Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Technický odtah vozidel: Od dubna stojí 1300 Kč!

Petr Barták
Diskuze (17)
Šup s autem na odtahovku a po vyčistění ulice zase zpátky na místo. Alespoň že se vrátí tam, kde původně bylo. Jen kdyby to nestálo 1300 korun.

Na Praze 8 v okolí Davídkovy ulice se to hemží blikajícími majáky, houfy pracovníků ve výstražných vestách a čisticí technikou. Dnes se tu uklízejí ulice. Přestože jsme na značky se zákazem zastavení a informací o právě probíhajícím blokovém čistění narazili takřka všude, pár parkujících aut se našlo. A ta čeká „technický úkon“.

Tato dvě slůvka nepochybně úřednického původu obnášejí pro vůz nedobrovolné naložení na odtahovku a po zhruba půlhodině zase navrácení na původní místo. Pro přihlížejícího malého kluka s maminkou velké divadlo, pro majitele legrácka za třináct stovek.

Naložit a vyložit

A jak takový „úkon“ vypadá, jsme viděli v ulicích Pod Vodárenskou věží a Za Vodárnou. K vozu stojícímu tam, kde nemá, přijede odtahovka. Obsluha

jej nafotí nebo natočí ze všech stran. „Je to proto, aby se předešlo pozdějším dohadům, zda byl při manipulaci poškozen,“ vysvětluje Petra Janatová,

mluvčí pražské Správy služeb, která má technické úkony na starosti. Za stěrač obsluha zasune orazítkované oznámení s konkrétním datem, že se automobil přesouval, a majitel bude platit. Nad vůz se následně z odtahovky přesune rameno s rámem a kurty, na konci opatřenými závěsnými háky. U modelů s ocelovými ráfky se navlečou přímo na kola. Samozřejmě se napřed sundají plastové poklice, které se naloží na korbu odtahovky. Hliníkovým diskům se napřed z vnitřní strany protáhnou malá kurtová očka, do nichž se pak zpředu zavedou háky. Následně se celý vůz zdvihne a ve vodorovné poloze přesune na korbu odtahového vozidla. To trvá mezi třemi až pěti minutami.

Při vrácení je postup opačný. Automobil není na svém místě zhruba třicet minut. „Čistí se celý blok. Než všechny procedury proběhnou, nějakou dobu to trvá,“ říká mluvčí. Jen v těchto dvou ulicích se přesunuly dvě fabie, zafira a BMW. A to ještě řada majitelů zaparkovaných vozů stihla přeparkovat.

Proč takhle?

Dříve se vůz rovnou odtáhl a bylo. Jenže na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu z prosince 2010 to už takhle nejde, při blokovém čistění se nesmí

klasicky odtahovat. Technický úkon tak začala Praha řešit od roku 2011. „Třeba loni jsme jich udělali sto sedmnáct. Šlo výhradně o vozy stojící nad kanálovými vpustmi,“ říká Janatová. To ještě stál 920 korun.

Od dubna, kdy vešel v platnost nový sazebník magistrátu, však zdražil na 1300 korun. A dále přituhuje. Za celý duben se přemístění dotklo dvaceti aut nad kanály. Pod ostatními překážejícími vozy se čistilo manuálně. Od poloviny května se týká už všech automobilů, které při blokovém čistění překážejí. Jen 15. května tak bylo na Praze 8 odtaženo a vráceno 25 aut, což je o pět více než za celý duben. A důvod? „Nejde o žádnou snahu zbytečně kasírovat občany, ale město odpovídá za čistotu ulic a stará se o ni. S parkujícím vozem komunikaci strojně kvalitně neuklidíte,“ vysvětluje Tereza Králová, tisková mluvčí pražského magistrátu.

Tři otázky pro Petru Janatovou, mluvčí Správy služeb hlavního města Prahy

Co dělat, když je auto poškozené?

Obraťte se co nejdříve na Správu služeb. Spor řeší pojišťovna, u níž je odtah pojištěn. Navíc je třeba vždy mít znalecký posudek. Právě pro případ sporných situací pořizuje osádka odtahovky nahrávky a fotografi e poškození vozidla před odtahem a zadokumentuje i stav vozu po zpětném uložení na původní místo. Záznamy se archivují po dobu minimálně pěti let.

Co dělat, když když se výzva zpoza stěrače ztratí (majitel ji zahodí, vezmou si ji děti nebo škodolibý soused)?

Majitel vozidla je obeslán s informací, že se uskutečnil technický úkon. Je nejméně dvakrát vyzván k zaplacení a zároveň dostane poštou fakturu.

Co dělat, když je odtah neoprávněný?

Pokud majitel vozidla podá stížnost na neoprávněný technický úkon, Správa služeb nechá přešetřit stížnost a o výsledku jej informuje. Tato málo pravděpodobná situace může nastat pouze v okamžiku, kdy není správně umístěno přenosné dopravní značení.

Jak se vymáhá?

Pracovníci servisních služeb vloží za stěrač kartičku s informací, že byl uskutečněn technický úkon a bude požadována náhrada ve výši 1300 Kč. Po zjištění majitele na magistrátu je mu vystavena a zaslána faktura, na níž se vyznačí zpravidla čtrnáctidenní splatnost. Pokud není uhrazena, přichází

upomínka. Jestliže ani poté majitel vozu nereaguje, případ putuje k soudu.

Měsíční bilance

Mezi 1. a 30. dubnem se podle údajů Správy služeb hlavního města Prahy uskutečnilo celkem dvacet technických úkonů za celkovou sumu 26 000 Kč. Z ní již byly uhrazeny dvě, na dalších pět byly majitelům vozidel vystaveny a zaslány faktury. V jedenácti případech probíhá zjišťování majitele, v jednom vůz vůbec nebyl zjištěn a jeden technický úkon byl neoprávněný.

Petr Barták
Diskuze (17)
26. 5. 2013 02:31
Zajímavé,
mám pocit, že v Brně za odtah při čištění platíme celkem 4000,- No, asi se tady na nás někdo solidně pakuje...
Avatar - jnkd
25. 5. 2013 10:47
Re: manipulace
Případ blokového čištění:
Úřad má povinnost upozornit na blokové čištění. To vcelku jednoduše zvládne dočasnou značkou. Já jako občan se musím přizpůsobit a po dobu blokového čištění mít auto pryč. Pokud z nějakého důvodu nevím o tom že musím auto odvézt pak ex post vysvětlím důvody. Ve výsledku je jednodušší vysvětli byl jsem na tři týdny mimo domov a nemohl jsem odvézt auto než aby úřad dokazoval opak. Úředníci by museli složitě dokazovat, že jsi chodil do práce, že jsi tři týdny nespal u milenky a pod.
Navíc silniční zákon si policie opravdu upravuje tak, že persupce nevinny neplatí.
25. 5. 2013 08:11
Re: manipulace
Najprv sa treba pozerať domov na Slovensko. Po tej konštrukcii s objektívnou zodpovednosťou sa podľa nášho slávneho štátu prezumpcia neviny na priestupky nevzťahuje.
25. 5. 2013 08:07
Re: A co když
Otázka znela: čo s tým, ak urobia nové fotografie po poškodení (ktoré sami spôsobili) a budú ich vydávať za fotografie pred odťahom tzn.: "my nič už to tak bolo".
25. 5. 2013 02:22
Re: manipulace
Nenapadlo tě chytrolíne, že někdo může ležet v nemocnici nebo že je rád že je rád například má zlomenou nohu nebo ruku a to auto prostě přeparkovat nemůže?A nebo že se najdou čůáčci co značku přesunou a o ničem se paknemusí vědět?To se stalo i nám, vůbec nebylo měštákum divné že bylo plné parkovište až nakonec po domluvě nechtěli nic.