Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Británii našli pohřbený vůz z roku 1932. Překvapí vás, co všechno lze o vraku zjistit

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Vojenská oblast v Larkhillu se stala nalezištěm unikátního automobilu. Odborníci tvrdí, že pod zemí skončil před půlstoletím.

Do podrobného prozkoumávání bývalé vojenské oblasti se pustil archeologický tým Wessex v malém městečku Larkhill, které leží asi 140 kilometrů západně od Londýna. K jejich překvapení tu našli skutečný unikát – automobil MG J2 z roku 1932.

Podařilo se dokonce zjistit podrobnější informace, ke kterým pomohlo sériové číslo J2192 na podvozku. Historik Jeremy Hawke vypátral, že jediným zaznamenaným majitelem byl J. H. Howard od července 1934. Je však pravděpodobné, že vlastníků bylo více. V šedesátých letech jej někdo „odložil“ do jámy primárně určené pro úschovu zbraní. A zde odpočívalo až do dnešních dnů.

„Tento model MG J2 je jedním z 2.083 kousků, které vznikly. Bylo to pro nás skutečné překvapení,“ popsal Damien Campbell-Bell z archeologického týmu Wessex. „Podle pneumatik usuzujeme, že auto jezdilo až do počátku 60. let.“ Týmu se dále podařilo zjistit, že mnoho částí auta bylo demontováno, do opravy se totiž chtěl pustit tamní voják. Nakonec k ní ale nedošlo.

Nález byl natolik unikátní, že se objevitelé nespokojili jen s běžnými fotografiemi. Pomocí fotogrammetrie vytvořili 3D vyobrazení auta. Nafotili všechny plochy vozu, které byly přístupné fotoaparátem a v softwaru je následně pospojovali v jeden celek. Pokud v konečném modelu nějaké textury chybí, jsou generovány kombinací barev z okolních snímků.

A ještě jedna zajímavost: MG J2 z roku 1932 jelo maximální rychlostí 65 km/h a stálo 199 liber, což byla ve třicátých letech 20. století průměrná roční mzda.

Foto: Jaimie Wilson, Wessex Archeology

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
17. 9. 2017 19:21
No ja vám neviem...
...nejak ma to za srdce nechytilo...