Specialty and Premium" a bude od roku 2015 nabízeno s benzinovým a naftovým motorem o objemu 1,6 l. Je výsledkem poměrně dlouhé evoluce, která začala už v roce 2011 nepříliš sexy studií XIV-1, už XIV-2 z Ženevy 2012 se však vydala správnou cestou a stala se předobrazem chystaného X100, přičemž tento směr potvrdil koncept e-XIV z Frankfurtu 2013.

Zdá se, že má SsangYong po převzetí indickou automobilkou Mahindra nastaven správný kurs a nový model by měl značce, specializující se na SUV, výrazně navýšit prodejní čísla na všech trzích, kde působí.

Michal Fokt
Diskuze (2)