Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Studie: Teenageři se za volantem chovají jako jejich rodiče

David Bureš
Diskuze (33)
Americká studie byla zpracována na základě odpovědí 1.700 mladých řidičů.

Naprostá většina mladých řidičů přebírá jízdní návyky svých rodičů. Vyplývá to z americké studie z dílny pojišťovny Liberty Mutual a organizace Studenti proti ničivým rozhodnutím (SADD).

Většina teenagerů, kteří vidí své rodiče, jak se za volantem chovají nebezpečně, tyto činy následně sledují také u sebe. Například devět z deseti mladých řidičů během řízení telefonuje, což odkoukali od rodičů, 94 % teenagerů pak alespoň občas jezdí rychle.

Dvě třetiny náctiletých uvedlo, že jejich rodiče se za volantem chovají jinak, než jak očekávají, že se budou chovat jejich děti. Autoři studie varují, že politika „dělej to, co říkám, ne to, co dělám já“ může narušit vztah mezi rodiči a jejich dětmi.

„Vaše děti vždy pozorují rozhodnutí, která provedete za volantem, a ve skutečnosti to dělali od té doby, co byly dost velké na to, aby viděly přes palubní desku,“ říká bezpečnostní expert Dave Melton. Pokud rodiče vezmou telefon během řízení, jejich děti to berou jako přijatelné chování, tvrdí Melton.

Jen málo náctiletých se svojí matkou či otcem diskutuje o nebezpečném řízení. Například jen 21 procent teenagerů uvedlo, že by rodiče požádali, aby zastavili, kdyby řídili pod vlivem alkoholu. Hovor s mámou nebo tátou však pomáhá, 70 % mladých tvrdí, že rodiče poslechnou jejich výhrady a změní své chování za volantem.

David Bureš
Diskuze (33)
2. 10. 2012 22:52
Re: už zase
taketo studie alebo radsej prieskumy maju od vedy hodne,ale hodne daleko...to je na urovni bezneho zadania na strednej skole...vzorka 1700ludi je teda fakt hodne...
2. 10. 2012 21:33
Re: ZOBÁK JAKO VÝSTRAHA
A není úspěch jako takový pomalu statistická odchylka? Někdo talentem mrhá, někdo ho v sobě ani nikdy neobjeví. Prostě pevně věřím v to, že se člověk může ledacos naučit, když chce. Nejspíš nebude nejlepší na světě, ale o tom se tu ani nebavíme.
Avatar - Sonny Crockett
2. 10. 2012 19:37
Re: ZOBÁK JAKO VÝSTRAHA
Já naštěstí nehodu nezažil. Pominu-li uklouznutí na ledu a zapíchnutí bez následků do hromady sněhu. Co mi ovšem stačilo ke změně bylo, když jsem s kupátkem s 220 koníkama jel jak prase a nestihl včas předjet kolonu aut za náklaďákem. Silnice byla naštěstí dost široká a protijedoucí kombík s rodinou mohl uhnout na krajnici za čáru. Kdyby to neudělal, nebo na to nebylo místo, byli sjme v sobě čelně. Za tohle mu budu do smrti zavázanej a rád bych mu jednou poděkoval. Pro mě se změnil pohled na řízení a už nikam nepospíchám, nestojí to za to. A sám teď dávám větší pozor na to, jestli za protijedoucí kolonou nejde takový pako, jako jsem byl já.
2. 10. 2012 16:43
Re: ZOBÁK JAKO VÝSTRAHA
Statistické odchylky se v potaz většinou neberou.
2. 10. 2012 15:33
Re: ZOBÁK JAKO VÝSTRAHA
s trochou nadsazky to tak je.
clovek zacne uvazovat jinak.. jedes po ceste a rikas si, kdybych ted dostal smyk, jak bych se vyhnul tomu borci v protismeru ? Snazil bych se to srovnat, anebo bych sjel do skarpy anebo bych jen brzdil a cekal az to bouchne...