Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

U pražských kanceláří není kde parkovat

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Nejvíce parkovacích stání v poměru ke kancelářským plochám nabízí v hlavním městě Praha 4.

Pražské kancelářské budovy trpí nedostatkem parkovacích stání. U administrativních novostaveb má připadat jedno parkovací místo na 35 metrů čtverečních kanceláří, v Praze tento poměr ale neplní prakticky žádná městská část. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnila realitní poradenská společnost DTZ.

Nejvíce parkovacích stání v poměru ke kancelářským plochám nabízí v hlavním městě Praha 4. V kancelářských budovách tam je 14.500 parkovacích míst, na jedno stání připadá 50 čtverečních metrů kanceláří. Naopak nejsložitější situace je v Praze 1, kde tento poměr činí 110:1. Příčinou může být podle DTZ například nemožnost hloubení dopravních garáží kvůli vedení metra, sítí či dalších staveb.

Málo příležitostí k zaparkování se také odráží na poplatcích za parkovací místa. V pražském centru činí v některých případech nájem jednoho krytého stání měsíčně až 220 eur, tedy asi 5600 korun. Například na Pankráci nebo kolem Anděla platí firmy za kryté parkovací místo kolem 90 až 150 eur (zhruba 2300 až 3800 korun) za měsíc.

Dostatečně velké garáže mají přitom význam pro realitní byznys. "Stále častěji platí rovnice, že čím méně parkovacích stání, tím hůře se objekt na trhu prosazuje," uzavřel realitní odborník Václav Bouček z DTZ.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
14. 6. 2012 19:17
Re: zaměstnanec vs. služební vozidlo
Jsou firmy, které umožňují zaměstnancům parkovat ve firemních garážích.
13. 6. 2012 17:01
zaměstnanec vs. služební vozidlo
Anketa úplně nesouvisí s tématem článku. Garáže u kanceláří za které firmy platí jsou určeny pro služební vozidla. Většina zaměstnanců, kteří dojíždí do práce autem nemá přiznáno služební vozidlo pro soukromé účely, proto je kolem každého většího kancelářského komplexu problém s parkováním.
Ale větší garáže tento problém neřeší.
13. 6. 2012 08:23
Praha 3 - Žižkov
Katastrofa... je tu placené parkoviště + garážové stání, ale vcelku předražené (okolo 3t měsíčně), modré zóny tu naštěstí nejsou, ale je tu hrozně malé parkoviště, takže se parkuje kde se dá i nedá a každý týden sem jezdí měšťáci dávat lístečky >:-[]

A bude hůř, pokud zavedou modré zóny i další části (včetně Prahy 4), tak to teprve bude sranda ;-\