Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tunel Blanka: Kabely jsou vyměněny, otevření je plánováno na 20. září

Jan Mička
Diskuze (9)
Trvalo to dlouho, ale podle posledních informací budeme moci jezdit Tunelem Blanka od 20. září. Tedy pokud se nic nepokazí…

Aktualizace 15:20: Arbitrážní soud dnes rozhodnul o částce, kterou musí Praha zaplatit společnosti Inženýring dopravních staveb (IDS) za dohled nad stavbou. Původní dluh města činil 150 milionů korun, IDS ale nakonec požadoval dvakrát tolik.

Pražský radní pro dopravu Petr Dolínek ještě před dnešním jednáním spekuloval o částce mezi 100 – 200 miliony korun. Město nakonec musí IDS vyplatit 176 milionů korun.

Původní text:

Okolo tunelového komplexu Blanka byl v poslední době klid z jednoho prostého důvodu: probíhala výměna kabelů, které navlhly nebo byly zcela poničeny vlivem předloňských záplav. Podle náměstka primátorky Krnáčové Petra Dolínka bylo všech 300 kusů kabelů o celkové délce asi 56 kilometrů vyměněno, a pokud půjde vše podle plánu, k otevření tunelu dojde 20. září. Informace uvedl server iDnes.cz.

Původně se uvažovalo o otevření 15. září, pětidenní zpoždění už ale vzhledem k dosavadnímu čekání nikoho neurazí. Dnem D se tedy stane neděle, která je podle magistrátu výhodnější díky volnější dopravě. Ve dnech od 15. do 17. září bude ještě potřeba sehnat poslední povolení pro zkušební provoz, to už snad ale nebude takový problém.

Více než fakt, že jsou všechny poničené kabely vyměněny, by nás ale mělo zajímat, jak se zamezilo vzniku stejného problému při dalších povodních. Podle informací z konce června totiž kabely neponičila voda, ale zásadité prostředí podobné louhu. To mělo vzniknout vyplavením přísad, které mají zlepšovat finální vlastnosti betonu. Z dřívějšího zkoumání expertů navíc vyplynulo, že se voda nedrží pouze v šachtách, ale prostupuje celým tubusem a vzlíná přes vnitřní obklady. O řešení ale oficiální vyjádření nehovoří…

Dnes odpoledne by mělo dojít také k vyřešení sporu mezi Prahou a společností IDS (Inženýring dopravních staveb). Firma požaduje po magistrátu 303 milionů korun za správu tunelu, byť měla být částka zhruba o polovinu nižší. Arbitrážní řízení určí, kolik bude muset Praha nakonec zaplatit, podle Dolínka by se však měla částka pohybovat od sta do dvou set milionů korun.

Jan Mička
Diskuze (9)
Avatar - Olík13
30. 7. 2015 22:11
Kdo a kdy...
,¨... protrhne blanku :-) ;-\
30. 7. 2015 18:04
Re: Nedá mi to
Podstatná jsou fakta, takže já tomu věřím.
30. 7. 2015 13:58
Re: .

>:D :yes:
Avatar - speedfred
30. 7. 2015 13:44
Re: .
>:D >:D >:D
Avatar - Stejsn
30. 7. 2015 13:37
Re: .
a jednu mu střihnou.