Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Test dojezdu elektromobilů v reálných podmínkách. Některé nezvládly ani 80 km...

Stanislav Kolman
Diskuze (226)
Kolegové z německého Auto Bildu postavili na start osm elektromobilů, které měly ujet trasu dlouhou 143 km. Do cíle jich dorazilo pět.

V rámci čerstvě uzavřené licenční spolupráce na původní články z německého Auto Bildu tady máme první vlaštovku, aktuální test osmi elektromobilů v reálných podmínkách. Na další podobně exkluzivní materiály se samozřejmě můžete těšit i v budoucnu.

V hodně netradičním testu se sešla osmička vozů na elektrický pohon – tři malé, čtyři kompaktní a jedna dodávka. Víme, že umí jet kultivovaně a tiše. Také není žádným tajemstvím, že ve srovnání s konvenčně poháněnými auty jsou stále podstatně dražší a mají spoustu nezodpovězených otázek kolem baterií. A pak je tu samozřejmě stále diskutovaný dojezd v reálných podmínkách. Právě na tuto oblast se kolegové z Auto Bildu zaměřili. A navíc teď, kdy mají teploty do pro baterky ideálních hodnot hodně daleko.

Testovací trasa se skládala ze 43 kilometrů dlouhého úseku dálnice s maximální rychlostí 130 km/h, avšak dopravní omezení několikrát přinutilo řidiče snížit rychlost na 80 či 100 km/h. Následoval 18 km dlouhý průjezd městem a dalších 82 km tvořených tradičními okreskami a úseky s rychlostí omezenou na 70 km/h. Celková délka i se strašidelnou cestou temným lesem (tady byste s vybitým elektromobilem fakt nechtěli skončit...) činí 143 km.

Venkovní teplota měla pět stupňů, topení nastaveno na 21 stupňů, přičemž klimatizace zůstala zapnuta. Umožňoval-li vůz vyhřívání sedaček, při testování bylo zapnuté maximálně 20 minut na nejnižší stupeň. Baterie byly samozřejmě "napumpovány" do plna, a aby posádce při testu nebyla zima, ještě s kabelem v zásuvce jsme předehřáli interiér.

Podmínky to nejsou jednoduché, ale považte, že podle certifikovaného dojezdu na jedno nabití by je měly zvládnout všechny elektrické vozy. Některé dokonce tam i zpět. Vždyť i auto s nejmenším avizovaným dojezdem má s plnými bateriemi urazit 160 kilometrů. Naopak papírově nejsilnějším článkem výběru byl Opel Ampera-e s dojezdem až 520 km v ideálních podmínkách. Realita je ale docela jiná…

8. Volkswagen e-Up (79 km)

Na chvostu výsledkové listiny skončil Volkswagen e-Up, jenž urazil 79 kilometrů. Dojezdová délka se začala hodně rychle krátit zejména na dálnici, kde bylo z elektrického mini ždímáno maximum. Jak prozrazuje přiložená galerie, z hlubokého lesa musel být odtažen k nejbližšímu dobíjecímu stojanu. Velmi nemile překvapila spotřeba, s hodnotou 23,7 kWh na 100 kilometrů jde o druhý nejhorší výsledek.

hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil

7. Smart Fortwo (84 km)

O něco lépe se vedlo nejmenšímu vozu v testovaném výběru, Smartu Fortwo. Ten urazil 84 kilometrů, avšak spotřeba 21 kWh se rovná té u robustnějších konkurentů. Nejvíce samozřejmě „žere“ po dálnici. Oslnivý výkon to nebyl, ale Smart alespoň lesem projel.

hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil

6. Nissan e-NV200 Evalia (101 km)

Dodávka Nissan e-NV200 Evalia pojme podstatně více než všichni ostatní konkurenti, vždy byste ale měli myslet na to, kde je nejbližší dobíjecí stojan. Na trase skončilo její putování už na stoprvním kilometru, naštěstí vůz zvládl doputovat k nejbližšímu záchytnému bodu, kde jsme jej mohli „dotankovat“. Dejte si určitě taky dobrý pozor na to, za jaké ceny konkrétní dobíjecí stanice své služby nabízí. Třeba s testovaným nissanem jsme zastavili u dobíječky, kde si účtovali 0,12 euro za minutu. Za pouhých 24 kWh elektřiny se tak po 10 hodinách nabíjení účet zastavil na 70 eurech (1800 Kč). hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil

5. Kia Soul EV (167 km)

Páté místo patří extravagantní Kie Soul EV, jež v testovacích podmínkách ujela 167 kilometrů. Konečně vůz, který zvládl testovací dráhu v plném rozsahu, i když s minimální rezervou. Soul potěší svižnou akcelerací na dálnici, efektivním vytápěním, intuitivním pracovištěm řidiče a silným argumentem pro nákup je i sedmiletá záruka.

hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil

4. Hyundai Ioniq Electric (192 km)

Čtvrtou příčku s ještě výraznějším dojezdem obsadil Hyundai Ioniq Electric, jemuž plné baterie v reálných podmínkách stačí na 192 kilometrů. Korejcům se elektromobil vydařil, snad jen kapacita baterií mohla být o něco vyšší. Popularitu dokládají dlouhé čekací lhůty. A není divu, vždyť jde o plnohodnotný vůz, navíc s nejnižší spotřebou 14,6 kWh na sto kilometrů.

hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil

3. Volkswagen e-Golf (208 km)

Volkswagen nemusí výsledek e-Upu mrzet, jelikož druhé želízko v ohni se umístilo rovnou na bedně. Třetí místo vybojoval elektrický Golf s dojezdem 208 km. VW sice slibuje až 300 km, ale zároveň uvádí, že v reálném provozu může klesnout na 200 km. Jak vidíte, tvrdí to zcela správně. Jízdně jde přitom o typický Golf – komfortní, harmonický, navíc s rychlým vytápěním a tichým pohonem.

hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil

2. Renault Zoe (244 km)

Těsně pod absolutním vrcholem skončil Renault Zoe s dojezdem 244 km. Lze se jen těžko divit, že je právě tento vůz nejprodávanějším elektromobilem v Evropě. Na českém trhu zatím k dispozici není, ale jak jsme informovali v průběhu automobilové výstavy Auta na náplavce, můžeme se na něj těšit i u nás! Technické údaje Renaultu sice slibují 400 km, jde však o certifikovanou hodnotu. V poznámce najdeme zmínku o 200 kilometrech v zimě a 300 km za ideálních podmínek, což odpovídá.

hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil

1. Opel Ampera-e (273 km)

Vítězem testu se stal Opel Ampera-e, který tak dostál nejvyššímu avizovanému dojezdu v tabulkách. Avšak namísto slibovaných 520 kilometrů jsme se museli spokojit s 273 km. Není divu, když Opel disponuje největší baterií o kapacitě 60 kWh. S německým elektromobilem se putování po temných lesích bát nemusíte, z vybraných konkurentů ujede daleko nejvíce.

hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil hyundai kia nissan opel renault smart vw elektromobil

Test je jasným potvrzením toho, že silným tvrzením na billboardech a reklamních materiálech nesmíme věřit. Slibovaný certifikovaný dojezd je zatím pouze číslem, které s realitou nemá nic společného. Zkouška v reálných podmínkách ukázala také to, že zima s sebou přináší i až o dvě kWh vyšší spotřebu na 100 kilometrů. Nepřehánějte to ani s rychlou dálniční jízdou, alespoň ne při volbě elektromobilů s malými bateriemi. Mohlo by vás to mrzet, až vyšťavený vůz odstavíte u krajnice…

Zdroj a foto: Auto Bild

Pořadí testovaných elektromobilů a vybrané údaje
Pořadí Kapacita bat. [kWh] Udávaný dojezd [km] Dojezd při testu [km] Spotřeba při testu [kWh/100 km] Max. rychlost [km/h]
1. Opel Ampera-e 60 520 273 22 150
2. Renault Zoe 41 400 244 16,8 135
3. Volkswagen e-Golf 35,8 300 208 17,2 150
4. Hyundai Ioniq Electric 28 280 192 14,6 165
5. Kia Soul 30 250 167 18 145
6. Nissan e-NV200 Evalia 24 170 101 23,8 123
7. Smart Fortwo 17,6 160 84 21 130
8. Volkswagen e-Up 18,7 160 79 23,7 130
Stanislav Kolman
Diskuze (226)
24. 9. 2019 15:49
Re:
Dobrý den. Tu https://www.dopravniznaceni.com/…y-dnes-b5045.htm je docela dobrý článek...jak myslíte, že to bude pokračovat?
Změní se něco?
22. 1. 2019 18:57
Elektro skutr
Záleží jakou variantu skútru si zvolíte, já jsem si kupoval skútr od niuskutry.cz, dával jsem za něj kolem 70 tisíc korun, ale musíte si uvědomit, že pak máte minimální provozní náklady na provoz.
21. 1. 2019 17:58
Elektro skutr
Kolik stojí takový elektro skútr? a kde jste ho koupil? jak to jede rychle? a kolik to uveze?
20. 1. 2019 16:21
Elektro skutr
Já mam elektroskútr s dojezdem až 80 km na jedno nabití, řídí se to ale podle toho v jakém terénu jezdíte a také podle zatížení skútru. Musíte také vybírat kvalitní elektroskútr a nekupovat žádnou čínu.
15. 1. 2019 13:16
Elektro skútr
Zdravím máte prosím někdo zkušenosti s elektro skútry? jaké mají dojezdy a které jsou kvalitní? poradíte mi někdo prosím?