Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Proč zní tahle Alfa Romeo 4C tak brutálně? Má motor z formule!

David Bureš
Diskuze (1)
Jestliže je vám přeplňovaný čtyřválec sériové Alfy Romeo 4C málo, tenhle závodní speciál je řešením. V jeho útrobách pracuje vidlicový osmiválec!

Alfa Romeo 4C je lehoučký sporťáček, kterému díky nízké váze 895 kg (suchá hmotnost) stačí přeplňovaný čtyřválec 1750 TBi o výkonu 176 kW, a přesto zvládne zrychlit z 0-100 km/h za 4,5 sekundy a jede až rychlostí 258 km/h. Jestliže ale závodíte, je vám to málo a potřebujete více síly. Italský závodník Marco Gramenzi se tak svoji 4C rozhodl radikálně upravit.

Nejprve výchozí čtyřválec o objemu 1742 cm3 vyladil na šílených 442 kW (600 koní), jak jsme vás informovali už loni. Motor ale podle všeho takovou sílu nezvládal, a tak místo něj byl do útrob usazen třílitrový osmiválec Zytek, používaný v různých závodních speciálech. A to třeba v monopostech někdejšího šampionátu Formule 3000, který vyplňoval mezeru mezi Formulí 1 a Formulí 3. Třílitr je naladěn na 331 kW (450 koní), což je sice méně než u šestsetkoňového čtyřválce, stále je to ale dost, aby alfa byla pekelně rychlá. Zvlášť když už tak lehké auto prošlo další redukční dietou a váží jen asi 700 kilogramů. A navíc s ním zní naprosto famózně!

Zástavba většího motoru si samozřejmě vyžádala další, blíže nespecifikované mechanické změny. Znatelné jsou ale aerodynamické prvky, ať už obří přítlačné křídlo na zádi, nápadný zadní difusor nebo přepracovaná příď. Jiná je také záď, aby se větší motor za kabinu vůbec vešel.

Speciál nasazovaný do závodů jako Alfa Romeo MGAR 001 je určen pro závody do vrchu, přičemž přiložené video pochází z testování na květnový závod Verzegnis – Sella Chianzutan. V něm Gramenzi s Alfou dojel až 49. místě, druhý z ten víkend pořádaných závodů nedokončil. Tohoto závodního víkendu se mimochodem zúčastnili i čeští piloti Karel Trněný a Václav Janík. A hlavně druhému z nich se dařilo, se speciálem Norma M20FC skončil na jedenácté a páté příčce.

David Bureš
Diskuze (1)
31. 5. 2017 11:54
Afla Romeo 4C
Tak tohle mi jako formule opravdu nezní... To už je blíže Lexus LFA