Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle je nová Škoda Rapid. Liftback pro Rusko pohání 1.6 MPI

David Bureš
Diskuze (51)

 Škoda Rapid nekončí. Přijíždí jeho nová generace, která se představila v ruském Petrohradu. Nový liftback je totiž určen pro ruský trh.

Když se loni představila Škoda Scala, zdálo se, že pětidveřový hatchback znamená definitivní tečku za modelem označeným Rapid. Jenže ono tomu nakonec tak není, Rapid žije dál, byť jen na vybraných trzích. Pro ten ruský byla teď představena nová generace Rapidu!

Příchod nového Rapidu pro ruský trh mladoboleslavská automobilka avizovala už od podzimu, až dnes se však vůz ukázal světu v celé své kráse, a to na speciální akci v ruském Petrohradu. Představený vůz je totiž určený výhradně pro ruský trh. Rapid však bude pokračovat také třeba v Číně, kde dosavadní generace, známá i z evropského prostředí, projde faceliftem, která jej připodobní Scale.

Také Rapid pro Rusko v lecčems připomíná u nás nabízenou Scalu, co se týče designu. Novinka přebírá její řešení přídě s trojúhelníkovými svítilnami navazujícími na charakteristicky tvarovanou masku chladiče. Také koncová světla mají podobný tvar jako u Scaly, jen jsou samozřejmě naroubovaná na jinak řešenou záď.

Dlouho se spekulovalo o tom, zda se nový Rapid pro ruský trh nepřemění do sedanu, Škoda ale již dříve dala najevo, že se nadále bude jednat o liftback, což se nyní potvrzuje.

Inspirace Scalou platí i pro interiér, který využívá stejnou koncepci s volně stojícím displejem, vytaženým z palubní desky. Celkové zpracování je ale jednodušší, což ukazují třeba odlišná, konvenční, tlačítka na středovém panelu. Nový je třeba vyhřívaný volant (inspirovaný tím v Octavii 4), ruského zákazníka navíc jistě potěší i vyhřívání čelního skla.

Jednodušší technika přizpůsobená ruskému trhu je znát také na paletě motorů. Škoda zatím přiznává příchod jediného, pro nový Rapid bude v Rusku k dispozici výhradně zážehový atmosférický čtyřválec 1.6 MPI, dostupný ve verzích s 66 kW a 81 kW, který bude standardně spárován s pětistupňovým manuálem. Na objednávku však bude dostupný též automat, zákulisní zprávy navíc do budoucna hovoří o příchodu 1.4 TSI.

Nová Škoda Rapid se na ruském trhu začne prodávat jen krátce po své premiéře. U tamějších dealerů se objeví již během prvního čtvrtletí roku 2020. O jeho výrobu se přitom postará tamější továrna v Kaluze.

David Bureš
Diskuze (51)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
13. 12. 2019 20:07
Re: Taky bych to bral...
Kup si Ladu Vestu, kdo ti brání. 1,6 atmosféra Euro6dtemp :-)
Avatar - Barrichello
13. 12. 2019 20:05
Re: nemá šanci
určitě, Rapid je ten samý lowend :-)
12. 12. 2019 21:11
Re: Ekologické správanie sa výrobcov ...
U tejto 1,6mpi nie sú problém emisie ako celok, ale každý gram CO2 za ktorý tu EU pokutuje.....
Avatar - palix
12. 12. 2019 19:51
Re: Ekologické správanie sa výrobcov ...
A možno práve tá 1,6-ka bola použitá preto, že je odolná a trvanlivá. Odolnosť je potrebná, lebo v Rusku panujú iné podmienky ako u nás - zima, nekvalitnejšie palivá v istých oblastiach... Predpokladám, že pokiaľ bude záujem, 1,6 MPi sa bude dodávať.
V EU je taký jeden problém, že nám pribúdajú predpisy a s nimi aj povinná výbava áut = ceny rastú. Ak by bol v ponuke taký jednoduchý Rapid s motorom 1,6 MPi a minimálnou výbavou za veľmi slušné peniaze, zákazníka by si našiel. Ibaže také auto je pomaly dnes už históriou.
12. 12. 2019 17:39
Ja bejt rus,
tak to mesto prejmenuju na Petrolhrad. Jejich rapid vypada k svetu, ale stredova konzola mi malem zchromila nohu, mel jsem ho jednou na vikend a stacilo. A misto uvnitr taky nic moc, ke spolujezdci se tulite, i kdyz nechcete.