Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla přehodnotila plány, Model Y se začne stavět již příští rok

Stanislav Kolman
Diskuze (10)
Model Y začne z výrobních linek sjíždět o několik měsíců dříve, než se původně předpokládalo. První kusy dorazí už v příštím roce.

Již z dřívějška víme, že Model Y bude postaven na základech trojky, nejlevnějšího elektromobilu v nabídce automobilky. Tesla zároveň očekává, že právě o tuto novinku bude mezi zákazníky, kteří stále více kupují SUV a crossovery, největší zájem.

Původně se v souvislosti se startem produkce hovořilo o roku 2020, spíše později. Zdroje blízké automobilce ale nyní prozrazují, že se tak stane o něco dříve. „Tesla odstartuje výrobu v listopadu 2019, start produkce v Číně začne o dva roky později,“ informuje agentura Reuters, které to potvrdily dva zdroje.

Vcelku by to do sebe zapadalo. Tesla plánuje odstartovat výrobu ve svém závodě v kalifornském Fremontu, ten ale poptávku po Modelu Y a Modelu 3 nezvládne pokrýt. Proto chce společnost v čele s Elonem Muskem rozšířit výrobu i do ostatních zemí, jednou takovou může být právě Čína, kde se elektromobily stávají ohromným trendem.

Zmiňované zdroje dále uvádí, že Tesla předpokládá výrobu 500.000 kusů Modelu Y ročně. Bavíme se jen o Spojených státech, Čína by k tomu mohla přispět značně menší produkcí v počtu několika desítek tisíc kusů. Jenže víme, jak to s těmi předpoklady Elona Muska je, na skutečné výrobní schopnosti si budeme muset ještě nějaký čas počkat.

Automobilka nicméně již sonduje informace od jednotlivých dodavatelů. Zpravidla tak značky dělají dva roky před startem sériové produkce, ale jelikož Tesla tlačí časové lhůty na nejnutnější minimum, dá se předpokládat, že to stihne dříve. I to by startu produkce na přelomu příštích dvou let odpovídalo.

Tajemstvím zatím zůstává design automobilu. V létě loňského roku zveřejnil Musk na sociálních sítích siluetu Modelu Y, ze které ale příliš moudří nejsme. Hlavní detail, kterého si můžeme všimnout, je absence vnějších zpětných zrcátek. Jde o tradiční syndrom konceptu, nebo s nimi novinka skutečně nepočítá? Uvidíme…

Stanislav Kolman
Diskuze (10)
14. 4. 2018 12:13
Re: konec se blizi
O krachu Tesly čtu od diskutujících od doby,co jsem se o ni začal zajímat, takže přes 5 let. Kdy k němu tedy konečně dojde? :-)
13. 4. 2018 08:39
konec se blizi
jeste honem pred definitivnim krachem alespon slibit ze Y bude (at se krasna idea modelove rady S-E-X-Y naplni)
12. 4. 2018 21:57
Re: Pozitivní zpráva
Ahoj Wine.

Tak nevim, ktera zprava je vic k tematu.

Ta tvoje nebo Natalii :-) ?
12. 4. 2018 20:43
Re: A pak se výroba odloží
To víš, když píchneš do vosího hnízda, musíš čekat reakci. >:D
Avatar - Zetti
12. 4. 2018 20:04
Re: A pak se výroba odloží
Podle tvych minusu to vypada, ze tesla zadne zalohy nebere. Ja bych tipnul, ze tadle spolecnost nosi mozek ve slipkach