Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Citroën Grand C4 SpaceTourer 2.0 BlueHDi EAT 8 – Proč je nikdo nemá rád?

Stanislav Kolman
Diskuze (93)

Segment MPV umírá na úkor SUV a crossoverů nejrůznějších střihů. Je to velká škoda, protože pro početné rodiny je to stále nejlepší volba, jak potvrzuje i extravagantní Citroën Grand C4 SpaceTourer.

Design, interiér


Velké rodinné MPV francouzské automobilky prošlo v loňském roce obměnou. Nešlo ani tak o design a technologie, jako spíš o jiný název. Model Grand C4 Picasso byl totiž překřtěn na Grand C4 SpaceTourer. Značka to vysvětlovala sjednocením názvů svých velkoprostorových produktů, ale v zákulisí se hovoří o tom, že už se Citroënu nechtělo platit dědicům Pabla Picassa za použití tohoto honosného jména.

Buď jak buď, i přes tuto změnu má Grand C4 SpaceTourer plnit stále stejnou roli spolehlivého a pohodlného rodinného přepravníku až pro sedm osob. Nejnovější provedení jsme vyzkoušeli s nejsilnějším motorem v nabídce. Tvoří jej dvoulitrový turbodiesel s výkonem 120 kW, jenž se páruje výhradně s osmistupňovou samočinnou převodovkou. Při konfiguraci auta se nešetřilo, takže by dostupná výbava měla posádku doslova hýčkat. Je to tak i v praxi?

Rodinu nezapře

I když velké rodinné MPV není autem, které by na sebe mělo strhávat pozornost, Citroën se extravagance nebál. Vzhled přídě přesně pasuje do současného portfolia značky. Logo spojené s maskou navazující na rozdělené přední světlomety už dobře známe z jiných modelů. Světle zbarvené přední sloupky se postupně mění v lišty a končí až u zadního okna. To má, stejně jako boční okna, zatmavená skla (v testované výbavě Shine standard). Sedmnáctipalcová kola působí maličce, těžko to ale 4,6 m dlouhému a 1,8 m širokému autu vyčítat.

Také v kabině zůstává všechno při starém, ani s novým jménem se model nechce vzdát avantgardních zvláštností. Volič samočinné převodovky je stejně jako u moderních mercedesů umístěn za volantem, kaplička s digitálním přístrojovým štítem není přímo před řidičem, ale uprostřed přístrojové desky. Zcela chybí středová konzola, úložný prostor zastupuje schránka mezi řidičem a spolujezdcem, Jednotlivé funkce včetně topení se ovládají striktně přes sedmipalcovou obrazovku multimediálního systému, což za jízdy není zrovna snadný úkol. Oddělené zůstává jen vyhřívání sedaček, které najdeme přímo na sedadlech, nechybí ani masážní funkce.

Díky obrovským proskleným plochám působí kabina vzdušně a máte skvělý výhled všemi směry. Za volantem si udělám pohodlí a s výškou 176 cm se s obrovskými rezervami posadím do druhé řady. Ani kolega s výškou ke dvěma metrům tu neměl problém. Testovaný vůz navíc dostal paket se třetí řadou sedaček, tento SpaceTourer tedy uveze až sedm cestujících. Za další dvě místa si připlatíte 18.000 Kč a byť je auto opravdu prostorné, nenafoukne se k prasknutí. Se zadními místy tedy počítejte spíše pro děti a menší dospělé, jako jsem já. Rozhodně tu ale máte více místa než v sedmimístných SUV. Ať už co do posezu, tak i snadnějšího nastupování a vystupování.

Sedačky vpředu jsou dobře tvarované. S tímhle autem nebudete jezdit pilu, ve všech všedních situacích dokážou hravě podržet. Také vzadu jsou alespoň trochu tvarované. Není to jednodílná lavice, ale každý cestující tu má hezky vyhrazené místo. Zadní lavici lze samozřejmě posouvat, čímž můžete zvýšit prostor pro cestující, případně objem zavazadlového prostoru.

Jeho víko se otvírá elektronicky, a protože je velké, objeví se před vámi obrovský nákladový prostor s nízkou hranou. Objem zavazadelníku činí 575 až 704 litrů v závislosti na posunutí druhé řady. Pokud vzpřímíte i třetí řadu sedaček, objem se scvrkne na 170 litrů, které už zhltnou jen pár zavazadel. Naopak sklopením druhé a třetí řady dostanete ideálně rovnou ložnou plochu s pravidelným tvarem, takže problémem nebude ani nově koupená matrace.

Motor, jízdní vlastnosti


Plno novinek

Společně se změnou jména dorazila pod kapotu stejně vypadajícího vozu nová technika, která se objevuje v našem testovacím exempláři. Konkrétně je řeč o vznětovém čtyřválci s objemem 2,0 litru přeplňovaným turbodmychadlem. Pohonná jednotka disponuje výkonem 120 kW a 400 newtonmetry točivého momentu. Dvoulitrový turbodiesel už pod kapotou pracoval před těmito změnami, to měl ale sílu 110 kW a o 30 N.m nižší hodnotu krouťáku.

Výměna samozřejmě přišla coby reakce na zpřísňující se emisní normy. Nechybí vstřikování močoviny (již od příchodu normy Euro 6.1) a kombinace výhradně s novou osmistupňovou planetovou převodovkou. Tento automat začal v nabídce francouzské značky postupně nahrazovat starší šestistupňová samočinná ústrojí. Převodovka vyvinutá ve spolupráci s japonským Aisinem má ve srovnání s předchůdcem nabídnout o sedm procent nižší spotřebu, čemuž pomůžou dva stupně navíc, ale i fakt, že technika je o dva kilogramy lehčí. Stop/start navíc umí pracovat už od 20 km/h.

Pocitově byste pod kapotou možná hádali méně koní. Auto akceleruje lineárně, motor se nenechává zbytečně vytáčet. Zároveň je ale kultivovaný a při běžné pohodové jízdě, na kterou je celý SpaceTourer laděný, o něm takřka nevíte.

Pochvalu si zaslouží sladění s planetovou převodovkou. Rozjezdy jsou plynulé, ústrojí řadí jemně a hodně rychle si na něj zvyknete. O něco horší je to s ovládáním. Páka je umístěna o něco hůře než u mercedesů, navíc jsou jednotlivé režimy jízdy vysázené vedle sebe, takže si při vyjíždění z parkovacího místa musíte dvakrát hlídat, zdali jste tam opravdu správně vsadili „erko“.

Citroën slibuje tabulkovou spotřebu 4,8 litru. Realita je samozřejmě trochu jinde, ale rozhodně není nikterak odstrašující. Týdenní soužití se SpaceTourerem si vyžádalo 6,2 l/100 km. V autě jsem sice jezdil sám, ale často po dálnicích, takže hodnotu považuji za velice příznivou. Při snaze o ekonomickou jízdu věřím, že bych se klidně dostal někam k hranici 5,5 litru.

Houpavé svezení

Jak už jsem říkal, naladění pohonné jednotky vlastně skvěle odráží celkový charakter auta. Také podvozek totiž brnká na pohodovou notu. Nechybí mu charakteristické francouzské houpání a až sedmičlennou posádku převeze z bodu A do bodu B v co možná nejvyšším komfortu. Ani městské kostky mu nedělají problém a do kabiny nepřináší výrazné negativní jevy. Až na větších výmolech můžete zpozorovat, že vůz občas nervózně uskočí, takové případy byste ale napočítali na prstech jedné ruky.

Řízení tohohle auta není žádnou okreskovou zábavou pro náročné, ostatně to ani nemá v popisu práce. Volant chodí lehce, takže ani manipulace s tímto mikrobusem není úplně složitá. Zatáčky sice umí projet rychle, náklony karoserie a projevy nedotáčivosti ale brzy naznačí, kde jsou stanovené mantinely. Do nich vás po čase přestane bavit vrážet a spokojíte se s tím, že auto je dělané hlavně „na pohodu“ a bezpečnou přepravou vícečlenné posádky.

Závěr


Závěr

Nebudu vám lhát, nejsem úplným odpůrcem SUV a crossoverů. Dost možná je to tím, že menší z nich se jízdními vlastnostmi stále více přibližují klasickým hatchbackům (zdravím Kiu XCeed). A dost možná mě prostě a jen tahle marketingová vlna semlela. Ať už je to jakkoliv, kdybych nebyl čtyřiadvacetiletý vejrostek, ale dvaačtyřicetiletý táta od početné rodiny, nevidím jediný důvod, proč dát SUV přednost před takto dobře fungujícím MPV. Ale bude ještě vůbec nějaké na trhu, než do tohoto věku dospěju já osobně?

Nemalujme čerta na zeď a pojďme si připomenout, za co si Citroën Grand C4 SpaceTourer zaslouží pochvalu. Originální vzhled se mi líbí, vždy je to ale subjektivní záležitost. Co mu však nejde odepřít, to je vzdušnost, prostornost a variabilita uvnitř, stejně jako bohatá výbava, za kterou si už nemusíte připlácet. Ne každému bude po pochuti umístění digitálních budíků a složité ovládání palubních funkcí. Podvozkově ale vozu není moc co vytknout, stejně jako dynamice motoru. Není sice nijak nadprůměrná, ale pro rodinné potřeby dostačující.

A když si pospíšíte, můžete model do konce září pořídit s nějakou tou slevičkou. Na námi testovanou specifikaci je teď sleva výrazných 113.000 Kč, dalších 30.000 Kč dostanete od Francouzů coby narozeninový bonus, takže auto s dvoulitrovým turbodieselem, automatem a bohatou výbavou přijde na 719.900 Kč. A to je vcelku slušné, no ne?

Nejlevnější verze modelu 509.900 Kč (1.2 PureTech 130/96 kW Feel)
Základ s testovaným motorem 624.900 Kč (2.0 BlueHDi 160/120 kW Feel)
Testovaný vůz bez příplatků 719.900 Kč (2.0 BlueHDi 160/120 kW Shine Pack)
Testovaný vůz s výbavou 823.300 Kč (2.0 BlueHDi 160/120 kW Shine Pack)

Plusy

  • Originální design
  • Prostorná a praktická kabina
  • Vyváženost jízdních vlastností
  • Slušná spotřeba

Minusy

  • Umístění budíků a ovládání funkcí
  • Nezábavné řízení
Zobrazit celý článek
Stanislav Kolman
Diskuze (93)

Doporučujeme

Citroën Grand C4 SpaceTourer 2.0 BlueHDi EAT 8
Cena základní sestavy 719 900 Kč
Výbava základní sestavy 17“ hlinková kola, 7“ středový displej s ovládáním funkcí vozidla, 12“ panoramatická obrazovka s možností personalizace, Citroën Connect Nav s integrovanou mapou Evropy, automatická dvouzónová klimatizace s výdechy pro druhou řadu sedadel, bi-xenonové samonatáčecí světlomety, Pack Style 3D (zadní sdružená LED 3D světla, zatmavené sklo zadního okna, zatmavená skla zadních bočních oken, přídavné stylové LED světla) atd. Kč
Cena testované sestavy 823 300 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (+15.900 Kč), Paket Drive Assist Plus (varování před srážkou při nebezpečném snížení odstupu, čtení dopravních značek, vnitřní zpětné zrcátko s automatickou clonou, aktivní tempomat s omezovačem rychlosti a funkcí zastavení atd.) (+21.500 Kč), Paket Family (sedmimístné provedení) (+18.000 Kč), vyhřívaná přední sedadla (+9000 Kč) atd. Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1997
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 120 / 3750
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 370 / 2000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 210
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.6 / 4.3 / 4.8
Emise CO2: 123
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 575 / 1843
Objem nádrže (l): 55
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1615 / 675
Rozměr pneu: 205/55 R17
Citroën Grand C4 SpaceTourer 2.0 BlueHDi EAT 8
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4602
b) šířka (mm): 1826
c) výška (mm): 1638
d) rozvor (mm): 2840
e) rozchod vpředu (mm): 1573
f) rozchod vzadu (mm): 1576
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1100
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 680 / 1100
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 990
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 890
k) šířka vpředu (mm): 1500
délka sedáku vpředu (mm): 480
délka sedáku vzadu (mm): 470
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 610
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
26. 9. 2019 10:59
Re: Pro tátu s početnou rodinou je kompromisní
Toto ale není kompaktní MPV, je řazené stejně jako Galaxy v kategorii minivan. A nejsou to dodávky (jako třeba Multivan).
Kompaktní MPV je třeba C-Max.
Avatar - wikinko
23. 9. 2019 00:45
Re: Pochvala
nove CRV je tiez MPVcko.
22. 9. 2019 14:52
Re: Pro tátu s početnou rodinou je kompromisní
Scenic je vajco? Ty máš asi vajco namiesto hlavy, kokso... Pozri sa na to auto...
22. 9. 2019 12:24
Re: Pro tátu s početnou rodinou je kompromisní
Jak už tady zaznělo, srovnáváš auta dvou různých tříd. Tenhle Citron se dá jako skladovka koupit do 0,5M. Galaxy je o třídu větší auto. Tohle je auto pro 5ti člennou rodinu, která občas potřebuje převést nějaké další dítě, nebo dospělého rodinného příslušníka.
Avatar - Ada je zase tady
21. 9. 2019 23:14
Re: Lepší než..
Důležité je shrnutí: neprodává se, protože to je velice ošklivé zpředu i uvnitř. A navíc tomu chybí ruční brzda a manuální převodovka! :no: