Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Světovým autem roku 2020 se stává největší Kia historie. Vyhlášení proběhlo digitálně

David Bureš
Diskuze (25)

Vedle vyhlášení světového auta roku 2020 byly oznámeny rovněž výsledky souvisejících anket, o nejhezčí auto roku nebo ekologické auto roku.

Vítězem ankety Světové auto roku 2020 (World Car of the Year 2020) se stává Kia Telluride, největší model značky v historii, pět metrů dlouhé SUV s místem až pro osm osob. O vítězi rozhodla odborná porota složená z 86 motoristických novinářů z 24 zemí z celého světa.

Obří Kia ve finále porazila hned dva modely Mazda – ve finálové trojce byly dále zastoupeny Mazda 3 a Mazda CX-30. Původně bylo do letošního ročníku ankety nominováno 29 automobilů, mimo jiné Hyundai Sonata, Range Rover Evoque, Mercedes-Benz GLB nebo Volkswagen Golf.

Ankety se může podle pravidel zúčastnit jen ten automobil, který se v daném období prodává v pěti zemích na dvou kontinentech. I proto se tak vítězem mohla stát Kia Telluride, kterou na evropském trhu s největší pravděpodobností neuvidíme. Navržena byla primárně pro potřeby severoamerického trhu, dokonce vznikal v americkém designérském centru Kie v kalifornském Irvine.

Porotci na Telluride vyzdvihli především markantní design a pozoruhodnou praktičnost.

Pro Kiu to mimochodem byl úspěšný ročník, protože její elektromobil e-Soul se stal vítězem v přidružené anketě Světové městské auto roku 2020. Raduje se i Porsche Taycan, které je hned dvojnásobným vítězem, když se stalo Světovým luxusním autem roku 2020 i Světovým sportovním autem roku 2020. V první anketě mimo jiné porazil BMW X7, Porsche 911 nebo Mercedes-Benz GLC, v druhé pak Toyotu GR Supra, BMW M8 nebo Porsche 718 Spyder/Cayman GT4.

Mazda 3 pak zvítězila v anketě o nejhezčí automobil na světě. O vítězi této přidružené ankety pravidelně rozhoduje odborná porota složená z designérů, jejímiž členy v letošním ročníku byli mimo jiné bývalý šéfdesignér Jaguaru Ian Callum, někdejší designér Mazdy Tom Matano nebo slavný Gordon Murray, autor McLarenu F1.

V novinářské porotě pak mimo jiné nechybí Steve Fowler, šéfredaktor Auto Express, Richard Bremmer z Autocaru, Charlie Turner z časopisu Top Gear, Luca Ciferri z Automotive News Europe nebo Greg Kable, německý dopisovatel pro několik renomovaných magazínů napříč světem. Česká republika svého zástupce v anketě nemá.

Anketa Světové auto roku se koná od roku 2005, kdy se vítězem stalo tehdejší Audi A6. Výchozí anketu v následujících letech postupně doplňovaly i přidružené ankety. Výsledky WCOTY bývají pravidelně zveřejňovány v průběhu dubnového newyorského autosalonu, kvůli jeho přesunutí na pozdější termínu z důvodu prevence před dalším šířením nemoci COVID-19 však vyhlášení vítězů protentokrát proběhlo pouze digitálně.

David Bureš
Diskuze (25)

Doporučujeme

10. 4. 2020 23:37
Dovoz?
Má někdo zkušenosti s dovozem těchto aut? Jak se to pak servisuje a tak
10. 4. 2020 09:12
Nic moc
daleko víc se mi líbí ten bratříček Palisade, přední část má daleko lépe zvládnutou...
škoda, že se to neprodává u nás, ale dvoulitrový diesel by s tím asi měl moc práce:(
10. 4. 2020 08:45
Re: pecka
6.12.2017
Mitsubishi Cross
H/K_svwet dnes 20:40
trefa
tak toto bude pravdepodobne novy kral v nepremiovej triede kompaktnejsich SUV okolo s dlzkou okolo 4,4-4,5m ... cakam megauspech...

H/K_svwet 13.07.2018 23:50
« Re: losi test
oba vozy su na tom slusne.... ale obecne o podvozku mitsu by som fakt nepochyboval... ani o motore ako takom... tu eclipse este narobi vrasky verim ze aj zvucnejsim a vacsim menam triedy ako nejaky karoq ...tento model od mitsu este prekvapi... vidim tu velke moznosti len to chce este cas .. stale je to este nove auto ktore mnohi moc nepoznaju ale casom spoznaju verim ... ( a rozbehne sa na jesen uz aj dizel )
eclipse je u mna novy lider segmentu .. a karoq tu vidim kdesi az kusok za nim

A taketo su povecsine tie tvoje "predpovede".
9. 4. 2020 22:25
Peter Schreier - last moment
Zde vidíme model vzniklý ještě pod designovou kontrolou P. S. (zejména u studie - velmi podařené). Bylo to asi docela těžké rozhodnout, zda Telluride uvést do výroby (to riziko vyvážilo teritorium jasně dané - cíleně na S.A. případně Asie). Nevěřil jsem, že to půjde do výroby. Studie byla hodně reálná (= žádné šílenosti), ale... Jen nevím, jak to bude fungovat s Mohave, které překvapivě není zapomenutý model. Aktuálně nevím, zda Mohave bude vůbec (podle studie) ve výrobě.
Mimochodem, design Telluride může být vizuálně velmi dobrý, ale víc než fotky asi neuvidíme. Každopádně Schreyer dokázal často do designu dostat prvky "proti srsti" - nebyly zpočátku přijaty. Postupem času jsme to (my, oni, všichni) přijali. Za krátký čas se to samé objevovalo tu a tam u dalších značek. Někdo ho tu kdysi nazval (Schreyera) jako trendsettera (ten, který udává směr).
Avatar - speedfred
9. 4. 2020 16:40
Re: pecka
A keď nevyhrá ona tak môže vyhrať tamto a keď nie tamto tak vyhrá určite toto.
A víťazné čísla do športky nevieš?