Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle auto znáte? Vyrábělo se ve Francii a zaujmout chtělo sportovním vzhledem a přitažlivou cenou

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Citroën, Peugeot, Renault. To jsou nejvýznamnější francouzské automobilky. Ale ve Francii se vyráběly a vyrábí i vozy jiných značek. Mezi méně známé firmy patří MPM Motors. 

Ta na pařížském předměstí Trappes donedávna stavěla sportovně vyhlížející a čtyřdveřové kupé připomínající sedan Erelis. 

Historie společnosti MPM Motors je trochu komplikovaná. Něco málo naznačuje už název - zkratka MPM totiž znamená "Michajl Paramonov Manufacturing", což dává tušit nějaké spojení s Ruskem. A skutečně, malá automobilka začínala v ruském městě Taganrog, kde vyráběla vůz Tagaz Aquila.

Prodej se rozběhl v březnu roku 2013, ale moc úspěšný pokus to nebyl, následující rok produkce zase skončila. Podle dostupných informací za tu dobu vzniklo asi 200 kusů.

Právě Aquila je předchůdcem zatím poslední verze jménem MPM Erelis. Obě verze mají prakticky stejný design, liší se ale technikou. Zatímco Aquila se v roce 2013 prodávala s atmosféricky plněnou jedna-šestkou Mitsubishi o výkonu 79 kW, s 5stupňovou manuální převodovkou a slušnou standardní výbavou za nějakých 230 tisíc korun, nejnovější provedení sází na pohonné ústrojí od PSA.

Pod kapotou je přeplňovaný 1,2litrový tříválec o výkonu 96 kW, spojený s šestistupňovou manuální převodovkou. S přechodem na novou techniku vůz také zdražil, poslední známá cena ve Francii začínala na 16.490 eur, což je asi 439 tisíc korun.

Pro srovnání, akční verze nové Octavie stojí s litrovým tříválcem o výkonu 81 kW 456.900 korun. Standardní ceníková cena je 493 900 Kč.

Erelis se přitom oktávce rozměry docela podobá, na délku měří 4.684 mm (Octavia 4.689 mm) a rozvor dosahuje 2.750 mm (u Škody 2.686 mm). Zvláštní sedan od MPM Motors má samozřejmě ve srovnání s českým liftbackem podstatně menší kufr, objem činí 380 litrů. Jak 1.240 kilogramů vážící Erelis zrychluje, bohužel nevíme.

Ale vraťme se ještě k výbavě. Ta základní zahrnovala například klimatizaci, 18palcová hliníková kola, sportovní sedadla, audio systém se 4 reproduktory, vyhřívaná zpětná zrcátka, LED světla pro denní svícení nebo elektricky ovládané stahování všech oken.

Ani to ale nestačilo a v září loňského roku produkce ve Francii skončila. Firma se nyní údajně věnuje vývoji nových modelů.

Pokud se vám však z nějakého důvodu Erelis líbí, pořád si ho můžete koupit. Na inzertních portálech lze najít několik kusů, pár jsme dokonce našli i na Slovensku. 

Nový a prakticky nejetý Erelis z posledního měsíce výroby lze přitom koupit za 16.900 eur, tedy asi 450 tisíc korun. Předchozí model MPM PS160, který měl stejný motor jako Tagaz Aquila jsme našli nejlevnější právě na Slovensku za 7.990 eur, v přepočtu za 213 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme