Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Škoda Citigo vs. Toyota Aygo - Odlišný přístup

Ondřej Lilling
Diskuze (117)
Obě kapesní autíčka přijíždějí v novém. Divoce vyhlížející Toyota Aygo neohroženě útočí na seriózní Škodu Citigo.


Úvod, pořizovací náklady


Ve třídě miniaut už několik let panuje klid. Po velkém boomu pomalu přichází vystřízlivění, protože prodeje nejsou ani zdaleka takové, jaké si automobilky vysnily. Škodovka už s novou generací svého nejmenšího modelu nepočítá a je otázkou, jak se ke stejné otázce postaví koncern PSA společně s Toyotou, kteří společnými silami vyrábí miniauta v Kolíně.

Problém tkví hlavně v tom, že cena mini rozhodně není. Stačí přihodit pár tisícovek a můžete mít mnohem dospělejší auto, které netrápí tolik kompromisů. Sice už s ním v centru nezaparkujete tak snadno, ale zase mnohem lépe obstojí na delších cestách, má větší kufr a hodnotnější interiér.

Halíře dělají talíře

S necelými dvěma sty tisíci v kapse uspějete pouze v autosalonu škodovky. Tam vám naservírují třídveřové citigo se slabším tříválcem a výbavou Active. Základní provedení má však k ideálu daleko, protože postrádá rádio nebo klimatizaci. Vyhovovat tedy bude těm nejméně náročným zákazníkům. Jinak se vyplatí sáhnout spíš po verzi Ambition nebo ještě lépe Style, která víc vyhoví požadavkům na moderní auto. V takovém případě vám bude stačit čtvrt milionu korun na slušně vybavené auto, které nebude postrádat nic zásadního.

To nejnižší cena Toyoty začíná o více než třicet tisíc výše. Zdálo by se, že nebude oholená až na kost jako základní citigo, ale není tomu tak. Ani tady nedostanete klasiku v podobě klimatizace nebo rádia, obojí ovšem automobilka nabízí ve formě zvýhodněných balíčků. Něco málo přes čtvrt milionu už by vám na slušně vybavené aygo tedy mělo stačit. Náš testovací kus toho byl ostatně důkazem, protože onu hranici překročil jen o několik málo tisícovek. A nic podstatného na palubě nechybělo.

Pořizovací nákladyŠkoda CitigoToyota Aygo
ZÁKLADNÍ CENA
Motor1.0 Mpi1.0 VVT-i
Stupeň výbavy/cena [Kč]Style/235.900x-play/256.900
STANDARDNÍ VÝBAVA A PŘÍPLATKY
Automatická klimatizace [Kč]6.90020.000 (v rámci paketu Cool & Safe)
Litá kola 16" [Kč]6.200-
Metalický lak [Kč]10.9009.000
Tempomat [Kč]6.500-
Zadní parkovací systém [Kč]6.500-
Parkovací kamera [Kč]-S
Navigační systém [Kč]-10.500
SERVIS
Světlomet/zadní sdružená svítilna [Kč]6.191 / 1.77813.930 / 4.584
Přední blatník [Kč]3.8352.884
Čelní sklo [Kč]4.3384.775
Brzdové destičky přední + jejich výměna [Kč]1.732 (1.036 Economy) + 5951.500 + 380
Přední nárazník [Kč]5.8837.604
Zadní nárazník [Kč]6.0568.738
Hodinová sazba v servisu [Kč]744633
Náklady na servisní prohlídky do ujetí 100.000 km [Kč]22.32022.111
Všechny ceny v kolonce servis jsou uváděny s DPH
ZÁRUKY
Celý vůz/lak/neprorez. karoserie (roky)2/3/123 (100.000 km)/3/12
Prodloužená záruka [Kč]2.000 Kč / 5 let / 100.000 km4.550 / 3+2 roky / 160.000 km

Toyota je v nabídce pouze s jedním motorem, který je srovnatelný s výkonnější verzí škodovky, ve srovnatelných výbavách tak obě auta vychází velmi podobně. Kde se začnou výrazněji rozcházet, je příplatková výbava. Aygo navzdory svému tuzemskému původu razí typicky japonský přístup. Na výběr je několik balíčků, pokud ale chcete jen něco, máte smůlu.

Příkladem je automatická klimatizace, kterou u citiga můžete mít za necelých sedm tisíc. U toyoty je však v nabídce výhradně v rámci paketu s bezpečnostními asistenty, který stojí dvacet tisíc. Docela překvapivě není v nabídce toyoty tempomat a zadní parkovací senzory tady nahrazuje kamera. Tu ovšem zase nemá škodovka. Záleží tak spíše na tom, jestli se bez nějakého konkrétního prvku nemůžete obejít.

V případě drobné nehody budete více litovat za volantem ayga. Většina dílů je dražších, v některých případech pak opravdu výrazně. Například přední světlomet stojí u toyoty více než dvakrát tolik, což bude nejspíš daň za projektorovou technologii. Více než dvakrát tolik ovšem zaplatíte i za zadní sdruženou svítilnu, dražší jsou také oba nárazníky.

HODNOCENÍ POŘIZOVACÍCH NÁKLADŮŠkoda CitigoToyota Aygo
Základní cena87
Standardní výbava a příplatky67
Servis86
Záruky89
Průměr7,507,25

Design, interiér


Design a interiér

Jestli má jeden z naší dvojice ambice upoutat pozornost, je to bezesporu toyota. Agresivní design předního nárazníku s dozadu protaženými světlomety vzbuzuje spoustu emocí. Ve svém okolí jsem se ale setkal spíše s těmi negativními. Přestože se k příznivcům designu ayga také nepřidám, zdá se mi design o něco hezčí, než tomu bylo u předchozí verze. Velkou měrou se na líbivosti auta rozhodně podepíše zvolená barevná kombinace, protože je v nabídce hned několik dvoubarevných provedení.

To škodovka je v klasické verzi typická šedá myš jako stvořená pro rozvážku pizzy. Do testu ale dorazila vyšňořená verze Monte Carlo, která design nejmenšího mladoboleslavského modelu výrazným způsobem posouvá. Decentní úpravy se dočkaly oba nárazníky, do leskle černého odstínu se oblékla maska chladiče a zrcátka. Auto dostalo šestnáctipalcové disky a závodnické polepy na bocích a kufru. Výsledek je natolik dobrý, že by v mřížce chladiče klidně mohlo být označení RS. Jenže k tomu by citigo potřebovalo přeplňovaný litřík a pak už by dost možná lezlo do zelí gétéíčku od Volkswagenu. Snad někdy, na designu by se za mě nemuselo měnit vůbec nic.

HODNOCENÍ DESIGNUŠkoda CitigoToyota Aygo
Vnější vzhled87
Vnitřní vzhled76
Zpracování76
Ergonomie98
Konektivita88
Průměr7,807,00

Spokojenost vládla i po přesednutí dovnitř. Škodovka docela pozorně naslouchala kritice po příchodu citiga na trh a všechny nedodělky postupem času poctivě napravila. Řeč je teď třeba o platu zavazadelníku, které jsem s železnou pravidelností zapomínal ve svislé poloze, takže jsem pak neviděl za sebe. Teď už má citigo dvě šňůrky, plato se tedy samo zvedá s víkem kufru tak, jak je zvykem. V minulosti Škodovka také přidala třeba tlačítko pro stahování okna spolujezdce i do dveří řidiče nebo osvětlení kufru, takže těch největších kompromisů výrazně ubylo.

Tlak na cenu je ale u obou aut stále patrný. Dveře mají částečně odhalené plechy a koberec zdaleka nepokrývá celý zavazadelník. Elegancí vás palubní deska také nejspíš neohromí, totéž platí i pro použité materiály. Když už je tu plast, tak tvrdý. Tvary jsou maximálně podřízeny funkci, přesto škodovka dokáže i tady protlačit některé ze svých chytrých vychytávek. Před spolujezdcem tak najdete háček na tašku a třeba boky sedadel v sobě ukrývají síťky. Jsou to sice drobnosti, ale i u městského auta se dostatek odkládacích míst vždycky hodí.

Z uživatelského hlediska vám v interiéru obou aut nic zásadního scházet nebude, lépe se budete pravděpodobně cítit v citigu, které ani po letech nedává znát své stáří. Vnitřek působí hodnotněji, a to nejen díky verzi Monte Carlo, která přidává sportovní volant s červeným prošíváním nebo lepší sedadla. Z detailů je patrná větší promyšlenost a o poznání kvalitnější zpracování.

Zajímavostí je, že citigo se v průběhu života vzdalo navigace, která byla umístěna na vrcholu palubní desky. Dnes zde najdete držák mobilního telefonu, což je v dnešní době online navigačních systémů pravděpodobně lepší (a bezesporu levnější) řešení než vestavěná navigace od toyoty, která vás bude stát 10.500 korun.

Mini jen na pohled?

U nejmenší kategorie musíte počítat s omezeným prostorem v interiéru. Na předních sedadlech obou aut ale rozhodně nemáte pocit, že byste strádali. Nejvíce pocítíte omezenou šíři interiéru, se spolujezdcem se nevyhnete těsnému kontaktu hlavně v oblasti loktů. O něco širší je z obou aut škodovka, která také nabídne více místa nad hlavou.

Vzadu se rozdíl ještě prohlubuje. Zatímco v citigu si průměrně vzrostlý člověk ještě sedne za sebe, v toyotě už se mu to pravděpodobně nepodaří. Aygo má navíc kratší sedáky a nabídne také méně místa nad hlavou. Přesto se ani jedno auto nedá s klidem označit za pohodlné pro čtyři dospělé osoby, zadní sedadla jsou tedy spíše nouzovkou pro výjimečné případy.

Citigo svého soupeře drtí i v zavazadlovém prostoru. Začíná to už samotným otevíráním, které je u škodovky snazší. Tlačítko otevírá kufr elektronicky, takže ho stačí slabě stisknout, u toyoty je otevírání mechanické, takže vyžaduje poměrně dost síly. Drobnost, ale zkuste kufr otevírat několikrát denně. V absolutních hodnotách jsou oba kufry malé, v relativním srovnání je citigo učiněným stěhovákem - nabídne totiž 251 litrů, zatímco toyota má o dost skromnějších 168 litrů. Větší nákup do obou aut ale dáte bez problémů.

HODNOCENÍ INTERIÉRUŠkoda CitigoToyota Aygo
Prostornost77
Přední sedačky87
Zadní sedačky76
Kufr75
Variabilita77
Průměr7,206,40

Motor, jízdní vlastnosti


Motory

Mluvit o tom stroji v přídi jako o motoru je v případě obou aut dost nadnesené. Jsou to spíše motůrky. Ve městě ale naprosto stačí a ostudu si neuříznou ani na okreskách, byť tady už jsou jejich dynamické možnosti hodně omezené. Obě auta se spoléhají na atmosférické litrové tříválce. U škodovky začíná nabídka u verze naladěné na 44 kW, pokud s autem plánujete tu a tam vyrazit i mimo město, přemýšlejte nad výkonnějším provedení s 55 kW.

Toyota má silnější motor už v základu, ani od jednoho auta však nemůžete očekávat žádné oslnivé zrychlení. Na rychlost si počkáte v obou případech, což dokládá i naše měření. Na stovku se obě auta podívají za více než třináct sekund, na měření pružného zrychlení budete spíš než stopky potřebovat trhací kalendář.

Dynamické měření Škoda Citigo Toyota Aygo
PneumatikyContinental ContiEcoContactContinental ContiEcoContact
Rozměr pneumatik185/50 R16165/60 R15
Pružnost na 4. RS(60-100 km/h)/5. RS (80-120 km/h) [s]18,1/38,719,5/36,5
Otáčky na nejvyšší RS při 130 km/h3500 min-13750 min-1
Skutečná rychlost při tachometrových 50, 90 a 130 km/h [km/h]47,9/86,3/125,247,6/86,9/125,6

Z šedesátky na stovku zrychlí citigo za osmnáct sekund, aygo potřebuje ještě o sekundu a půl déle. Při zrychlení z 80 na 120 km/h na pátý převodový stupeň se karty obrací. Pokud si nepodřadíte, trvá to oběma autům nekonečně dlouho. Škodovka potřebuje 38,7 sekundy, toyotě stačí díky kratším převodům „jen“ 36,5 sekundy. Na dálnici ale zase točí o poznání vyšší otáčky, takže je hlučnější a žíznivější.

Tříválcovou koncepci nezapře ani jeden z motorů. Hrubější chod má toyota, rozdíl mezi oběma auty však není velký. Problém ale je, že toyota drnčí už od volnoběhu, zatímco škodovka se začne projevovat až ve středních a vysokých otáčkách. Ty jsou ovšem potřeba u obou aut, pokud se budete chtít alespoň trochu hýbat kupředu, takže si příliš nevyberete.

Jakmile však motor dostanete do otáček, žene se kupředu docela statečně. V městském provozu dokážou být tahle mrňata až překvapivě hbitá, škodovce trochu podkopávají nohy možná až zbytečně dlouhé převody. Kvůli tomu se jako živější jeví aygo, rozdíly mezi oběma auty jsou ale z hlediska zrychlení velmi malé.

V čem však obě auta excelují, je spotřeba paliva. Při běžné jízdě většinou osciluje okolo pěti litrů, s trochou snahy se dostanete i na hodnoty začínající čtyřkou. Jízda po dálnici pak znamená spotřebu lehce přes šest litrů. Obě auta z nádrže usrkávají zhruba stejně, rozdíly se pohybovaly nanejvýš v desetině litru.

HODNOCENÍ MOTORUŠkoda CitigoToyota Aygo
Zrychlení77
Pružnost67
Spotřeba udávaná89
Spotřeba v testu88
Odhlučnění motoru86
Průměr7,407,40

Město jim sluší

Jezdit s oběma auty ve městě je učiněná radost. Už jen tím, jak krásně se s nimi parkuje, protože tři a půl metru se vám vždycky podaří někam nacpat. Volant je navíc lehoučký a spojka neklade velký odpor, zkrátka ideální kombinace. A protože proplétání uličkami mají ve svém popisu práce, umí si velmi dobře poradit se všemi nástrahami velkoměst. Retardéry, výmoly nebo propadlé kanály, nic z toho jim nedělá problém. Pohodlnější je v tomto směru aygo, které obouvalo patnáctipalcové disky společně s pneumatikami o vyšším profilu, citigo ale se svými šestnáctkami příliš neztrácelo.

Naopak dokázalo větší kola a sportovněji naladěný podvozek zúročit při jízdě mimo město. Tady citigo působí opravdu dospělým dojmem, v zatáčkách je jisté, velmi ochotně zatáčí a nechá si líbit i hodně nevybíravé chování. Také volant nabídne docela slušnou odezvu, škoda že řazení manuální převodovky není příliš přesné. Přestože má motor velmi skromný výkon, dá se za jeho volantem nalézt slušná porce zábavy. Ta navíc přichází v přijatelných rychlostech.

Ani toyota není špatná, jízdními vlastnostmi však nedosahuje kvalit škodovky. Podvozek při přejezdu nerovností znervózní, v zatáčkách se výrazněji naklání a řízení je naprosto bez citu. Velmi obtížně se tak odhaduje přilnavost předních kol, příliš radosti proto nevzbuzuje. Řazení je o něco přesnější, má však delší dráhy a hlavice řadicí páky nepadne tak dobře do ruky jako v případě citiga, které vsadilo na jednodušší tvar.

HODNOCENÍ JÍZDNÍCH VLASTNOSTÍŠkoda CitigoToyota Aygo
Ovladatelnost87
Komfort odpružení78
Odhlučnění podvozku87
Řízení86
Řazení67
Brzdy77
Průměr7,337,00

Závěr


Závěr

I tentokrát má srovnávací test kategorie těch nejmenších aut poměrně jasného vítěze. Ani po letech nedokážou kolínská trojčata překonat kvality miniaut koncernu VW, jejichž barvy tentokrát hájila Škoda Citigo. Rozdíly se s každou další modernizací zmenšují, takže teď už k sobě mají obě auta skutečně hodně blízko.

A ani tentokrát to na vítězství nestačilo, škodovka nabízí lépe odhlučněný motor, kvalitnější dílenské zpracování a celkově lepší jízdní projev. Když k tomu přihodíte větší kufr nebo cenově přijatelnější servis v případě nehody, tak to ani nemohlo dopadnout jinak.

Víc než to ale srovnávací test ukázal, že kategorii nejmenších aut rozhodně netvoří krabičky určené výhradně na popojíždění ve městě. Bez větších problémů s nimi zvládnete ujet i několik stovek kilometrů. Interiér se sice ani u jednoho z aut stále neobejde bez kompromisů, ale není jich mnoho. Přesto budou spíš než mezi sebou svádět souboj s většími sourozenci, kteří za malý příplatek nabídnou výrazně více.

SHRNUTÍ HODNOCENÍ Škoda Citigo Toyota Aygo
POŘIZOVACÍ NÁKLADY7,507,25
DESIGN7,807,00
INTERIÉR7,206,40
MOTOR7,407,40
JÍZDNÍ VLASTNOSTI7,337,00
CELKOVÝ PRŮMĚR7,457,01

Škoda Citigo Monte Carlo 1.0 MPi

Nejlevnější verze modelu197.900 Kč (1.0 MPI 44 kW 3D Active)
Základ s testovaným motorem228.900 Kč (1.0 MPI 55 kW 3D Ambition)
Testovaný vůz bez příplatků289.900 Kč (1.0 MPI 55 kW 5D Monte Carlo)
Testovaný vůz s výbavou356.400 Kč (1.0 MPI 55 kW 5D Monte Carlo)

Plusy

  • Dospělý charakter
  • Dílenské zpracování
  • Vnitřní prostornost

Mínusy

  • Dlouhé převody
  • Nenápadný vzhled

Toyota Aygo

Nejlevnější verze modelu230.900 Kč (Aygo 1.0 VVT-i 53 kW 3D X)
Základ s testovaným motorem230.900 Kč (Aygo 1.0 VVT-i 53 kW 3D X)
Testovaný vůz bez příplatků256.900 Kč (Aygo 1.0 VVT-i 53 kW 5D X-Play)
Testovaný vůz s výbavou266.900 Kč (Aygo 1.0 VVT-i 53 kW 5D X-Play)

Plusy

  • Živější motor
  • Extravagantní design
  • Příznivá cena

Mínusy

  • Laciné materiály
  • Stísněný interiér

Foto: Petr Homolka, Ondřej Lilling

Zobrazit celý článek
Ondřej Lilling
Diskuze (117)
Model Škoda Citigo Monte Carlo 1.0 MPi Toyota Aygo 1.0 VVT-i
Cena základní sestavy 289 900 Kč 256 900 Kč
Cena testované sestavy 356 400 Kč 266 900 Kč
Motor
Typ motoru: zážehový zážehový
Válce / ventily: 3 / 4 3 / 4
Zdvihový objem (ccm): 999 998
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 55 / 6200 51 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 95 / 3000 93 / 4400
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 173 160
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 13.5 13.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.4 / 3.8 / 4.4 4.9 / 3.6 / 4.1
Emise CO2: 101 95
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 213 / 921 168 / 0
Objem nádrže (l): 35 35
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 928 / 436 840 / 400
Rozměr pneu: 185/50 R16 165/60 R15
Škoda Citigo Monte Carlo 1.0 MPi
Toyota Aygo 1.0 VVT-i
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 3597 3465
b) šířka (mm): 1645 1615
c) výška (mm): 1480 1460
d) rozvor (mm): 2421 2340
e) rozchod vpředu (mm): 1428 1430
f) rozchod vzadu (mm): 1424 1420
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1070 840 / 1060
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 560 / 830 500 / 740
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1050 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 930 900
k) šířka vpředu (mm): 1440 1380
l) šířka vzadu (mm): 1400 1320
délka sedáku vpředu (mm): 530 460
délka sedáku vzadu (mm): 430 420
výška opěradla vpředu (mm): 650 640
výška opěradla vzadu (mm): 600 600
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano Ano
20. 8. 2018 14:07
Re: OK, ale
.. presne tak. Vsechna "ALE" nejak dosla na zaver kdy melo byt - Citigo vyhralo ALE Aygo je lepsi :-)
Avatar - palix
20. 8. 2018 13:01
Re: ha ha
Možno si kamarát zle vybral. To auto sa kupuje manželkám a priateľkám, ktoré sa v autách nevyznajú. Kamarát chcel auto a kúpil si toto vozidlo. Človek nemôže mať vysoké očakávania ak kupuje auto ako Citigo / Aygo.
Moja suseda (70+) má už cca 12 rokov Aygo a je veľmi spokojná. Jazdí s tým všade. Predtým ale mala aj Trabant a podobné autá. Moja teta (70+) si tiež nedávno kúpila Citroen C1 s automatom. Je úplne spokojná - ale predtým mala Tico a Ford KA. Záleží čo človek od auta požaduje - potom bude spokojný, alebo sklamaný.
Aygo / Citigo si neviem predstaviť ani ako prvé auto pre dcéru. Začínal by som od trochu vyšších áut = Yaris / Swift... Aj tie sú dosť malé a pritom dospelejšie - už len tým, že majú zakryté plechy, krajšie "budíky"...

Kolega kupoval auto za cca 12 000€. Pozeral na detaily, ktoré často neriešia ľudia kupujúci 3x drahšie auto :). Nakoniec kúpil Hyundai i20 a je celkom spokojný. i20 je ale v porovnaní s Aygom luxusné auto :).
Ja som zas zakotvil u nižšej strednej triedy - univerzálna veľkosť auta = nestratí sa na diaľnici a v meste ešte nie je veľké.
20. 8. 2018 11:59
Vítězem je Kia Picanto ! :-)
Když už bych musel mít malé auto, tak za mě o třídu jinde je Kia Picanto. Výbava, interiér, ale i dizajn jsou pro mě TOP mezi miniauty. Už jenom ty zadní okna na klipy v Citigo ve mě vyvolávají pocit auto pro záchytku >:D
Citigo se povedl, ale mohl jít dál s interiérem a stahováním oken. LCD žádné, vše odkázané na mobil, fakt mi to na moderní auto pro studenta nepřipadá :-)
20. 8. 2018 06:46
cena
Myslim, že cenovo sa tieto dve autá nedajú porovnávať preto aj v teste musela vyhrať citigo. Keď sme kupovali aygo x-play+touch, teraz sa to volá style, tak nas to vyšlo 8400Eur v akcii pred vianocami. Citigo stala v rovnakej výbave aj v parkovacou kamerou cca 10700Eur.. a za 10800 začínala toyota yaris 1,5 active city.... A s tým otváraním kufra, že je mechanické, otváram ho aj 6x za deň, ale nerobí mi to problém ako autorovi testu....
Avatar - dal
19. 8. 2018 20:31
Re: Srovnani
Díky, Swift mne nenapadl.