Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Superauta pro českou policii?

Michal Fokt
Diskuze (106)
Podle slov ministra vnitra Grosse ještě do konce tohoto roku dostane česká policie „deset těch nejrychlejších automobilů, jaké vůbec lze koupit“.

Dnes ráno jsme zaznamenali v rádiu celkem zajímavou a zároveň i poněkud podivnou informaci o potřebě rychlých aut pro Policii ČR.

Podle slov ministra vnitra Grosse ještě do konce tohoto roku dostane česká policie „deset těch nejrychlejších automobilů, jaké vůbec lze koupit“. A důvod? Světe div se, proto, aby mohli policisté STÍHAT i majitele rychlých a drahých zahraničních vozů!!

Tato oficiální informace nám přijde trochu zvláštní hned dvakrát. Divný je samotný uvedený důvod, proč pořizovat jakési rychlé automobily. Utrácet totiž desítky milionů proto, aby bylo možné někoho honit? Pan ministr patrně po náročné práci relaxuje u televize a zřejmě ho zaujal seriál Kobra 11, případně americké akční filmy. Dovedete si snad představit na českých dálnicích, kde se stovkou plouží vozy domácí značky veteránského věku a nejen ony, závod třeba takového Audi S8 jedoucího rychlostí 260 km/h a za ním v těsném závěsu policejní Lambo? K zadržení rychlých řidičů se v civilizované Evropě používají hlídky čekající ve směru jejich jízdy a další přiměřené prostředky. Kdysi jsem diskutoval s jistým významným činitelem dálniční policie možnost honiček za účelem dopadení rychlého jezdce. S úsměvem odpovídal, že nic takového za riziko nestojí a že si umějí na výtečníka počkat a zastavit jej bez nebezpečí ohrožení života civilistů, policistů a pachatele samotného. Nebo ho prostě raději nechají jet, může to totiž uškodit nejméně. Ale časy se asi změnily… Jediný smysl, jaký by mohla mít fyzická přítomnost rychlého vozu, je zastrašující, a tedy preventivní. Pokud to tedy nebude na někoho působit opačně…

Druhý důvod našeho podivu je, jaké že to „nejrychlejší“ automobily mají policisté dostat. Nemůžeme říci, nakolik se pan Gross vyzná v automobilech, ale s určitostí můžeme zaručit, že v zelenobílé rozhodně neuvidíte ani Ferrari Enzo, ani Lamborghini Murciélago. Domácí automobilka nic rychlého nevyrábí, ovšem dostatečně rychlé mohou být pro potřeby policie třeba vozy Porsche 911, navíc právě ty se objevují ve službách policie v Německu. Pohled do ceníku vám však v tom případě prozradí, že státní rozpočet má zjevně ještě kde šetřit… Pokud by však výběrové řízení probíhalo tak, jak by probíhat mělo, předražené sportovní vozy německé značky by neměly šanci. Vždyť takové modely jako BMW M3 či Audi S4 zahrají srovnatelnou muziku za výrazně méně a ještě lépe co do poměru cena-výkon na tom je třeba Impreza WRX STi. Zde je však menší problém v preventivní úloze těchto vozů – zdaleka nevypadají tak nebezpečně, jako supersport, kterému se mnohdy v řadě parametrů vyrovnají.

Jak to nakonec dopadne, to se za pár měsíců dozvíme a pak uvidíme, jak moc budeme nadávat. A jaký je váš názor na potřebnost vozů pro „stíhací“ účely? Jaké automobily na tuto pozici tipujete? Na vaše reakce čekáme v diskusi…

Michal Fokt
Diskuze (106)