Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Steampunkovou raketu na silnice si koupil nový majitel za necelých 800.000 Kč

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Dvanáctimetrový fantasy roadster zamířil do aukce po účasti na šíleném festivalu uprostřed pouště. Bývalý sedan vznikl na dvorku pomocí party přátel vedené velice uznávaným a studovaným umělcem.

Každoroční festival Burning Man vítá svobodomyslné návštěvníky v nevadské poušti. Volná plocha představuje místo seberealizace netradičních umělců, prostřednictvím koncertů, světelných show, akrobatických čísel i výstřední módy vzniká specifická komunita vyznávající alternativní styl života. Akci doprovází nekonvenční kostýmy, masky, a především vyzdobená auta stylu fantasy žánru známého jako steampunk.

Více než třicetiletá tradice pamatuje mimořádné steampunkové kreace, neoddělitelnou součástí jsou mutantní vozidla všech tvarů, materiálů a velikostí. Jeden obludný příklad koupil nový majitel v aukci, futuristická silniční raketa za necelých 800.000 Kč vznikla původně na základech Cadillacu ze 70. let.

Nepřehlédnutelný výtvor nazvaný Rocket Car navrhl a postavil umělec David Best. Základní konstrukci propůjčil Cadillac DeVille z roku 1973 a transformace typického amerického sedanu do mimozemského povozu skončila v roce 2003. Stavba vyžadovala hodně řezných kotoučů, svářecích drátů a nesmlouvavý přístup, po skalpování ojetého sedanu začala zpětná skládačka bizarního automobilu z předem připravených komponentů vlastní výroby.

Tovární halu nahradil dvorek amerického venkova a školené dělníky zastoupila parta přátel podobně nadšených jako jejich vousatý šéf. Vždy se ptal na názor vzhledu dalšího dílu, který měl být postupně přimontován či navařen, přesto si celkový vzhled tvořil uvnitř nespoutané fantazie.

Bestův pojízdný prototyp byl dokončen s délkou přes 12 metrů, přitom se sedí zhruba uprostřed a obestavěnou kabinu obklopují dodatečné panely tematicky oprýskané karoserie. Zdrojem materiálu byl železný šrot, který byl ručně upraven do požadovaných tvarů blízkých vesmírnému plavidlu. Růst do délky zařídily hlavně kuželové panely montované na přední i zadní část téměř dvojnásobně protaženého Cadillacu.

Steampunkový roadster zůstává schopný pohybu, jelikož Best odřezal většinu karosářských dílů, ale záměrně nezasahoval do podvozku, aby zůstala možnost reálně jezdit na setkání podobných umělců. David se mezi nimi cítí jako doma, kontakty budoval už během studií sochařství a jeho jméno proniklo do umělecké branže díky množství pořádaných i zásobovaných výstav.

Uznávaný autor nepřestává s úzce zaměřenou tvorbou žánru fantasy, v rámci charity raketový roadster prodal a není chybou předpokládat další přípravu či rovnou zhotovení jiného pojízdného exota.

Rocket Car zamířil do dobročinné aukce kanadské společnosti RM Sotheby's. Odhadovaná cena před dražbou se pohybovala v rozmezí 30 až 50 tisíc dolarů (659.000 až 1.100.000 Kč), přičemž odhadci renomované síně se nemýlili. Bývalý Cadillac někdo ohodnotil nejvyšším příhozem 36 tisíc dolarů, což je velmi slušných 790 tisíc korun.

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme