Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Už žádné stahování zvířat z kůže, říká šéfdesignér Land Roveru. Co tím myslí?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (22)
Kůže je s interiéry luxusních automobilů spojena po celá desetiletí, ale automobilka Land Rover očekává její ústup ze scény především díky samotným zákazníkům.

Vrcholem v nabídce konečné podoby interiéru je u drtivé většiny automobilových značek napříč všemi kategoriemi provedení, v němž figuruje pravá kůže. Tento materiál je i dnes vnímám jako neoddiskutovatelná známka luxusu.

Gerry McGovern, šéfdesignér značky Land Rover, k tomu ovšem v rozhovoru pro australský magazín Drive uvedl, že zákazníci si stále více uvědomují důsledky svých rozhodnutí a právě svět luxusního zboží je stále sofistikovanější a nechce být spojován s produkty, k jejichž výrobě je nutné zabíjet a stahovat zvířata z kůže.

Samotná automobilka již ostatně provedla první krok k sesazení kůže z její pozice nejluxusnějšího materiálu v interiéru. Range Rover Velar byl na trh uveden s interiérem, v němž je použit materiál, který imituje kůže, ale byl vyvinut ve spolupráci s dánskou firmou Kvadrat a k jeho výrobě je použito recyklovaných materiálů.

Land Rover spolu s firmou Kvadrat nápadu věří natolik, že se jím podle Amy Frascellové, která měla u modelu Range Rover Velar na starosti materiály a barvy, budou inspirovat i další automobilky.

Vize zástupců britské značky Land Rover pak do jisté míry potvrzuje již dnes několik dalších automobilek, z nichž lze zmínit například Maserati, které již několik let u vrcholných provedení a limitovaných edicí svých modelů nabízí interiéru, v nichž je použito hedvábí módní značky Ermenegildo Zegna.

Výrobce elektromobilů Tesla pak nedávno vyřadil z nabídky pravou kůži a i vrcholná provedení jeho vozů jsou nyní k dispozici maximálně s umělou kůží.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (22)
Avatar - lejbl
8. 8. 2017 12:28
Re: Zvířátka mám rád,
pozdravujem ich tiez ;-)

ja ta nenutim.... a ked uz pises o netolerancii, tak pri tom rezni si spomen odkial je, ty mas na vyber, oni nie
dovi
8. 8. 2017 09:50
Re: Zvířátka mám rád,
"Nieje potrebne at all..." - to mi stačí >:-[] Pozdravuj ostatní hipstery.

P.S. Nutit své vegetariánství druhým je projev netolerance a namyšlenosti. Dám si k obědu řízek navíc ;-)
Avatar - lejbl
8. 8. 2017 09:12
Re: Zvířátka mám rád,
vobec nic take ako zivy tvor pre ludske potreby dnes uz nieje potrebne at all...
nebudem Ti tu vypisovat nic viac, len tolko ze ta smrt je to najlepsie co ich v zivote caka ;-) , tak si to predstav na chvilku.....ak je smrt to na najlepsie...

domorodci su domorodci, ak by sme zili ako oni tak land rover vobec neriesi tento problem :-)

slunickara asi myslis seba, ak zijes v tom, ze zabijat zvierata je dobre ;-)
7. 8. 2017 17:50
Re: Zvířátka mám rád,
My se tu bavíme o kůžích z chovaných zvířat pro autoprůmysl, kdy jsou tato zvířata usmrcována plynovou pistolí či něčím podobným, aby co nejméně trpěla, a ty sem hodíš video z nějakého náboženského rituálu. Fakt ti to přijde, že jsi přispěl k tématu?

Kromě toho, například spousty neškodných domorodců při svých rituálech zabíjí zvířata pro nás dosti drsným způsobem. Na druhou stranu, oni jsou zvyklí žít už po staletí i déle v rovnováze s přírodou, nes*rou se nikam jinam a nemají na svědomí ropné katastrofy či jaderné výbuchy. Jen namyšlený sluníčkář by jim rád vnutil svoje dobro, protože zabíjet zvířata je přece špatné :no:
7. 8. 2017 17:01
Re: Land Rover mám vážně rád... ale tohle jsou hrozný kecy.
Ano, hraje roli plemeno, ale také pohlaví, nejlepší kůže pochází z býků (nevytahají si kůži nošením mladých), a podmínek, ty nejlepší kůže budou z horských chovů (méně parazitů; obecně se budou snažit vyhnout čemukoli, co by kůži mohlo poškodit a snížit tak její hodnotu).

Kůže z dobytka chovaného na maso (nebo mléko) se samozřejmě používá. Realita je, že je nejeden kožený výrobek ve skutečnosti z kůže psů, koček atp. Kvalita má velké spektrum a zužitkuje se ledacos. Kůže je lukrativní. I v chovech řekněme nižších kvalit může kůže tvořit významnou část hodnoty a bez ní by se chov nevyplatil. A tenhle obchod má svou stinnou stránku. Například v Indii krávu nesmí porazit (na většině území, pokud vím), kůži tak můžou vzít pouze ze zvířete, které zemřelo přirozeně. Indie je však významný vývozce kůží, dělá se to nelegálně a kolikrát ta zvířata utýrají k smrti. Aktivně to nesleduji, ale vím, že to tam dříve bylo dost špatné. Pochybuji, že je taková kůže kvalitní. Ale poptávka je.