Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Alpina B3 Touring, superrychlé kombi už jezdí po Severní smyčce

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Alpina chystá ostré kombi na bázi současné generace BMW 3. Už se prohání po Severní smyčce Nürburgringu.

Sedan B3 Biturbo AWD (nebo chcete-li německy Allrad) prošel nedávno redakčním testem Auto.cz a chystá se varianta kombi, které pochopitelně vychází z bavorské řady 3 s kódem F31. Také jí zůstane starší agregát původem od BMW se dvěma turby. Řadový čtyřventilový šestiválec bezmála třílitrového objemu (přesně má 2979 cm3 dává i v tříprostorové variantě 301 kW, tedy 409 koní při 5500 otáčkách. Točivý moment kulaťoučkých 600 N.m je pro změnu k dispozici v rozmezí od 3 do 4 tisíc otáček. Počítejme s osmistupňovým automatem od ZF a xDrive, tedy pohonem všech kol.

Motor má oproti originálním mnichovským výtvorům změněný software řídicí jednotky, jiné palivové čerpadlo, zapalování včetně svíček a výfukové potrubí, které pochází od Akrapoviče. Ano, tuhle firmu znají spíše motorkáři, ale poslední dobou se začíná prosazovat i ve dvou stopách. 1595 kg těžký sedan zrychluje z klidu na stovku za 4,2 s, na dvojnásobek se dostane během 14 s a jede 305 km/h. Vzhledem k tomu, že kombík má určitě nějaké to kilo navíc, je pravděpodobné, že vykáže o něco horší hodnoty. Server Autoevolution odhaduje sprint z 0 na 100 km/h za 4,3 s a největší rychlost 302 km/h.

Bavorská legenda M3 bude v současné generaci existovat jen jako sedan. Kombi se nechystá, Gran Coupé a kabriolet ponesou název M4 stejně jako kupé. Pokud se jich tedy nakonec dočkáme. Podobu dvoudveřového konceptu, který se ukáže ve Frankfurtu, již známe. Alpina B3 Touring může být řešením pro ty, kteří se chtějí lišit a přitom potřebují převážet více zavazadel. Kombi bude určitě i dražší než sedan, který stojí v České republice 1.712.000 Kč. Závodící tatínkové se zbytečnými dvěma miliony na kontě se již určitě těší.

Alpina B3 Touring se proháněla po věhlasné Severní smyčce okruhu Nürburgring právě ve společnosti druhé karosářské verze. Měla lehce zakamuflovanou příď a blatníky, spodní část zadního nárazníku pokrýval stříbrný plast. No, ono asi není moc co skrývat...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)