Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla v Číně čelí žalobě, značka zde patří někomu jinému

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
Tesla má na čínském trhu velké ambice. Žaloba od tamního podnikatele by však mohla plány nepříjemně zhatit.

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors čelí žalobě kvůli údajnému porušení ochranné známky v Číně. Před tamní soud jej žene čínský podnikatel Čan Pao-šeng, který si zaregistroval ochrannou známku "Tesla" ještě předtím, než automobilka přišla do Číny. Tamní trh s automobily je největší na světě a šéf Tesly Elon Musk má v úmyslu na něm rychle expandovat.

Nečekaný krok, o kterém informoval Čanův právník, by podle agentury Reuters mohl Muskovy ambice nepříznivě ovlivnit. Čan si totiž ochrannou známku na název Tesla nechal zapsat v roce 2006 v angličtině a v čínštině. Americké firmě se v minulosti značku snažil prodat, jednání ale zkrachovala.

Analytici spor mezi Teslou a Čanem dlouho vnímali jako překážku pro vstup této kalifornské automobilky do Číny. Firma v lednu uvedla, že spor byl vyřešen, a v dubnu začala dodávat své vozy Model S čínským zákazníkům.

Čan ale nyní žene Teslu k soudu. Automobilka má podle něj v Číně zastavit veškerý prodej a propagační činnost, zavřít předváděcí místa a zařízení pro dobíjení baterií a zaplatit mu odškodné 23,9 milionu jüanů (77,8 milionu Kč), prohlásil podnikatelův právník Ču Tung-sing.

Zástupci společnosti Tesla v Číně se k věci odmítli vyjádřit a Čan žádost o rozhovor agentuře Reuters odmítl. Soud v Pekingu by se měl případem zabývat 5. srpna.

Podobné případy patří k nejožehavějším problémům, se kterými se v Číně potýkají zahraniční společnosti. Sporům o ochranné známky se v minulosti nevyhnul například výrobce elektroniky Philips nebo firma Unilever. Americká společnost Apple se v roce 2012 dohodla s jednou čínskou firmou, že jí zaplatí 60 milionů dolarů (1,2 miliardy Kč), aby získala práva na používání své značky iPad v Číně.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
11. 7. 2014 18:10
Re: tesla
Ak je dojazd P85+ 320 az 350 km ( v jednej debate som ti daval odkazy na testy autobildu, ams a die weltu ) oproti slubovanym 500 km ...
11. 7. 2014 18:07
Re: ČÍŇÁK ZNÍ CHCE VYŽDÍMAT MANY
A asi to bude Tesla, teda az ked ju nejaky cinan kupi.
11. 7. 2014 10:15
Re: ČÍŇÁK ZNÍ CHCE VYŽDÍMAT MANY
čínácký komanč bude mít samozřejmě doma v číně podporu

ČÍNA JE NACIONALISTICKÁ - tzn radši by elektrifikovala svoji zemi svojí značkou ...
11. 7. 2014 10:02
Re: Původně česká značka...
VŠECHNO NAJDEŠ ZDE: [odkaz] [odkaz]
11. 7. 2014 09:58
Re: tesla
TESLA NEJLEPŠÍ AUTO NA SVĚTĚ :-) VŠICI ZÁVIDÍ