Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tato Toyota Hilux přežila řádění Jeremyho Clarksona. Kde je jí teď konec?

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
Známý pick-up od Toyoty platí obecně za velmi odolný vůz. Před 14 lety to jeden exemplář dokázal v živém vysílání slavného pořadu Top Gear. Kde je autu dnes konec?

O Toyotě Hilux se někdy mluví ve smyslu, že je nezničitelná. Tím se rozumí při běžném užívání, ke kterému je vozidlo určeno. Jenže někdejší moderátoři Top Gearu Jeremy Clarkson a James May si slovo „nezničitelná“ vyložili po svém a hilux podrobili poněkud neobvyklé zatěžkávací zkoušce. V čem spočívala?

Japonské auto se pokusili v 5. epizodě 3. série svého pořadu nejprve spálit, a když neuspěli, rozhodli se, že jej utopí v moři. Jenže ani tady nebyli úspěšní a tak nebohou toyotu zkusili rozbít koulí, používanou k demolicím starých budov. Dále na ni svrhli z výšky obytný přívěs a následně pod ní nechali dokonce dynamitem srovnat se zemí výškovou budovu. To už nemohlo „odjet po svých“ řeknete si. Motor však bylo možné i po popsaných útrapách nastartovat a auto se vlastní silou pohnulo.

Díky své nezničitelnosti si hilux vysloužil uznání Clarksona a vlastně i ostatních někdejších moderátorů Top Gearu. Auto si svými hrdinskými výkony získalo místo ve studiu tohoto legendárního pořadu, jenže ty doby jsou už dneska pryč. Top Gear s Clarksonem, Hammondem a Mayem patří nenávratně minulosti, a protože studiu Top Gear BBC prošlo od té doby řadou úprav, musela hrdinná toyota své místo opustit. Naštěstí ale vůz nezamířil na vrakoviště, ale získal nové, obdobně důstojné angažmá coby stálá expozice výstavy World of Top Gear v Národním motoristickém muzeu v Southamptonu.

World of Top Gear – co je k vidění?

World of Top Gear je sbírka vozidel, které v minulosti prošly tímto slavným pořadem BBC. Kolekce čítá více než 250 automobilů. Kromě popisované Toyoty Hilux nechybí třeba kupé GT-86 coby auto za rozumnou cenu, s nímž jezdili hosté v zatím poslední sérii Top Gearu pod taktovkou nového moderátorského tria LeBlanc, Harris, Reid. Obdobně zajímavý je takzvaný Dampervan figurující v epizodě 2 desáté série. Šlo o VW T3, který mohl jak jezdit tak také plavat na vodě, neboť spodní část karoserie byla tvořena trupem lodi.

Národní motoristické muzeum, jehož součástí je sbírka aut z Top Gearu najdete v Southamptonu. V měsíci srpnu má muzeum otevřeno od 10 do 18 hodin. Jednodenní základní vstupné vychází pro dospělého na 24.75 GBP (liber Šterlinků), tedy přibližně 750 korun. Dítě zaplatí 12.50 GBP (asi 375 Kč). Rodinné vstupné činí 64 GBP (1920 korun).

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
7. 8. 2017 06:17
Re: Topgear
A tiež vidno blbosť ACZ, ktorá Jeremyho každú chvíľu vyťahuje ako nejakú modlu. Pritom to je len komediant, ktorý si ako predmet záujmu vybral autá...
Ešte dobre, že tu neprezentujú Pimp My Ride, lebo to by dorazili už úplne.
Avatar - pallas
6. 8. 2017 01:32
Topgear
Na tomto vidno, aká blbosť je celý Topgear, resp. Jeremyho nápady.