Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Ariel Nomad v testu britského magazínu Top Gear

Jan Mička
Diskuze (0)
Britský magazín Top Gear otestoval nový Ariel Nomad. Zadokolka s trubkovým rámem ještě nikdy nebyla drsnější.

Společnost Ariel Motor Company patří k firmám, které cílí na specifický druh zákazníků. Těm nejde o zavazadlový prostor, pohodlí nebo kvalitní audio, ale pouze o čistý a ničím nerušený zážitek jízdy. Již v minulosti jsme žasli nad modelem Atom s viditelným trubkovým rámem a možností osadit jej motorem V8, terénnímu Nomadu však absolutně nezáleží na tom, co má zrovna pod koly.

Přiložené video vytvořil britský magazín Top Gear, a pokud pomineme trochu menší důraz na akčnost, Nomad vystihuje dokonale. Auto jako takové je přímým sourozencem dříve uvedeného Atomu, trubkový rám však chrání posádku ze všech stran, přibylo čelní sklo, pořádná světelná rampa, terénní pneumatiky o rozměru 235/75 R15, a masivní plastové blatníky.

Nomad vypadá zvěnčí hodně drsně a ani jízdní vlastnosti nebudou jiné. Pohon zajišťuje motor Honda o objemu 2,4 litru, výkonu 175 kW a točivém momentu 300 N.m, přičemž přenos síly na vozovku obstarávají pouze zadní kola. Auto je schopno vystřelit z 0-100 km/h za 3,4 sekundy a rozjede se až na 201 km/h, což si vyžádalo také pořádné brzdy s kotouči o průměru 240 milimetrů na všech kolech. Klíčem k úspěchu je také nízká hmotnost – Ariel Nomad váží pouhých 670 kilogramů.

Jan Mička
Diskuze (0)